Co je to za sílu? Někomu pomůže, jinému uškodí…

Co je to za sílu? Někomu pomůže, jinému uškodí…

ODLOŽME NA CHVÍLI ten náznak závisti, že si členové klubu Augusta National letos uspořádají své soukromé Masters. Možná bychom se měli spíš obávat o to, že atmosféra okolo odpališť a greenů bude připomínat víc než major fotbalový zápas žáků střední školy. Na druhou stranu zelené sako, které bude vítěz v neděli oblékat, bude skutečné. Kromě zápisu do historie získá i jeden kousek té nejvyhledávanější sběratelské edice na světě.


A ještě jedna drobnost. Už přenosy z Harding Parku a Winged Foot, rovněž bez diváků, nám ukázaly něco víc. Třeba to, jak jsou greeny krásně usazené do krajiny, jak se fairwaye vinou mezi stromy a jak hřiště ve skutečnosti vypadají, když nejsou výhledy blokovány tribunami nebo VIP stánky. Letos si tak u televize budeme moci prohlédnout Augustu tak, jako bychom ji hráli sami.

Ještě před rokem by ta představa byla až absurdní, jako z alternativního vesmíru, jako by nám Masters bez fanoušků snad mohlo přinést překvapivého vítěze. A tenhle náhled do jiné reality tady pomalu je. Bez vlivu fanoušků, jejich oslavných výkřiků, tleskání a dupání, podle kterých zkušený hráč pozná – i bez toho, aby se díval na leaderboard –, kdo a kde právě skóroval a jak tomu přizpůsobit svou strategii. V listopadu tak bude v Augustě chybět ještě něco, a sice kolektivní energie, která jedněm pomáhá a druhým nahání strach.

P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

TIGER WOODS
PŘÍBĚHY O TIGEROVĚ VELIKOSTI

SNAD KOLEM ŽÁDNÉHO jiného golfisty nevzniklo tolik mýtů, legend a neuvěřitelných historek jako kolem Tigera Woodse. Většinou se točí kolem nějaké ukázky jeho golfové geniality – jak někde osvědčil svou mimořádnou sílu, neuvěřitelnou představivost nebo až chorobnou soutěživost. Společnou pointou těchto příběhů bývá to, že Tiger umí s golfovou holí věci, na jaké si nikdo jiný netroufne. Nejde ale jen o jeho hru. Spousta historek nám také dává nahlédnout za oponu Tigerovy osobnosti – poodhalují roušku jeho hodnot, postojů, životního stylu, vztahů s rodinou a přáteli či zkrátka toho, co má rád a co mu naopak vadí.

S REDAKTORY GOLF DIGEST

MIRO PIŠTĚK
KAŽDÁ HŮL JE MALÉ LAMBORGHINI

NEPOŠTĚSTÍ SE VÁM tak často, abyste se potkali s člověkem, o kterém můžete směle prohlásit, že je pravou renezanční osobností a svou tvorbou se snaží měnit svět. MIRO PIŠTĚK (67) pochází z Teplic, ale v 80. letech se rozhodl emigrovat do tehdy ještě Západního Německa. Designu se věnuje celý život a na svém kontě má krom čtyř golfových kluboven i velkou řadu návrhů dětských hraček, zařízení prodejen, veletržních expozic nebo na 1000 firemních log. Nezahálí ani dnes, a pokud by mohl, rád by život – alespoň ten golfový – ovlivňoval a pokoušel se měnit dál.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

PRAVDIVÝ PŘÍBĚH
JAK SE ZLEPŠIT V GOLFU?

JAKO KAŽDÝ GOLFISTA jsem se nejvíc zlepšoval v počátcích. Po dvou letech hraní jsem byl na handicapu 14 a ve třetím jsem snížil až na 11. Jenže pak jsem mezi HCP 10 a 11 setrvával dlouhých třináct let, až do roku 2019. Hrál jsem 80 až 100 ran na kolo, obvykle mezi 85 a 90 ranami. Říkával jsem si, že jsem „trochu lepší bogey golfista“, který hraje takový „blbo-dobrý“ golf. Některé rány jsem měl dobré, některé ale taky dost blbé na to, aby mi zkazily víc jamek. To se letos změnilo.

S ANDREJEM HALADOU

 

MASTERS 2020
O SVAZÍCH… A VLNÁCH

STOHY PAPÍRU už byly popsány ve snaze rozklíčovat, proč je hřiště Augusta National tak fascinující a proč tak jitří naši představivost. Ať už to autoři takových pojednání berou z obecného hlediska, nebo se zaměřují na jednotlivosti, většinou jim z toho vyjde, že ďábel se v Augustě skrývá v dramatičnosti místních jamkovišť.

S DEREKEM DUNCANEM

A JEŠTĚ JEDNOU TIGER
NEVER SAY NEVER – TROCHA MAGIE

KDE JSTE ZROVNA BYLI, když se to stalo? Loni v dubnu dokázal tehdy 43letý Tiger Woods po jedenáctileté pauze zacpat ústa pochybovačům, když vyhrál své páté Masters v nejemotivnějším dni od doby, kdy v roce 1986 získal v klubu Augusta National své šesté zelené sako jistý Jack Nicklaus, kterému bylo dokonce 46 let. V průběhu hodin, dní, týdnů a měsíců po Woodsově dramatickém vítězství jsme vyzpovídali 34 klíčových osobností, které byly svědky této události. Dokonce i ti, které Woods ten den připravil o šanci na výhru – a blízko vítězství bylo ten den hodně hráčů –, vyjadřovali úžas nad tím, co viděli, a vděčnost za to, že mohli být svědky toho, jak se píše golfová historie.

S JOHNEM HUGGANEM,
DAVEM SHEDLOSKÝM
A HENNIM ZUELEM

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

HRAJ

SKRZ MÍČEK
Prozradím vám, jak se mi podařilo vrátit železa zpět do hry.
S DUSTINEM JOHNSONEM

BUTCH HARMON
Když se vám švih začne rozpadat, švihat jen silněji prostě nestačí

DAVID LEADBETTER
Říkali vám, že máte držet hlavu u puttování na místě? Zapomeňte na to

NAKUPUJTE ÚČELNĚ
I pro nákup nového vybavení byste měli mít připravenou správnou strategii
S MIKEM STACHUROU

SLAPY Č. 5
Krátká, ale dobrá. Celý její vtip je v tom, že umí navodit dojem snadnosti
S KARLEM SKOPOVÝM JR.

NEODMÍTEJTE POMOC
Využijte svůj potenciál naplno. Pomoci vám k tomu mohou moderní technologie
S IVEM STEINEREM

PŘEDSTAVUJEME

ANKETA ROKU
Pomozte nám vybrat nejlepší české a slovenské hřiště, jamku, restauraci a trenéra roku 2020

TRÉNOVÁNÍ ON-LINE
Účinný i zábavný trénink bez trenéra, a přesto pod kontrolou? Dnes už to jde
S MARKEM NOVÝM

KOMENTÁŘ
Dobrým hráčem golfu nemusí být jen ten, kdo do klubovny nosí ta nejlepší čísla

RÁNA Z MILOSTI
Smráká se snad nad poetikou tradičních pětiparů?
S JERRYM TARDEM

MASTERS 2020

EDITORIAL
Co je to za podivnou sílu kolektivního myšlení, která dokáže v Augustě pohnout i míčkem?

CO MÁM V BAGU
S čím pojede do Augusty pětinásobný majitel zeleného saka?
S E. MICHAELEM JOHNSONEM

MEZI TELEVIZNÍMI ŘÁDKY
Co všechno viděl ilustrátor v průběhu 25 let za oponou televizní obrazovky?
S MIRO PIŠTĚKEM

CO JEŠTĚ NEBYLO ŘEČENO
Požádali jsme víc než šedesát lidí, kteří s patnáctinásobným vítězem majoru strávili nějaký čas, aby nám na něj něco vtipného prozradili
S REDAKTORY GOLF DIGEST

NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY
Pozadí Tigerova magického pátého vítězství na Masters
S JOHNEM HUGGANEM, DAVEM SHEDLOSKÝM A HENNIM ZUELEM

O SVAZÍCH A VLNÁCH
Co je za skrytou genialitou greenů v Augustě National?
S DEREKEM DUNCANEM

PODZIMNÍ KLASIKA
Masters v listopadu mi připomnělo to, které jsem vyhrál
SE ZACHEM JOHNSONEM

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH letošního třetího podzimního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 12. LISTOPADU 2020

© 2020 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.