Dustin Johnson se rekordně zapsal do historie Masters

Dustin Johnson se rekordně zapsal do historie Masters

Světová jednička Dustin Johnson zvítězil systémem start-cíl na odloženém turnaji roku se skóre -20 a překonal přitom několik rekordů. Po mnoha finálových selháních si tak konečně připsal druhé vítězství na major turnaji. Tiger Woods si pro změnu zapsal nejhorší skóre na jamce ve své kariéře.


Golfoví fanoušci a hráči si museli počkat dlouhých 19 měsíců na další ročník milovaného Masters v Augustě. Byl to v mnoha ohledech výjimečný ročník, nejen kvůli termínu. Hrálo se poprvé bez diváků (a bez Sergia Garcii v karanténě), nedohrávalo se pro tmu, padlo na něm mnoho rekordů a byli jsme na něm svědky často až bizarních výsledků velkých hvězd. V tom dobrém i špatném.

I samotný začátek byl o tři hodiny odložen kvůli bouřce. Hřiště bylo po celou dobu měkčí než obvykle, což pomáhalo hráčům snadněji zastavovat rány na těžkých greenech. A ti toho využívali, viděli jsme více nízkých skóre než obvykle. To se čekalo i od největšího favorita na vítězství, Brysona DeChambeaua, který předem deklaroval, že hřiště rozstřílí  a udělá si z něj par 67. Spíš vystřílel sám sebe a někdy i dost smolně – třeba v pátek nenašel svůj míček v roughu u třetí jamky (ti diváci tam chyběli…) a na nejlehčí jamce zahrál triple bogey. Byl vůbec rád, že prošel cutem acelkově skončil dělený 34.

Ve čtvrtek začal skvěle Paul Casey (-7) a dařilo se i Tigeru Woodsovi, který vyrovnal své nejlepší úvodní kolo na Masters s výsledkem -4.  Nedařilo se naopak dalšímu favoritovi a čekateli na titul z Masters, Rory McIlroyovi, který zahrál +3. Po páteční dohrávce prvního kola se na Caseyho dotáhl Dustin Johnson a Dylan Frittelli. V pátek si vybral slabší kolo Johnson (ale stále slušných 70 ran), naopak Rory se probudil, dobře se držel i Phil Mickelson. Tiger Woods i jeho odvěký rival Mickelson si po pátku mohli ještě živit naději na další vítězství, nabízelo se několik paralel se slavným vítězstvím Jacka Nicklause v r. 1986. Z dalších veteránů si vedl skvěle Bernhard Langer, který prošel cutem jako nejstarší hráč historie v 63 letech. A nakonec skončil i před DeChambeauem… Poprvé se stalo, že po pátkubyli v čele první tři hráči světového žebříčku, kromě Johnsona i Rahm a Thomas.

V sobotu to DJ zase rozbalil, na prvních čtyřech jamkách zahrál eagle a dvě birdie. Stejně jako ve čtvrtek zahrál 65 ran, další rekord. Naopak Rahm se odstřelil na osmé jamce, kde zahrál přízemní komrdu doleva do křoví a pak ještě zahrál datla přímo do stromu, celkem double bogey. Phil Mickelson zase zahrál triple bogey na 15. jamce. Druhou ranou trefil strom, čtvrtou zase vodu za greenem. Na Tigerovi byla znát únava, ráno dohrával druhé kolo, sobotní kolo šel jen v paru a sen o obhajobě se mu rozplynul.

Do finálového kola v neděli šel Dustin Johnson s náskokem čtyř ran ma Korejce Ima, Mexičana Ancera a Australana Smithe. Ancer měl špatný den a propadl se až na dělené třinácté místo, naopak Im a Smith se na Dustina dotahovali a po páté jamce vedl DJ už jen o ránu. Překvapení se ale nekonalo, DJ se opět rozjel a po sérii tří birdie na druhé devítce už nedal nikomu šanci. Thomas skončil čtvrtý, McIlroy (škoda prvního kola…) s Frittellim dělený pátý. Tiger prožil peklo na ikonické dvanácté jamce, která často rozhoduje o dalším vývoji turnaje. Třikrát trefil vodu a zapsal si 10 ran, což je jeho nejvyšší skóre na jakékoliv jamce ve své kariéře. A to byl jen třípar… Poté ale ukázal jaký je to mistr, protože na zbývajících šesti jamkách zahrál pět birdie.

Dustin Johnson vyhrál nakonec o pět ran a celkovým skóre -20 vytvořil nejnižší výsledek nejen na Masters, ale na majorech vůbec. Za celý turnaj zahrál jen čtyři bogey, to je další historický rekord. Cameron Smith se zase stal prvním hráčem, který zahrál všechna kola pod 70. Na další (snad) historické zápisy nebudeme čekat dlouho, další regulerní ročník Masters je už v dubnu. Obhájí rozjetý Dustin Johnson, dočká se konečně Rory McIlroy nebo srovná mušku bomber Bryson DeChambeau? Už se nemohu dočkat…