Streb vyhrál RSM Classic ránou turnaje v play-off

Streb vyhrál RSM Classic ránou turnaje v play-off

Oblíbený turnaj RSM Classic v Georgii se hrál po Masters a tudíž ani ze strany hráčů, ani diváků nepřitáhl takovou pozornost. Čeští fanoušci navíc upřeně sledovali veleúspěšné tažení Ondřeje Liesera do European Tour. K vidění ale byly skvělé výkony a nízká skóre a vyvrcholení obstaral dramatický play-off.


RSM Classic změnil před pár lety název, to mu ale neubírá na popularitě. Hraje se v krásném rezortu Sea Island. Ve startovním poli jsme i po Masters našli pár zvučných jmen jako Zacha Johnsona, Jasona Daye, Tyrrela Hattona, Henrika Stensona, Tommyho Fleetwooda, Justina Rose, Lee Westwooda nebo Louise Oosthuizena. Tři posledně jmenovaní si ale víkendová kola nezahráli. Naopak zdatně si vedl „Slovák“ Rory Sabbatini, který skončil dělený dvanáctý. Veterán Stewart Cink oslavil na tomto turnaji svůj 600. start na PGA tour.

Skvěle začal jiný veterán, Kolumbijec Camilo Villegas. Poslední léta se trápí, navíc ho hluboce zasáhla smrt jeho dcery. Ale teď už je opět na dobré cestě tam, kam svým talentem a pílí patří. Po prvním kole spoluvedl, po pátku byl druhý za Robertem Strebem. V sobotu už to bylo horší, hrál jen v paru a spadl na dělené páté místo, celkově na dělené šesté. Před finálovým kolem vedl Streb o 3 rány před Zachem Johnsonem a Burgoonem, následovali Grillo, Kisner, Stanley a zmiňovaný Villegas.

Ostřílený Kevin Kisner byl dlouho vítězství nejblíže, nedělní kolo zahrál za -7 a stačilo mu zahrát birdie na některé z posledních tří jamek. Naopak Streb se na rozdíl od blízkých soupeřů trápil, až do 17. jamky šel pouze -1. Tam ale zahrál birdie a na Kisnera se dotáhl. Cameron Tringale zahrál dokonce -8 (stejně jako Harris English), ale na play-off mu bohužel jedna rána přebývala. Rozhodnout tedy mělo play-off, což se na tomto turnaji stalo už hodněkrát.

Streb i Kisner už tento turnaj vyhráli, takže se ocitli ve známých vodách. K rozhodnutí o vítězi se musela hrát dvakrát poslední jamka. Poprvé byl k vítězství blíže Kisner, protože Streb hrál druhou dlouhou ránu z bunkru. Naštěstí pro něj se ale úspěšně zachránil krásným puttem do paru, Kisner naopak neproměnil šanci na birdie. Podruhé už bylo vše jinak. Kisner, po většinu turnaje spolehlivě drivující, měl trochu smůlu a slušný drive se mu odkutálel pár centimerů do roughu. Druhou ránou přestřelil green, stejně tak přehnal i následný chip, ale skvělým dlouhým puttem aspoň zachránil par. Naopak Robert Streb se bunker tentokrát vyhnul a pro druhý úder si schoval životní ránu. Málem zahrál eagle ze skoro 150 metrů, míček skončil kousíček od jamky. Rutinně doklepl do birdie a mohl po šesti letech slavit své druhé vítězství na tomto turnaji. Vydělal si tím 1,2 miliónu dolarů a celkově se za celou kariéru dostal na 11 miliónů. Je to pro něj velká satisfakce, nedávno musel o kartu na PGA bojovat na Korn Ferry tour. Teď má jistotu práce na dva roky i účast na major turnajích včetně Masters.

Po týdenní pauze nás čeká turnaj Mayakoba Golf Classic v Mexiku. V prosinci se také můžeme těšit na exhibiční turnaj Otec-syn, kde spolu budou poprvé hrát Tiger Woods se svým jedenáctiletým synem Charliem.