První krok k domácímu simulátoru - FlightScope Mevo

První krok k domácímu simulátoru - FlightScope Mevo

NEZNÁM GOLFISTU, který by neuvažoval o domácím simulátoru. Zvláště to platí v zimních měsících u těch tréninku chtivých v době, kdy se stmívá o něco dřív, hřiště jsou zavřená a do indooru daleko, a občas i draho. u Cest, jak si domácí tréninkové zázemí vybudovat, je mnoho. Kratších i delších a samozřejmě i levnějších či dražších. Jednou z těch delších, nicméně levnějších, je začít s měřicím zařízením na bázi radarových technologií, které je navíc možné používat celý rok, uvnitř i venku.


Trendem dnešní doby je používat co možná nejvíce dostupných technologií, které vám přesně řeknou nejen to, jak daleko hrajete, ale také jak jsou vaše odpaly efektivní. Okamžitě vám dokážou švih analyzovat a ukázat, kde máte největší slabiny nebo na čem byste měli zapracovat. A dávno už to nejsou jen rány driverem – ostré kritice tyhle krabičky podrobí i vaši krátkou hru nebo puttování.

            Technologie, které byly dříve běžné jen při fittingu nebo v těch nejlepších akademiích a používaly se pouze uvnitř, se dnes stěhují ven pro účely běžného tréninku a stávají se stále dostupnějšími. A s trochou nadsázky by se dalo říct i to, že také právě naopak. Co bylo použitelné jen venku, si dnes můžete vzít s sebou třeba i do garáže.

Flightscope Mevo

            S příchodem radarových zařízení si dnes z tréninku můžete udělat i zábavu. Tyhle hračičky můžete nosit kamkoliv, spolupracují s mobilními aplikacemi, a co je na celé této novince nejzajímavější, mnoho z nich můžete v zimních měsících používat jako základ domácího simulátoru.

            Jedním z těchto dnes už finančně dostupných zařízení je Mevo a Mevo+ od výrobce FlightScope. Menší varianta Mevo je k dostání od 500 eur. To větší, Mevo+ s 3D radarovou snímací technologií, dostanete za 2000 eur (bez daně). A v čem se tyto krabičky, které používají třeba Bubba Watson a Bryson DeChambeau – mimochodem dva rozdílnější hráče byste na tour asi nenašli –, liší?

            V první řadě to je samozřejmě cena. Menší Mevo je kapesní radar s měřením 2D, tedy jen v jedné rovině. Neznamená to nic jiného, než že dokáže snímat let míčku pouze vertikálně. Změří vám délku a výšku odpalu, řekne vám, jaký měl míček spin, vaši švihovou rychlost, jakou rychlostí od vás míček odletěl a jaký byl váš smash factor. Dá se snadno použít pro měření jak dlouhých ran, tak krátké hry. Data se zobrazují v aplikaci určené pro systém iOS či Andorid a aplikaci v chytrém telefonu s ním propojíte přes Bluetooth. Jeho omezením je to, že ho nelze použít pro puttování a že nemá konektivitu se simulačními softwary. Malé Mevo je ideální pro ty, kdo chtějí mít svůj švih a délku ran pod kontrolou po celý rok a mají ambice si na jeho základě doma vybudovat pouze jednoduchý tréninkový simulátor. Nicméně pro celoroční trénink, v létě venku a v zimě doma, například v garáži, je to skvělá volba za rozumnou cenu. Váš domácí indoor pak stačí na podzim doplnit jen o rohožku a tréninkovou síť a mít garáž s vyšším stropem.

            Větší Mevo+ už je ale jiná hra. Větší. V podstatě vám dokáže nahradit dospělá profesionální zařízení, jaká používají ti nejlepší na PGA Tour a stojí stovky tisíc korun. Má 3D radarovou technologii, let míčku měří ve dvou rovinách, a hravě odhalí i váš slice nebo hook. Kromě již zmíněných funkcí drobečka Mevo vám dokáže analyzovat i puttování, úhel přiblížení hole k míčku a má jednu obrovskou výhodu: Naměřená data je možné využít v simulačním softwaru – mimochodem v ceně je TruGolf E6 Connect s pěti hřišti a sedmnácti tréninkovými módy.

Pokud vám tedy stačí vidět své odpaly jen na iPadu nebo zrcadlené televizní obrazovce, v cestě k domácímu simulátoru vám už nic nestojí. Stačí si tak na drivingu nebo doma na zahradě zvolit třeba hřiště Belfry, a zábavný trénink formou hry může okamžitě začít. (G)

Více informací na www.golfsimulatory.cz 

Flightscope Mevo+                                                

mevo-gallery