Golfisté ve službách Saúdů: nic černobílého

Golfisté ve službách Saúdů: nic černobílého

Byla to obvyklá fráze, jaké v takových chvílích padají. "Jsem šťastná, že jsem se stala první vítězkou tohoto turnaje," prohlásila Emily Kristine Pedersenová po prvenství na Saudi Ladies International. Okolnosti až tak obvyklé nebyly. Dánka v triku s krátkým rukávem, s golfovým kšiltem na čele a s blond vlasy svázanými do culíku pózovala s pohárem připomínajícím konstrukci ropné věže mezi samými muži. Všichni byli oblečeni v tradiční muslimské pánské abáje. Všichni přítomní vypadali spokojeně. Pedersenová měla šťastný týden. O několik dní později byla na témže hřišti Royal Greens Golf & Country Clubu znovu nejlepší individuální hráčkou Saudi Ladies Team International a její čtyřčlenný tým vyhrál o jednu ránu i hlavní soutěž. V úterý 24. listopadu oznámili pořadatelé, že velký ženský turnaj ze série Ladies European Tour napřesrok připraví znovu. Krátce nato, ve středu, zveřejnily agentury jinou zprávu ze Saúdské Arábie. Rodinní příslušníci aktivistky Ludžajn Hazlúlové v ní světu sdělili, že tato jednatřicetiletá žena vězněná dva roky za pokus o destabilizaci státu bude postavena před zvláštní soud, který se zabývá teroristickými činy.


Woods chápe to i ono

Lidskoprávní organizace kritizovaly už konání mužského Saudi International. Má za sebou dva ročníky, loni v únoru ho vyhrál čerstvý americký vítěz Masters Dustin Johnson, letos ve stejném termínu Severoir Graeme McDowell. Turnaj je součástí European Tour, ale pořadatelé si mohli dovolit pozvat i velké hvězdy hrající převážně v zámoří. "Věděl jsem, že se z toho stane kauza," odpověděl pětinásobný vítěz majorů Phil Mickelson na otázku, zda mu nevadí start v zemi s tuhým autoritářským režimem. "Hodně jsem své rozhodnutí zvažoval. Chci tam jet," dodal.

Populární Američan za dělené třetí místo získal šek na 164 tisíc dolarů a nějaké drobné, vítězný McDowell přes půl milionu. Mickelson poukazoval na to, že pozvánky hrát na Středním východě v minulosti odmítal, ale těmi si u svých oponentů moc nepolepšil. Stihly ho jízlivé poznámky, že by tedy měl přiznat, kolik tentokrát dostal za to, že se v Džiddě objeví.

The New York Times Magazine přinesl loni v červnu fokusový článek o jiném propojení saúdskoarabských peněz se Spojenými státy. Když korunní princ Muhammad bin Salmán absolvoval schůzku s prezidentem Donaldem Trumpem (ten pak prohlásil, že se v krátké době stali dobrými přáteli), pronajal si celý hotel Four Seasons v Beverly Hills (má 285 pokojů). Odtud zajel na večeři pořádanou mediálním magnátem Rupertem Murdochem, do Silicon Valley se se podíval za Timem Cookem, výkonným ředitelem společnosti Apple, a krátký let do Seattlu využil k setkání s Jeffem Bezosem, šéfem Amazonu.

O saúdskoarabských investicích do privátního byznysu se ví, ovšem jmenovaný magazín sumarizoval, že panovnická rodina má peníze v celkem třiašedesáti amerických univerzitách. Studenti Massachusetts Institute of Technology ve městě Cambridge vyšli na protest do ulic ve chvíli, kdy si korunní princ prohlížel univerzitní Media Lab, výzkumné centrum zaměřené na technologie, umění, design, multimédia a architekturu. Hvězdou protestů se stala jemenská studentka Širín al Adajmí prohlášením, že nikdy nebyla aktivistkou, ale nemůže mlčet, když vidí spojení svobodného světa s režimem, který v její zemi financuje občanskou válku.

Jednou z Muhammadových rolí v královské rodině je dohled na státní ropnou společnost Saudi Aramco. A přes ni blízkovýchodní mocnost sponzoruje také golf. Mužské i ženské turnaje nesou v názvu jméno firmy coby titulárního sponzora a ocitly se tak ve společnosti mistrovství světa automobilů formule 1, kam Aramco podle webu sportbusiness.com v letošním prvním roce spolupráce investovalo 40 milionů dolarů.

Jediné, co se dynastii Saúdů na sportovním poli nepodařilo ani s pomocí přemíry peněz, je zlákat na své území Tigera Woodse. Nejslavbější golfista světa se ke svému dvojímu odmítnutí vyjádřil věcně. "Rozumím politickému pozadí," citovala je stanice ESPN, "ale i golf tam může mít ozdravné účinky a sám tím může růst. Když jsem jel poprvé do Dubaje, bylo tam jen několik hřišť a teď jsou všude. Totéž v Abú Dhabi a možná to nakonec tak bude v Saúdské Arábii."

 

Angažovanost je dvojí

Růst golfové hry je věc, jíž se proti "saúdské" kritice zaštiťují jak ti, kdo se o ni na profesionální úrovni starají, tak sami hostitelé. "Pro Saúdskou Arábii i ženský golf to je historická chvíle," rozloučil se s profesionálkami Jásir Al-Rumaíjan, předseda představenstva Golf Saudi a šéf tamní golfové federace. "Zavázali jsme se rozvíjet golf v Saúdské Arábii a ve sportu vytvářet příležitosti pro ženy."

Angličanka Georgia Hallová se připojila prohlášením, že "pro saúdskoarabský golf je to skvělá zkušenost a pro chlapce i dívky příští generace příležitost nechat se inspirovat a pustit se do hry.

V den finálového kola druhého turnaje v Džiddě informoval web saudigazette.com, že po celé zemi se do golfových kurzů registrovalo více než tisíc žen, zatímco do té doby jich v zemi bylo asi dvacet. Vznikl kvůli tomu speciální čistě ženský Ladies First Club. Zapadá do projektu Vision 2030, jehož cílem je přimět občany země k větší aktivitě.

Je tím myšleno pohybové, protože aktivismus politický nebo občanský je režimem potírán. To nevzala v úvahu ředitelka Ladies European Tour Alexandra Armasová, když přítomným novinářům řekla: "Pochopila jsem, co ta vize znamená pro naši hru v tomto království. Je velmi ambiciozní, ale je to zcela jasný plán, jak zpřístupnit golf mužům, ženám a rodinám, které se chtějí touto cestou vydat."

Nikdo z těch, kdo byl oficiálně citován, se nevyjádřil k obecnému postavení žen v zemi ani k tomu, v jaké atmosféře Saudi Ladies International začal. Den před prvními odpaly bylo několik osob zraněno při pumovém útoku na účastníky piety za oběti první světové války v Džiddě. Shromáždění pořádala Francie a k útoku se ihned přihlásil Islámský stát.

Pro golfistky zvyklé cestovat, navštěvovat země různých kultur a přivyklé jejich míchání nebylo nic nového, když měly vysvětlovat, jak se drží hůl, dospívajícím dívkám v malé předturnajové klinice. Klasické oblečení na golf neměly, ale zdálo se, že golf se dá hrát i v dětské formě čádoru. Mimochodem, i profesionálky musely lehce přizpůsobit dress code, všechny hrály v dlouhých kalhotách.

Turnajům a dalšímu dění se věnoval i anglicky psaný web pro saúdskoarabské ženy abouther.com, zaměřený na módu, celebrity a life style, kam píšou převážně autorky. Jeden ze snímků zobrazuje i čtveřici arabsky vyhlížejících žen, oblečených zcela "evropsky" a zaujímajících na putting greenu jakž takž golfový postoj. Foto je bez popisku, takže není možné na dálku ověřit, zda jde o autentický záběr, nebo aranžovanou scénu z placené fotobanky.

Pročítáním obsahu abouther.com lze získat dojem, že ženy v zemi mají zcela moderní zájmy. Některé z nich zaujímají významné pozice. Je tu rozhovor s velvyslankyní v Dánsku. Saúdskoarabská lékařka s diplomem z Londýnské univerzity zaměstnaná v jednom z britských výzkumných ústavů hovoří o covidu-19. Ke slovu se dostávají umělkyně angažované v kampani proti rasismu v arabském světě.

Angažovanost toho typu, jaký zvolila Ludžajn Hazlúlová, však žádoucí není. Jednatřicetiletá žena zůstává uvězněná navzdory tomu, že jeden z požadavků její skupiny, aby saúdskoarabské ženy směly samy řídit automobil, královská rodina v době její internace "splnila". Kritika jiných zvyklostí, například poručnictví, podle něhož má muž právo určovat osud "svěřené" ženy, ale trvá, tak jako trvá tato praxe.

Čtyřiadvacetileté Pedersenová a Hallová i další účastnice turnajů v Džiddě se narodily do jiného prostředí a vyrostly v globalizovaném světě. I jejich postoj je zcela legitimní. Propletení sportu s politikou a jeho pozice mezi různými politickými systémy jsou tématy diskutovanými po desetiletí. Černobílost v problematice nenajdeme a okolností každé jednotlivé kauzy, jak říká Mickelson, je mnoho.

Web arabianbusiness.com například na začátku listopadu napsal, že plán vybudovat do roku 2030 v Saúdské Arábii 23 nových golfových hřšť přinese zemí 50 tisíc pracovních míst. S trochou jízlivosti lze dodat, že může začít diskuse o tom, jaké životní podmínky při tom budou mít najatí zahraniční dělníci.