Příští Lieserova sezóna: jak je to s jeho kartou na European Tour?

Příští Lieserova sezóna: jak je to s jeho kartou na European Tour?

Ondřeji Lieserovi se podařilo zdolat z hlediska českého golfu zatím historicky nejvyšší vrchol v mužském golfu. Vyhrál ročník druhé evropské ligy, Challenge Tour a posunul se zároveň na 179. místo světového mužského žebříčku, což je vůbec nejlepší umístění českého golfisty v dějinách.


 

Lieserův triumf je dobrou zprávou pro český golf, připomeňme nicméně, že je zde také Klára Spilková. Právě ona drží prozatím rekord ve světovém pořadí ohledně nejnižšího umístění - samozřejmě v ženském žebříčku. V roce 2018 byla na 174. pozici. Tento rok se většinou pohybovala kolem 240. místa, pár týdnů byla i pod pozicí 200. Díky dobré formě a výsledkům také opustila evropskou LET a vydala se za oceán na americkou LPGA. Obvyklé pořadí Spilkové od roku 2011, kdy je profesionálkou, je mezi místem 200 – 300.

Po prvotním nadšení z Lieserova triumfu začaly přicházet přesnější informace týkající se toho, jak to vlastně bude s jeho možným startem na European Tour. Zpočátku to laicky vypadalo, že si uhrál tzv. plnou kartu na European Tour. Posléze bylo jasnější, že si uhrál jen starty na některých turnajích European Tour v příštím roce. Na první pohled jasnou věc přitom výrazně zkomplikovala koronavirová situace, od které se odvinul jak redukovaný kalendář Challenge Tour a European Tour v letošním roce, tak v návaznosti na to samozřejmě i modifikované podmínky postupu z CHT na ET.

Lieser po návratu zmínil, že teď nelze určit, jaký bude jeho program pro příští sezónu; vše se teprve bude rodit, vznikat. Pouze sdělil, že pojede na turnaj do Dubaje na počátku prosince 2020. Přitom problematika toho, jací hráči mohou na nejvyšších sportovních golfových tůrách v Evropě hrát, jaký typ karty k čemu hráče opravňuje, představuje nyní skutečně složitou skládanku.

Celý rozměr problému mi ozřejmil kolega Daniel Trhoň, který se dané problematice dlouhodobě systematicky věnuje:

„Již na základě svého prvního letošního vítězství na turnaji Challenge Tour (Andalucía Challenge de España) získal Ondřej Lieser kartu kategorie 20 na European Tour do konce této sezony. S ní se tento týden dostává do startovního pole turnaje Golf in Dubai Championship presented by DP World (2. – 5. prosince 2020).

Dle aktuálních informací z European Tour získá Lieser na této sérii členskou kartu kategorie 20 i pro příští rok. Ta zahrnuje vítěze turnajů na Challenge Tour v roce 2019 a 2020. Jde bohužel o členství, které v předchozích letech zajišťovalo svým držitelům pouze kolem 5 startů v sezoně. Navíc mu však budou zajištěny další ad-hoc starty na některých vybraných turnajích v sezoně, do nichž se nepřihlásí hráči s lepšími kategoriemi.

V minulých letech získávalo nejlepších 15 hráčů z celoročního žebříčku CHT na ET plné členství ve formě zisku karty kategorie 14. Letošní narušená sezona je bohužel brána jako přechodná a ani Lieserovo senzační vítězství v celoročním žebříčku Road to Mallorca a zápis do prestižní tabulky historických vítězů mu privilegium plného členství na nejvyšší evropské sérii nezajistilo. Na druhé straně na Challenge Tour bude mít v roce 2021 k dispozici nejvyšší kategorii 1, a může se tak zúčastnit téměř všech turnajů v jejím kalendáři.

Lieserův status tak bude hodně zrádný z pohledu zisku karty na European Tour v roce 2022. Tu si bude muset Ondřej uhrát:

- buď přes své částečné členství a ad-hoc pozvánky na menší turnaje European Tour v roce 2021. Může to být hrubým odhadem 5-10 turnajů na ET, kde bude soupeřit v těžší konkurenci nejlepších evropských hráčů.

- nebo přes plnou kartu na Challenge Tour 2021, pokud by skončil v TOP 15 Order of Merit. Tady by ovšem hrál v poněkud slabší konkurenci hráčů Challenge Tour.

- anebo na základě umístění mezi 25 nejlepšími hráči (včetně dělených pozic) z kvalifikační školy European Tour, pokud se na rozdíl od letoška příští rok uskuteční. V tomto případě se síla konkurence pohybuje mezi dvěma výše uvedenými možnostmi.

Je pravděpodobné, že Liesera může lákat zúčastnit se spíše turnajů European Tour než Challenge Tour, protože je v logice věci „když máš možnost, využij ji“. Na European Tour jsou samozřejmě i vyšší výdělky a je přirozeným cílem všech ambiciózních hráčů.

Turnaje na ET a CHT si ale mohou občas kolidovat a Liesera tak čeká složité rozhodování, kterou variantou si kartu na ET 2022 uhraje, respektive na jaké turnaje se má soustředit. Neboli jinými slovy: Lieser si bude muset v rámci možností důkladně naplánovat celou sezonu a stanovit si jasné priority. Pokud by si zvolil špatnou variantu, sen o tentokrát plnoprávném členství na ET 2022 by se mohl snadno rozplynout.

Nicméně neznámých je v současné složité době tolik, že není možné predikovat, ani co bude příští týden, natož pak v příštím roce. Proto berme všechny aktuální informace s patřičnou rezervou.“

Druhou klíčovou věcí je otázka peněz. Podle slov manažera Kláry Spilkové Petra Žáka byly náklady na její sezónu na Ladies European Tour zhruba 4-6 miliónů korun se vším všudy, s postupem na americkou LPGA se zvedly asi na 6-8 milionů. Částku samozřejmě z větší části pokryly sponzorské peníze, nikoli výhry samotné hráčky.

Stejně tak Lieserovy výhry z letošního roku nemohou pokrýt budoucí náklady na sezónu 2021. Za velmi úspěšný rok 2020 si vydělal před zdaněním zhruba 3,3 miliony korun. To je dost peněz, ale na pokrytí nákladů (letenky, ubytování na turnajích, zaplacení týmu atd.) a zároveň živobytí to nestačí. Lieser bude pro účast na turnajích European Tour, z nichž některé se konají i mimo Evropu a cestuje se daleko, potřebovat více peněz. A nebude nic snadného je shánět nyní, když spousta podniků bude kvůli koronaviru šetřit, kde jen bude moci.

Ideální by jistě bylo, kdyby Lieser na prvních turnajích počínaje koncem roku 2020 a počátkem roku 2021 prostě hrál tak dobře, že by si vydělal dost na pokrytí nákladů. To je ale něco mezi přáním a snem. Z druhé strany by bylo rovněž skvělé, kdyby se hned teď našel sponzor, který mu z prostého nadšení a radosti nad jeho úspěchem nějaké větší peníze do první sezóny poskytne. To je také idealistická představa.

Ale jak víme, i šťastná překvapení a nečekané výhry přicházejí. Ve sportu i v životě.

Andrej Halada