Golfové míčky: parametry a výběr golfových míčků

Golfové míčky: parametry a výběr golfových míčků

Může se zdát, že výběr golfových míčků je jednoduchý. Vždyť míček je přece jenom míček. Jejich výběr má však obrovský význam, zejména u pokročilých hráčů. 


Na trhu existuje obrovská nabídka míčků. Jejich výrobou se zabývá více než dvacet renomovaných firem a každá z nich vyrábí několik druhů. Cenové rozpětí u některých z nich je navíc dost široké. Je těžké se v tom vyznat a vybrat si takové, které vám budou vyhovovat.

 

 

Při výběru golfových míčků můžete ctít věrnost dané značce či výrobci nebo se řídit jejich cenou, dostupností nebo slevou. Rozdíl v ceně je zde dost důležitý. U golfového příslušenství, holí nebo golfového vozíku jsme často ochotni si za vytoužený výrobek připlatit. V případě golfových míčků je to trochu jinak. Během hry totiž často můžeme ztratit až několik míčků najednou, což se často stává začátečníkům. Cena několika desetikorun za nový míček průměrné kvality může být pro nové hráče příliš vysoká. Existují však dobrá řešení, která jim mohou pomoci. Přečtěte si o nich v pokračování tohoto článku nebo na stránkách golfového obchodu Golfchampion.cz.

Parametry golfových míčků – označení

Každý hráč by měl mít alespoň základní znalosti nejen o golfových holích, ale také o golfových míčcích. Největší rozdíly mezi golfovými míčky jsou dány jejich konstrukcí. Na ní a použitých materiálech záleží, jaká dráhu letu bude typická pro daný model. Svůj význam má také tvrdost míčku.

Nejméně kvalitní jsou jednodílné míčky. Vyrábějí se z elastomeru a jsou nejtvrdší ze všech. Jejich svrchní vrstvu, která je společná pro všechny míčky, tvoří surlyn. Předností tohoto druhu míčků je nejnižší cena a dlouhá životnost, avšak jejich používání má značný vliv na přesnost a vzdálenost vašich úderů na golfovém hřišti.

Dalším druhem a mnohem lepší variantou jsou dvouvrstvé neboli dvoudílné golfové míčky. Poskytují lepší vlastnosti za rozumnou cenu. Je to dobrá volba jak pro začátečníka, tak i pro středně pokročilého hráče.

Troj- a čtyřdílné golfové míčky jsou určené profesionálům. Jsou mnohem dražší. U některých modelů může jeden míček stát i 180 Kč. Hra s tímto druhem měkkých míčků se však odráží ve vzdálenosti a přesnosti.

Golfové míčky pro začátečníky a pokročilé hráče

Je dobré vědět, že v golfu rozlišujeme pět úrovní pokročilosti či zkušenosti. První úrovní jsou začátečníci, tedy hráči, kteří s tímto úžasným sportem teprve začínají. Pro každého nového hráče jsou nejlepší takové míčky, které jsou nejlevnější. Na začátku je důležité cvičit švih, postoj, pevný úchop a jednoduše mít zápal pro hru. Čím je míček levnější, tím je to lepší řešení. Následujícím stupněm pokročilosti je amatér, což je hráč se základními zkušenostmi. Stává se jím hráč s HCP 36. Toto číslo vyjadřuje herní úroveň hráčů, kteří zahrávají ve hře dodatečné rány nad par. Hráč, který už má trochu vypracovaný styl, by si měl vybírat dvoudílné míčky, které mohou zlepšit jeho výsledky. V situaci, kdy je pro vás důležitá cena, se můžete poohlížet po hraných míčcích. Pokročilí hráči s HCP 27 a nižším by měli používat pouze dvoudílné míčky, a pokud na to mají, tak i lepší. Nejdůležitější je však to, aby si nevybírali jakostně horší golfové míčky, jestliže si už zvykli na určitý typ. Takový krok se může projevit zhoršením výsledků nebo dokonce vybudováním špatného návyku. Zkušení hráči s HCP 18 a pokročilí s HCP 9 už obvykle dobře vědí, se kterými míčky dosahují nejlepších výsledků. Neexistuje nic lepšího, než trojdílné a čtyřdílné míčky, jejichž průkopníkem je značka Nike.

Hrané golfové míčky: zda a kdy se vyplatí?

V naší nabídce najdete také použité golfové míčky. Naši zákazníci se nás často ptají, zda stojí za to, si je koupit. To je velmi dobrá otázka. Určitě je to ideální řešení pro všechny začínající hráče a amatéry, kteří stále ještě ztrácejí hodně míčů. Hrané míčky lze koupit za nejlepší cenu a často se osvědčí mnohem lépe, než dražší, nové jednodílné míčky. Pokud s golfem začínáte, kupte si jednu sadu hraných míčků a vyzkoušejte, zda to stojí za to. Nebude to pro vás velký výdaj a nakonec můžete zjistit, že tím v budoucnu hodně ušetříte.

 

autor článku- www.golfchampion.cz