Nor Hovland vyhrál Mayakoba Golf Classic a stává se novou hvězdou golfu

Nor Hovland vyhrál Mayakoba Golf Classic a stává se novou hvězdou golfu

Věčně usměvavý Viktor Hovland z golfově netypického Norska vyhrál svůj druhý turnaj na PGA tour díky birdie na poslední jamce. Při dvou předchozích startech na tomto turnaji mu vždy unikl cut o jednu ránu, napotřetí se dočkal sladkého vítězství. Ve svých 23 letech hraje velmi konzistentně a o tomto mladém talentovaném hráči ještě hodně uslyšíme. V jeho věku měl dvě a více vítězství na PGA tour jen Rory McIlroy, Seve Ballesteros, Sergio Garcia a Jon Rahm.


Turnaj Mayakoba Golf Classic se hrál v Mexiku na hřišti El Camaleon v Playa del Carmen, které designoval slavný Greg Norman. Svojí krásou inspiroval k dobrým výkonům, skóre vítěze bylo -20, což na tomto turnaji bývá obvyklé.  Slabší představení ale předvedl Brooks Koepka, Rickie Fowler nebo Gary Woodland, kteří neprošli cutem.

Velmi dobře hrál Emiliano Grillo, po druhém kole vedl o 4 rány před Hogem a Finauem, po třetím o ránu před Hogem a o dvě před Hovlandem. Ale v neděli už to vůbec nebylo ono, zahrál +1 a dělil osmé místo. V sobotu zahrál skvěle Justin Thomas (-9), ale ani on na tento výkon v neděli nenavázal. Díky double bogey na desítce se dostal jen na -2 a celkově byl dělený dvanáctý.

V nděli se o vedení přetahovali Hovland, Hoge, Long a Wise. Hoge ale zahrál bogey na 16. jamce, Long na 17. jamce. Důležitá byla Hovlandova záchrana paru z bunkru na 16. jamce, kde se udržel ve vedení s Wisem. Ten hrál skvělé kolo za -8, ale bohužel neproměnil ani jednu šanci na birdie na posledních dvou jamkách. Na 18. jamce zahrál Hovland devítkou na green, 4 metry od jamky, a zavěsil vítězné birdie. Vůbec poprvé na tomto turnaji vyhrál vítěz díky birdie na poslední jamce. Ranou turnaje ale zůstává albatross, který zahrál hned první den Brendan Steele na pětiparové 13. jamce z asi 220 metrů. Ani se moc neradoval, zřejmě tušil, že to byla spíš výjimka v jeho slabém výkonu bez víkendových kol.

Hovland se vyhoupl na třetí příčku v průběžném pořadí FedEx Cupu a na 15. místo světového žebříčku. Není třeba zdůrazňovat, že se mu to povedlo jako prvnímu Norovi v historii. Je opravdu dobře našlápnutý – od června, kdy se opět začalo po pauze hrát, dal všechny cuty a ze 16 startů byl 11x v top 25. Má na golf dobrou náturu – je to pohodář, relaxuje koukáním na filmy, ke kterým chroustá popcorn a pije smoothies.Dalším mladíkem, který si říká o pozornost, je teprve osmnáctiletý Akshay Bhatia, který po pátku dělil osmé místo.

Do konce kalendářního roku se hraje už jen tento týden QBE Shootout v Naples na Floridě, což je netypický formát dvojic. Loni ho vyhrál Slovák Sabbatini s Kevinem Twayem.  Větší pozornost bude upřena do Dubaje, kde vyvrcholí European Tour turnajem DP World Tour Championship, hraje se o lákavých 8 miliónu dolarů. Uvidíme tam příští rok i Ondřeje Liesera?