Proč nemít doma kvalitní simulátor v ceně pod sto tisíc korun?

Proč nemít doma kvalitní simulátor  v ceně pod sto tisíc korun?

Co ale když se teploty začnou blížit nule a tma vás přepadne už kolem čtvrté hodiny odpolední? V čase, kdy se objeví potřeba přestěhovat svůj golf do tepla indooru, začne patrně většina golfistů přemýšlet o tom, jak ten čas využít, jak svou hru vylepšit a co vše z letního vybavení i v zimě použít. A Mevo+ je právě jednou z těch hračiček, které vás nemusí opustit po celý rok.


Dnes se budeme bavit jen o větší z obou krabiček, tedy o modelu FlightScope Mevo+, který je na současném trhu dostupný za cenu pod 2000 eur (bez daně). Můžeme o něm mluvit nejen jako o plnohodnotné náhradě mnohonásobně dražších konkurentů pro měření odpalů, ale také jako o základním kameni na cestě k vašemu domácímu poloprofesionálnímu simulátoru.

            Každý simulátor totiž potřebuje v první řadě vědět – aby vůbec dokázal věrně nasimulovat let míčku –, jak jste dokázali míček trefit, jaký jste mu udělili spin, jak rychle a pod jakým úhlem se hůl vaší hole v impaktu pohybovala, jak daleko by míček po zemi doběhl… a kdo ví, co ještě. Prostě všechny ty okem nepostřehnutelné proměnné, které dokáže odhalit jen radar nebo dokonalá vysokorychlostní kamera.

Máte-li tedy cokoliv, co dokáže všechna tato data posbírat, nezbývá než s nimi umět pracovat – což je obvykle trenér – nebo je umět zobrazit a to je zase parketa sofistikovaných softwarů.

            Mevo+ má v základním balení vše, o čem teď možná přemýšlíte. Přes léto vám na drivingu nebo doma na zahradě prozradí, na jakém detailu byste měli zapracovat a v jakém aspektu švihu se pokusit zlepšit. V zimě pak tyto informace umí pomocí programu TruGolf E6 Connect (základní verze je v ceně zařízení a spolupracuje se systémy iOS) přenést na větší zobrazovací zařízení.

            A tím se dostáváme k otázce: Kolik mě tedy rozšíření na domácí simulátor bude stát?

            Tou úplně nejekonomičtější variantou je nechat si své rány zobrazit jen na iPadu. V tom případě vám stačí jen zařízení připojit na zdroj energie, spokojit se s několika palci displeje tabletu a mít dostatek prostoru, kde se můžete rozmáchnout. V přibaleném softwaru je pět hřišť a několik tréninkových módů, takže se můžete nechat snadno virtuálně přenést na 90 jamek nebo jeden driving range. A je-li vám obrazovka iPadu přece jen malá, vždy je zde možnost nechat obrázek zrcadlit přes AppleTV na větší monitor nebo televizní obrazovku, byť s omezenou grafikou, kterou tato přenosná elektronika umožňuje.

            Jak již bylo řečeno, TruGolf E6 Connect pro FlightScope Mevo+ má v sobě zdarma licenci pro zařízení na platformě iOS, ale optimálně a bez grafického omezení funguje nejlépe na systému Windows. K tomu je zde možnost upgradu licence na plnohodnotnou PC verzi s kompletním obsahem za nabídkovou cenu 600 dolarů. Tak lze získat nejen dokonalou grafiku zvládající 4K rozlišení, ale i téměř 100 světových golfových hřišť, různých typů cvičných ploch a tréninkových módů. Nicméně o programové nabídce, možnostech tréninku nebo on-line lekcích s trenéry se budeme konkrétně bavit až v příštím čísle magazínu Golf Digest C&S.

            Začněme tedy tím, co s těmi míčky, které doma odpálíte, co nám je spolehlivě pochytá a nevrátí stejnou rychlostí zpět. A co bude navíc umět promítaný obrázek věrně zobrazit. Nebudeme-li brát v úvahu jen bílé prostěradlo, pak byste měli sáhnout po kvalitním projekčním plátnu. Nejlépe stejném, jaká se používají u profesionálních simulátorů. V rozměru 4 × 2,25 metru (poměr 16 : 9) se pohybuje v cenách od 25 000 korun. Při jeho zakoupení byste měli uvažovat také o důležitých parametrech, jako jsou hlučnost, elasticita a svítivost.

            A tím se dostáváme k vlastní projekci. I tady by měla být vaše volba už na začátku správná. Uvažovat byste měli nejen o tom v jakých podmínkách a v jakém rozlišení budete zařízení provozovat, ale také o tom, co vám zvolený projektor nabídne. Samozřejmě lze sáhnout po základním projektoru s klasickou lampou, rozlišením standardu XGA 1024 × 768 pixelů a svítivostí 2000 ANSI lumenů. Chcete-li ale něco opravdu kvalitního, pak by svítivost měla začínat na 4000 ANSI lumenů a rozlišení Full HD 1920 × 1080 pixelů v poměru 16 : 9, což v budoucnu může být i dobrý základ pro domácí kino. Dalšími důležitými parametry jsou pak funkce zoom, nastavení deformace obrazu, hlučnost a životnost zdroje světla. Ceny takto kvalitní projektorů s LED svícením se pohybují kolem 30 000 korun. Na bázi laseru a s životností světelného zdroje 30 000 hodin pak cena činí okolo 50 000 korun.

V této konfigurací lze navíc plátno a projektor později využít také pro projekci počítačových her nebo promítání filmů, tedy ve spojení s kvalitní audio aparaturou mohou suplovat i opravdu kvalitní domácí kino.

            Jestliže jste tedy doma našli dostatečně vysoký prostor a stále toužíte po domácím simulátoru, se zařízením FlightScope Mevo+ vám k němu už moc nechybí. V základní, nicméně velmi kvalitní variantě, kterou znáte z mnoha současných indoorů, vám bude stačit částka pod sto tisíc korun. (G)

 Více informací na www.golfsimulatory.cz a golfgear.cz