Konec roku je tu. Čas podívat se zpět i vpřed

Konec roku je tu. Čas podívat se zpět i vpřed

K ČEMU ŽE NÁS OBVYKLE VEDE konec roku? Třeba k bilancování, tedy pohledu zpět, nebo k předsevzetím neboli pohledu vpřed. Proč toho nevyužít a zpátky se nepodívat, abychom se poučili z chyb? A také dopředu, abychom věděli, co s tím udělat? Už dlouhá léta se v golfové komunitě řeší otázka špatného obrazu golfu v médiích a tím i v očích veřejnosti, a co s tím. Ty nápady se rodí už třicet let, mluví se o trpělivosti, ale dodnes se nenarodily a trpělivost všem dochází. Možná se ani narodit nemohly. Není totiž na čem stavět. Ta otázka by možná neměla znít: Jak? Ale: A řekl někdo veřejnosti, co to ten golf vlastně je?


Kolikrát už jsem slyšel srovnávání golfu s tenisem, ale podle mne to poněkud pokulhává. Alespoň z pohledu veřejnosti. O tenisu kdysi naši bývalí lídři rozhodli, že bude společně s fotbalem a hokejem tím socialistickým sportem a zachovali mu tak prvorepublikovou kontinuitu. Nesrovnatelné, už jen z toho pohledu, že tenis nemusel nikdo nikomu vysvětlovat. Na fiftýny, gemy a sety dnes umí počítat každý. Většina ví, i co je tajbrejk.

A Golf?

P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

JESSICA & NELLY
SESTRY KORDOVY A JEJICH SVĚT

NENÍ ÚPLNĚ SNADNÉ na dálku od sebe Jessiku a Nelly Kordovy na hřišti rozeznat. Obě se hodně vytáhly – měří nějakých 180 centimetrů – a mají i podobně ladné švihy. Když hrály na Solheim Cupu 2019 v Gleneagles v páru, a oblékly si dokonce stejné šaty, prakticky nešlo rozeznat, která je která. Herně se tam zaskvěly. Jess (27) a Nelly (22) si báječně rozumějí – ostatně při našem rozhovoru seděly bok po boku na jedné židli – a narodily se do patrně nejsportovnější rodiny na světě. V tomto rozhovoru sestry vyprávějí, jak se sourozenci vzájemně podporují, jaké rady dostávají od rodičů a jaké to je, hrát na stejné tour jako sestry.

S KEELY LEVINS

JAROMÍR BOSÁK
SPORTOVNÍ BOHOVÉ JSOU PĚKNÍ PARCHANTI

NEPOŠTĚSTÍ SE VÁM tak často potkat při rozhovoru osobnost, na které je vidět, jak svou práci miluje, jak jí opravdu rozumí a rád o ní mluví. A nejen přes televizní obrazovku, ale třeba i na stránkách knih nebo před studenty na seminářích Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy. JAROMÍR BOSÁK říká, že dobrý novinář by měl umět všechno. Mluvit, psát a třeba i moderovat dobrou talkshow. Kdyby zvládal jen jednu věc, bylo by to podle něj špatně.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

GOLFOVÉ VYBAVENÍ
ŽILETKY A JEJICH MÝTUS

PŘED PÁR LETY se vysílala reklama společnosti Wilson Golf, ve které rekreační hráč žádá obsluhu v šatně: „Přineste mi žiletky… a něco, s čím se dá hrát.“ Dokonale to vystihuje onu nevysvětlitelnou přitažlivost žiletek: Golfisty hrozně láká s nimi hrát, a přitom dobře vědí, že si tím hru akorát zkomplikují. Samotné prodeje žiletek nejsou závratně vysoké – podle údajů Golf Datatech představují jen dvě procenta ze všech prodaných želez, ať už v klasických obchodech, nebo u specializovaných fittérů –, ale pořád mají přímo magickou přitažlivost.

S E. MICHAELEM JOHNSONEM

 

OTESTOVALI JSME
MÍT TAK POKAŽDÉ MULLIGAN…

JAKÝ BYL VÁŠ nejlepší výsledek v životě? A kolik si myslíte, že byste mohli zahrát, kdybyste měli možnost všechny rány v poli opakovat, tedy zahrát podruhé, nebo dokonce potřetí? Šli byste golfové kolo výrazně lépe než při běžné hře? Zahráli byste v paru, nebo dokonce i pod ním? My jsme se pokusili na tyto otázky odpovědět při hře „Modifikovaný scramble alias Permanentní mulligan“ na hřišti v pražských Hodkovičkách.

S ANDREJEM HALADOU

GD C&S ORDER OF MERIT
ŠÍLENÝ, JAK Z KOULE VĚŠTĚNÝ ROK

ODHADOVAT NA ZAČÁTKU LETOŠNÍHO ROKU celou sezonu bylo jako hádat z křišťálové koule. I kdybychom vize ze sezony 2020 v té kouli v mlžném oparu ještě v březnu zahlédli, nikdo by jim patrně nevěřil, nechápal je a bral by je jako výmysl astrologů, kartářek nebo bláznů. Přesto – KLÁRA SPILKOVÁ zaznamenala skvělý výsledek na jednom z turnajů americké LPGA Tour, když skončila mezi nejlepšími v top 10, a ONDŘEJ LIESER senzačně ovládl celou European Challenge Tour, takže postoupil, byť se zatím neznámou kartou, do první evropské ligy European Tour. A jak se to projevilo v našem dlouholetém žebříčku GolfDigest C&S Order of Merit 2020?

S DANIELEM TRHONĚM

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

Hraj

CADDIE V UTAJENÍ
Jaký je život nás kedíků a hráčů na turnajích bez fanoušků? Chcete vědět pravdu?
S JOELEM BEALLEM

DOBÝvÁNÍ ROUGHŮ
Abych dokázal trefit green i z vysoké trávy, čtu pozici míče a dělám drobné úpravy ve švihu
S JOAQUINEM NIEMANNEM

DOBRÉ ŘÍZKY
Švihy se od sebe liší, divoty ale vypadají všechny stejně, alespoň u těch nejlepších hráčů
S BUTCHEM HARMONEM

PEVNÝ SLOUPEK
Balanční podložky nám jen potvrdily to, co jsme si vždy mysleli, a platí to i pro krátkou hru
S DAVIDEM LEADBETTEREM

STRACH Z PÍSKU?
Jestli pořád máte hrůzu z fairwayových bunkerů, pak byste si tuhle stránku měli přečíst
S MICHAELEM BREEDEM

STRATEGIE JAMKY
LÍŠNICE Č. 1
Jedna z těch jamek, kde můžete z jamkoviště odcházet s prvním birdie v kartě v životě
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

HRÁTKY SE ZEMÍ
Až zase půjdete nakupovat hole, podívejte se, nejen co mají za lící, ale také jaký mají spodek
S MIKEM STACHUROU

ZELENÝ SVĚT
Osobní vzpomínky na dobu před 25 lety, kdy se tenhle hollywoodský trhák natáčel
S JIMEM NANTZEM

JSME TÝM
Pětičlenná smečka, která ví, kdy se semknout, a vzájemně si věří

S MICHAELOU LIESER

DENÍČEK KLÁRY SPILKOVÉ
Vše to dobré, i třeba to špatné, je součást mé cesty
S MONIKOU TAUCHEN

TŘICET TŘI TIPŮ
Našli jsme pro vás 33 kousků vybavení, které by neměly ujít vaší pozornosti a mohly by se hodit

PODĚBRADY
Po dvaceti letech prochází přestavbou. Charakter a jádro zůstanou nedotčeny, ale některé jamky se výrazně změní

DOMÁCÍ SIMULÁTOR
Na kolik že vás vyjde kvalitní domácí instalace? Profesionální řešení může být za cenu do dvou set tisíc korun

S MARKEM SAJNEREM

RÁNA Z MILOSTI
V tom strašlivém, příšerném, rozhodně ne dobrém roce, spíše velmi špatném roce, trápil většinu golfistů obrovský pocit viny

S JERRYM TARDEM

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH letošního prvního zimního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 10. PROSINCE 2020

© 2020 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.