RÁNA Z MILOSTI: Rok, který změnil vše

RÁNA Z MILOSTI: Rok, který změnil vše

V TOM STRAŠLIVÉM, příšerném, rozhodně ne dobrém roce, spíše velmi špatném roce, trápil většinu golfistů obrovský pocit viny. Víte, co mám na mysli? V těch nejhorších dobách to pro většinu z nás byly dny nejšťastnější.


Všichni jsme mluvili o tom, jak jsme mohli trávit čas s rodinou. Vést hodinové rozhovory s dětmi – zejména s těmi dospělými, které se zase na nějaký čas vrátily domů – podnikali jsme dlouhé procházky, vařili si doma jídlo, komunikovali s přáteli, sledovali Netflix, hráli deskové hry, a dokonce jsme zase společně hráli golf. Páni, kolik my nahráli golfu!

Na národní úrovni se v podstatě kvůli Covidu-19 od března do května nikde nehrálo, ale pak se až dramaticky rychle všechny restrikce uvolnily. Výzkum společnosti Golf Datatech odhaduje, že v roce 2020 došlo dokonce až k šestiprocentnímu nárůstu v počtu odehraných kol. Stejně tak se v první polovině roku propadly prodeje, ale v létě a na podzim narostly až o 30 procent oproti roku 2019 – pozoruhodné oživení i v tak tvrdých ekonomických podmínkách.

A tato čísla se podle našeho osobního pozorování zdají ještě podhodnocená. Golf v této sezoně zažíval nebývalý boom. Můj klub v Connecticutu letos zaznamenal 30procentní nárůst v odehraných kolech, lépe byly obsazené i samotné skupiny a startovní časy byly občas úplně vyprodané. Více spolu hráli členové rodiny a na hřišti se to projevilo větším klidem, až ležérností – nikdo neblbnul s vlajkou, lidé s sebou nosili menší počet holí, nehrabaly se bunkery, hrálo se obecně rychleji – a ze všech přímo vyzařovalo, jak se hrou v první řadě baví.

„Slyšel jsem, jak lidé říkají: ‚Bylo to nejlepší léto mého života.‘ “ potvrdil dr. Bob Rotella. „Nemuseli trávit čas v letadlech, nemuseli nikam cestovat, mohli pracovat z domova, strávit víc času s rodinou. I když jsme hráli golf, hráli jsme víc pro zábavu. Neexistovala pro nás 19. jamka, žádné poflakování v klubovně. Jen čtyři hodiny na vyčištění mysli.“ Nakonec se budeme na tenhle rok dívat jako na rok, kdy se vše úplně změnilo.

Vzhledem k tomu, že nás koronavirová pandemie poslala do karantény a donutila nosit roušky, stal se jediným možným únikem z reality golf. „Muži nikdy nemluví o duševním zdraví nebo wellness,“ řekl mi sportovní psycholog Jonathan Fader. „Devadesát procent z nich nikdy nenavštívilo psychoterapeuta. Se svým duševním zdravím se vyrovnávají prostřednictvím různých aktivit, obvykle sportu. Sport byl jediným sportem, který jsme mohli provozovat ve skupině, a přitom poměrně bezpečně. Potřebujeme se spolčovat. Skutečnými oběťmi pandemie jsou pouze ti, kdo zemřeli nebo jim smrt vzala někoho blízkého. Pro nás ostatní pandemie znamenala jen izolaci – a ztrátu svobody. Golf nám ji ale pomohl získat zpět. Pokud propadáte depresi, dvě nejlepší věci, jaké můžete udělat, jsou dlouhé procházky v přírodě a být mezi lidmi.“ To mi vzdáleně zní jako sport, který znám…

„Golf mnohým z nás pomohl restartovat mysl,“ říká Rick Sessinghaus, trenér, kterého možná znáte v souvislosti s Collinem Morikawou. „Tato hra nám rozšiřuje obzory, takže se na věci dokážeme dívat v širším kontextu – pouhé to, že můžeme být venku v přírodě, mění naši perspektivu. Díky tomu, že jsme o golf přišli a pak se k němu mohli vrátit, jsme za něj vděčnější ‚Bože, jak mi to chybělo!‘ Není to nic jiného než potvrzení starého faktu, jak dokážeme být vděční za to, co nám někdo sebere a pak nám to zase vrátí.“

Golfový klub Royal & Ancient v St. Andrews odstartoval kampaň, která by měla všem ukázat výhody golfu v oblasti duševního a fyzického zdraví. Výzkum prováděný univerzitou v Edinburghu potvrdil, že golf jako fyzická aktivita dokáže předcházet až 40 chronickým onemocněním, včetně cukrovky, infarktu, rakoviny prsu a tlustého střeva, deprese a demence. Podle lékařské studie provedené na 300 000 členech Švédské golfové federace se ukázalo, že golf se až 40 procenty podílí na snížení úmrtnosti, což neznamená nic jiného než to, že žijeme o pět let déle než negolfisté.

Jednu z nejkouzelnějších studií ovšem provedla britská společnost se sportovním zbožím Golfsupport. Na základě ankety uskutečněné v září mezi 6500 sportovními fanoušky z celého světa byl golf vyhlášen nejšťastnějším sportem ze všech. Právě golfoví fanoušci dostali nejvyšší hodnocení z pohledu „štěstí“. Až za nimi skončili fandové atletiky, tenisu, Formule 1, kriketu, baseballu, amerického fotbalu a fotbalu. Nejsem si jistý, zda mám této „vědecké“ studii věřit, ale proč ne? Něco na tom být může.

Takže co je tím tajným golfovým lektvarem? Asi nejlepší odpovědí jsem dostal od doktora Fadera (mimochodem skvělé jméno pro golfového psychologa): „Tahle hra je o všímavosti. Vyžaduje soustředění a ochotu se do hry ponořit. Co ji od těch ostatních odlišuje, je i čas, který vám zabere.“

Řekl jsem mu, že mě fascinuje jedna věc: Švih a úder do míčku zaberou tak vteřinu a půl, což dá dohromady sotva pár minut za celé kolo, a přitom obejít 18 jamek trvá skoro čtyři hodiny. Golf je tedy vlastně to, co se odehrává mezi odpaly.

Odpověděl mi rčením Abrahama Lincolna, který kdysi prohlásil: „Když budu mít šest hodin na to, abych pokácel strom, pak čtyři hodiny strávím broušením sekery.“ Myslím si, že to spíš řekl Ben Hogan, ale nechtěl jsem se hádat.

Jde o to, že tohle byl rok, který změnil vše. Pro ty šťastnější z nás to byl právě golf, který nám od všech strastí pomohl uniknout.

 

JERRY TARDE
šéfredaktor amerického vydání

 

CELÝ ČLÁNEK vyšel v prvním zimním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 10. PROSINCE 2020