Trumpův golfový problém

PGA TOUR
Trumpův golfový problém

Donald Trump se přece jen rozhodl opustit Bílý dům a hledí vstříc všedním dnům "poprezidentského" období. Nebude v něm nic, co by neznal. Čekají na něj důležitá byznysová rozhodnutí a valná část se týká splácení úvěrů. Muž, jehož podnikání už několikrát potkal bankrot, bude mít statrosti také se svým golfovým portfoliem.


Trumpovy investice do golfového majetku čítají celkem 19 míst po celém světě. První se datuje do roku 1999, kdy otevřel sedmadvacetijamkové hřiště ve West Palm Beach na Floridě. Další postupně vybudoval, nebo rovnou koupil. Jako vášnivý hráč tuto hru miluje, podle prohlášení Jacka Nicklause dokonce "víc než peníze". Zda to je či není nadnesené, těžko rozhodnout, na každý pád nebyl Trumpův golfový byznys po dvě uplynulé dekády příliš úspěšný.

Nejméně čtyřikrát ve ztrátě

Web časopisu Forbes s odvoláním na oficiální zjištění úřadů v Irsku a Velké Británii na začátku roku napsal, že tamní Trumpovy golfové aktivity jsou v dlouhodobé ztrátě, jejíž výše dosáhla ke konci roku 2019 zhruba 90 milionů dolarů.

Od doby, kdy odstupující americký prezident v roce 2012 otevřel resort v Aberdeenu, přišel tam už o 15,5 milionu dolarů. Ještě hůř je na tom na dalším skotském hřišti v legendárním Turnberry, které koupil v roce 2014 za 65 milionů dolarů. Investoval pak 75 milionů USD na opravu nemovitostí a podle finančních zpráv tam už tratí kolem 60 milionů USD.

V irském Doonbegu zaplatila Trumpova firma v roce 2014 téměř 20 milionů dolarů za nákup tamního golfového areálu, dalších 12 milionů dolarů do něj vložila, ale návratnost je špatná, a tamní ztráty se už - opět ke konci roku 2019 - přehouply přes 9 milionů dolarů.

Čtvrtý golfový resort zastřešený společností Trump Golf International se nachází ve Spojených státech a spolykal také velké peníze. V National Doral se nachází nemovitost o 643 hostinských pokojích. Z veřejných záznamů vyplývá, že v roce 2015 tento byznys vykázal zisk před zdaněním ve výši 13,8 milionu USD. Následující rok, kdy Trump zvítězil ve volbách, luxusnímu místu nepřinesl štěstí. Forbes s odvoláním na člověka znalého poměrů napsal, že po volební noci byly zrušeny rezervace na 100 tisíc nocí. Zisk nejprve poklesl jen mírně, ale v minulých letech už se pohyboval pouze v řádu jednotek milionů. I když třeba v Dubaji se dařilo vydělat, jinde je to podobné jako v popsaných případech a celkově je Trumpův golfový holding ve ztrátě.

Bez majorů

Zásadní ránu golfovému podnikání obecně zasadila koronavirová opatření. Trump tomu svému ovšem sám příliš nepomáhá. Pocítil to i po krvavém útoku na Kapitol, washingtonské sídlo amerického Kongresu, kam se dav vypravil vyburcován prezidentovým opakovaným odmítáním uznat výsledky loňských voleb, v němž zvítězil demokratický kandidát Joe Biden. Trumpovy výzvy k občanské neposlušnosti a čtyři mrtví, to PGA of America neunesla. V hlasování svolaném narychlo hned po tragických událostech vyškrtli členové vedení z kalendáře na rok 2022 turnaj Trump National v Bedminsteru. Měl se tam konat jeden z majorů.

"Ukázalo se, že pořádání PGA Championship v Trump Bedminster by bylo na úkor značky PGA of America a ohrozilo by plány na rozvoj mnoha našich programů i dlouhodobou perspektivu našeho fungování," řekl prezident střešní organizace Jim Richerson. Trumpova organizace vydala prohlášení, v němž nad tímto krokem projevila "nesmírné zklamání".

Na čest (a možnost výdělku) související s pořádáním majoru čeká Trump i ve Skotsku. Organizace Royal&Ancient nezařadila Turnberry zpět do seznamu uchazečů o The Open Championship. Tamní hřiště ho hostilo čtyřikrát (1977, 1986, 1994 a 2009) a pomalu by na něj opět mohlo dojít. Nicméně dějiště britského majoru jsou známa až do roku 2025 a výkonný ředitel R&A Martin Slumbers prohlásil, že jeho organizace neplánuje uspořádat jakýkoli ze svých šampionátů v Turnberry a že řídicí orgán to v dohledné době nezmění. Jeho komentář zní výmluvně: "Nevrátíme se sem, dokud se nepřesvědčíme, že hlavní pozornost bude směřována na turnaj, hráče a hřiště. Za současných okolností nevěříme, že by tomu tak bylo."

Zkušenosti s organizátorskou kvalitou na Trumpových hřištích tu přitom je. V Turnberry se v roce 2015, rok poté, co ho americký byznysmen koupil, konalo ženské British Open. Na Bedminsteru ve státě New Jersey hrály ženy své US Open v roce 2017 a amatéři svůj americký šampionát v roce 2009. Juniorský US PGA Championship hostil v roce 2013 Trump National Golf Club ve Washingtonu.

Kontroverze na Floridě i ve Skotsku

A je tu pochopitelně i Cadillac Championship, jeden z turnajů lukrativní minisérie World Golf Championship. Z deseti ročníků, jež se konaly v Doralu na Floridě, byly čtyři v éře, kdy už areál převzal Trump. Jeho příběh jako by souzněl s životními postoji majitele, je plný kontroverzí.

Trump Organization koupila Doral Resort & Spa v roce 2012, kdy bankrotoval, za 150 milionů dolarů. Ponechala si čtyři z pěti hřišť a páté s dalšími nevýdělečnými částmi tohoto byznysu ponechala v konkurzním řízení. Rozsáhlá renovace teď už Trump National Doralu na sebe brzy připoutala pozornost médií. Zpožděné nebo neuskutečněné platby dodavatelům vedly až k soudu, jenž pohledávky uznal. S majitelem se každoročně přou místní berní úřady, jejichž zástupci označují operace v Doralu vyčíslené v daňových přiznáních za podnohodcené. A sama republikánská strana, v jejíchž řadách Trump získal prezidentský úřad, mu zatrhla nápad uspořádat tady v roce 2019 summit skupiny G7, neboť to až příliš zavánělo neprůhlednými operacemi s penězi daňových poplatníků. Významný turnaj v roce 2017 změnil sponzora a od té doby se koná v Mexiku.

U značné části Skotů trvá nechuť k Trumpovu golfovému byznysu od doby, kdy začal budovat links u Aberdeenu. Místní úřady ho nechtěly, ale povolení vydala v roce 2008 edinburská vláda. Agresivitu zámořského podnikatele, jenž si začal dělat co chtěl, předpis nepředpis, symbolizuje odpor farmáře Michaela Forbese (Trump jej označil za bezdomovce a jeho hospodářství za chlív), jenž odmítl svou nemovitost prodat za cenu, jež by mu zajistila pohodlý život, a nechat ji srovnat se zemí buldozery. V roce 2012 byl Forbes vyhlášen Skotem roku.

V dunách u Aberdeenu se golf hraje, i když nevynáší. To nebránilo v roce 2019 místnímu plánovacímu úřadu schválit plán majitele vybudovat vedle hřiště 550 luxusních domů za 25 milionů liber. Radní Martin Ford, jenž od začátku označuje Trumpovy golfové aktivity ve Skotsku za trojského koně, díky němuž se dostane k výnosnému byznysu s bydlením, ostře kritizoval plánovače, že ignorovali 20 tisíc námitek od různých úřadů, organizací i místních lidí. Zpochybnil i přínos nového projektu pro místní ekonomiku.

Skotští zelení se nerozpakují hovořit o praní špinavých peněz, neboť investice do golfu v době, kdy západní ekonomika začala hledat cesty z finanční krize, jsou podle nich značně neprůhledné a budí podezření. Trumpův syn Eric jako šéf zdejších rodinných aktivit se má co ohánět, aby spekulace vyvracel, a už přicházejí nová, mířící přímo na něj. Své cesty do Skotska prý vede v částečném utajení a k neoficiálním schůzkám si zve lidi z řad veřejných činitelů, aby stáli na jeho straně.

Velké dluhové a soudní výzvy

Když se nedávno objevila informace, že si na jedno ze svých skotských hřišť brzy přijede zahrát sám Donald Trump, skotská premiérka Nicola Sturgeonová přispěchala s prohlášením, že přísné restrikce zavedené pro návštěvníky z ciziny kvůli koronaviru, se vztahují i na něj. "Máme ohlášené přistání americké vojenské verze Boeingu-757 na 19. leden. Normálně ho používá viceprezident a často první dáma. Prezidentské lety se ohlašují dlouho předem, protože je kolem toho hodně příprav," citoval list The Sunday Post anonymní zdroj z letiště Prestwick. Mluvčí letiště ale na dotaz agentury AFP odpověděl, že "v lednu se návštěva Donalda Trumpa neočekává".

Bylo by to troufalé, použít erární letadlo den před inaugurací nového prezidenta, ale nebylo by to poprvé, kdy by se Trump ocitl v podezření, že zneužívá svého postavení k soukromým akcím. Bývalý ministr práce Robert Reich loni na podzim upozornil na prezidentovy sportovní choutky. "Trump se chlubí tím, že prezidentský plat 400 tisíc dolarů daruje. Nějak zapomněl zmínit, že jeho golfové výlety stály daňové poplatníky 141 milionů," zveřejnil na svém Twitteru. Podle listu USA Today nešlo o čísla vycucaná z prstu. Byly převzaty z nezávislých webů, jako je třeba Trump Golf Count, které sledují vládní výdaje. Nicméně novináři se za Reicha nepostavili, výpočty označili za odhady.

Odcházející státník golf na každý pád hrál i v čase, kdy byl jedním z hybatelů světového dění. A bude ho patrně hrát i jako podnikatel, jenž začne hasit několik požárů najednou. Už po listopadových volbách napsal Wall Street Journal, že v novém roce bude Trump čelit nejhlubším finančním a právním výzvám za poslední desetiletí. Pokračují dvě newyorská vyšetřování údajných nelegálních postupů při byznysových aktivitách a Trumpova organizace bude muset odvrátit odvrátit potenciální hotovostní krizi způsobenou termíny splatností dluhů při správě nemovitostí. Jak už víme, i těch golfových.