Patrcik Reed vítězí v Torrey Pines s náskokem i další kontroverzí

Patrcik Reed vítězí v Torrey Pines s náskokem i další kontroverzí

Třicetiletý Američan Patrick Reed dosáhl už na své deváté vítězství na PGA tour a to dokonce s největším náskokem ve své kariéře. Hrál skvěle, téměř nechyboval, ale na jeho vítěství opět ulpěla stopa podezření z porušování pravidel.


Turnaj Framers Insurance Open se hraje na krásném hřišti v Torrey Pines u San Diega v Kalifornii, vlastně na dvou – hráči střídají jižní a severní hřiště, víkend už se hraje jen na tom jižním. Kromě nádherných scenérií s oceánem jsme mohli vidět i kvalitní výkony světových hráčů. I když ne všech, někteří dali přednost Evropské túře a vyrazili do Dubaje na Omega Dubai Desert Classic, kde vyhrál Paul Casey. Televizní diváci si mohli přijít na své, přes den na Golf Channel běžel Dubaj a večer na Eurosportu 2 PGA tour.

Kalifornské počasí bylo proměnlivé, hra byla i přerušena pro prudký déšť a vichr. Ve čtvrtek se ale vesele skórovalo, Reed a Noren zahráli shodně -8. Další dny už jsme takový skórovací ohňostroj neviděli, neděle byla i díky navrtání jamek na nizká skóre skoupá. V pátek se vyšvihl norský mladík Hovland s -7 a dostal se do čela o ránu před Rahmem, Scottem, Finauem, Griffinem, Palmerem a Reedem. Cutem  neprošli třeba Spieth, Horschel, Watson, Day nebo Koepka. Mickelson a Fowler cut dali, ale skončili na děleném 53. místě.

Pravidlová situace očividně Reeda nerozhodila, spíše nabudila a opět ukázal, že pod tlakem hraje nejlépe. Skoro to už vypadá, že to dělá schválně… Byl to moment dost na hraně pravidel, Reed označil a zvedl míč (na základě úlevy od zabořeného míče), ale ze záběrů bylo patrné, že míč po dopadu jednou skočil a tudíž mohl být těžko zabořený. Nicméně Reed vyvázl bez trestu.

V sobotu se předvedl Ortiz s -6 a dotáhl se na čelo, které sdílel s Reedem. Dalších pět hráčů bylo o dvě rány zpět, McIlroy ztrácel tři a čekal se velký boj. Ten se ale kupodivu nekonal. Reed hrál v poklidu, na šesté jamce získal ještě větší pohodu díky krásnému eaglu. Putt ze 14 metrů překvapil i komnetátory… Klasicky rozhodla druhá devítka, kde všichni pronásledovatelé ztráceli, částečně díky smůle, částečně z nervozity. Hovland měl největší šanci Reeda potrápit, ale voda na 14. jamce a trefený strom na 15. jamce turnaj rozhodly. Naopak Reed měl s odskoky štěstí a po sérii parů v poklidu dokráčel na poslední green poslední jamky, kde symbolicky zavěsil birdie na vítezství o pět ran. Pět hráčů dělilo druhé místo včetně Hovlanda nebo dlouhého čekatele na vítězství Finaua. Zalatoris se eaglem na poslední jamce vzhoupl na dělené sedmé místo, naopak McIlroyovi se neděle opět nepovedla a propadl se na dělené šestnácté. Bylo příjemné sledovat nedělní obrození F. Molinariho (dělený desátý), který se od Masters 2019 trápí.

V dalších týdnech nás čekají další krásná hřiště na západě USA – TPC Scotsdale v Arizoně (Waste Management Phoenix Open), Pebble Beach (AT&T Pebble Beach Pro-Am) nebo Riviera Country Club (The Genesis Invitational). V březnu potom Players Championship a tentokrát v klasickém dubnovém termínu Masters. Doufejme, že tam se po další operaci zad opět objeví Tiger. Přece jen, s ním mají ty turnaje větší šťávu…