Hráči chtějí diváky, ve Phoenixu jim dají "ochutnat"

Hráči chtějí diváky, ve Phoenixu jim dají "ochutnat"

Pořadatelé turnaje Farmers Insurance Open, který skončil minulou neděli, lákali do stavu dobrovolníky i s pomocí inzerátů opatřených obrázky s hřištěm obsypaným lidmi. 


Letos při absenci publika tolik pomocníků určitě nepotřebovali. První, kdo si troufl pozvat diváky, jsou organizátoři Waste Management Phoenix Open, jehož další ročník byl rozehrán ve čtvrtek. Akce unikátní nejen na PGA Tour, ale i celosvětově, stadionovým uspořádáním prostoru kolem ikonických jamek, bude ostře sledovaná i proto. Ale můžeme v dohledné době čekat, že profesionální akce budou mít fanouškovskou kulisu opakovaně?

Nic náhodě nehodlá nechávat vedení Masters. Nejslavnější turnaj světa se loni odehrál v náhraním podzimním termínu bez diváků. Ani letos, kdy si bere zpět tradiční jarní termín (8. - 11. 4.), to kolem fairwají nebude vypadat tak jako v jiných letech. "Věříme, že po úspěšně zvládnuté akci loni v listopadu, a to v redukovaném personálním obsazení, je v našich schopnostech pozvat na duben omezený počet patronů," prohlásil v polovině ledna Fred Ridley, šéf klubu Augusta National.

Jen pro pořádek - diváci jsou v Augustě "patrony", právo přijet fandit se nezískává snadno, dědí se, částečně se s ním obchoduje a pořadatel si vyhrazuje právo rozhodnout, zda konkrétní osobu na své území vpustí, či nikoli.

Kolik patronů se Masters zúčastní, není jisté, zatím se operuje s pojmem "limitovaný počet". Na koho z majitelů vstupenek se letos nedostane, má být ujištěn, že pro rok 2022 bude mít přístup garantován. Samozřejmě, umožní-li to situace. S pandemií koronaviru, jeho mutacemi a známou společensko-politickou reakcí se sotvakdo odváží říct, co bude za brok. "Letos se vše odehraje za podobných norem k zajištění bezpečnosti a ochraně zdraví jako v listopadu," dodal Ridley.

Příště až na Floridě

Při známé důkladnosti a důslednosti všeho kolem Masters není důvod nevěřit, že to tak bude. A zároveň bez jakýchkoli pochybností o kvalitách jiných pořadatelů nelze říci, jak to bude u dalších akcí. Dá se aspoň očekávat, že po Phoanixu mohou přijít už před Masters další pokusy.

Jsou tu ostatně příklady, možná v tomto ohledu dokonce precedenty. Když koronavirus ochromil veřejné dění loni, dovolili si na PGA Tour pustit na svou akci jen některé organizační týmy. Říjnový Bermuda Championship omezil jejich počet na 500 pro každý hrací den. Na Vivint Houston Open to byly dva tisíce denně. Nespecifikované množství diváků, podle rozumných propočtů rovněž čítající spíše stovky či nízké tisíce, bylo přítomno ještě na mexickém Mayakoba Golf Classic a Sentry Tournament of Champions na Havaji. Žádné zvýšené počty nakažených covidem-19 nebyly v souvislosti s golfovými akcemi zjištěny či hlášeny.

I proto se TPC Scottsdale nachystalo. Scott Jenkins, ředitel Phoenix Open, ale ještě ani na úterní předturnajové tiskové konferenci nechtěl hovořit o konkrétních počtech. Americká média hovoří o pěti tisících diváků na každý den. Pořadatelé je hodlají rozptýlit co nejvíc po areálu extrémně rozlehlého hřiště Stadium, takže některé tradiční tribuny nebyly postaveny.

Vyrostly alespoň známé ochozy u šestnácté jamky, populárního tříparu, kolem něhož se v nejexponovanějších okamžicích obvykle nashromáždilo až 16 tisíc lidí. "Letos to bude zjevně mnohem méně," potvrdil Jenkins, "chceme mezi nimi udržet sociální distanc."

Pak ale zase začne půst. Z Phoenixu se profesionálové vracejí do Kalifornie na AT&T Pebble Beach Pro-am a Genesis Invitational v Los Angeles. Obě události budou bez fanoušků, nedovolují to opatření místních úřadů. Na přelomu února a března následuje stěhování na Floridu. Tam se opět některé turnaje mohou konat s přítomností diváků, ale ne všechny. Například World Golf Championships at The Concession, součást série WGC, se po přestěhování z Mexika do Bradentonu odehraje za účasti vybraných hostů na speciální pozvání. Na Arnold Palmer Invitational počítají se zhruba čtvrtinovou kapacitou a podobně by to mohlo být na The Players.

Stovka nejsou tisíce

Po návratu diváků touží spousta hráčů a zejména ti, jejichž obliba u davu je známá. "Nebude to ono," postěžoval si před odletem do Phoenixu jeden z nich, Španěl John Rahm. "Naším úkolem je bavit lidi, jejich reakce je pro nás příjemná věc." Severoir Rory McIlroy připojil, že je nutné obrnit se trpělivostí: "Půjde to postupně. Snad na Floridě už by mohlo být publikum početnější."

Sám už letos akci s živou kulisou zažil. Obsadil třetí místo na prvním letošním turnaji European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship. "Pár fanoušků přišlo. Ne sice pět tisíc, bylo jich asi 100, ale bylo to příjemné. Cítil jsem se dobře, když se mi povedla dobrá rána, zatleskali mi, byla to dobrá reakce," řekl McIlroy před týdnem na Farmers.

Turnaje pod evropskou záštitou se aktuálně stěhují po Arábii. Z Emirátů do saúdskoarabského Royal Greens, pak do Kataru, a následně ještě do africké Keni. Nikde se neočekává nával, v těchto regionech to nebylo zvykem ani v minulých letech. Na starém kontinentu se poprvé bude hrát až týden po Masters na Tenerife. Úřady na Kanárských ostrovech dělají už teď, co mohou, aby umožnily příjezd a přílet návštěvníků, zatím je tam prodloužen druhý pandemický stupeň.

Výkonný ředitel European Tour Keith Pelley byl ještě v prosinci optimistický. "S neuvěřitelným pokrokem, kterého bylo v posledních měsících dosaženo kolem vakcín, doufáme v postupný návrat fanoušků, kteří nám loni tolik chyběli," prohlásil v oficiální zprávě. S informací, jak to na jaře skutečně bude, si nyní pochopitelně dává na čas.