Prosím, netykat. Nebo je snad vykání známkou arogance?

Prosím, netykat. Nebo je snad vykání známkou arogance?

TAK VÁM NĚJAK NEVÍM, s tím automatickým tykáním na golfu. Pořád se s ním nějak nejsem schopen srovnat. Prý to v golfu kdysi dávno zavedl první prezident České golfové federace Hanuš Goldscheider. No jo, ale to byla velká a vážená osobnost, která si tykala se všemi v St. Andrews i členy klubu Augusta National. Dovedu si představit, že většině právě on tykal, ale také to, že ona většina jemu vykala. A věřím, že když nic jiného, tak mu tím vzdávala úctu a respekt stejně, jako on věřil, že se tím noblesa golfu neztratí.


Když někoho potkám poprvé nebo jsem v novém prostředí, tak každému vykám. Naučili mě to doma a dodnes to pravidlo v sobě mám. Nemohu se ho jen tak zbavit. Tak každému vykám i na golfu… i dětem. Už jen to jejich překvapení a výraz na tvářích, když je oslovíte „vy“, za to stojí. Přijde mi to navíc nejen jako společenská slušnost, ale také jako způsob vyjádření respektu.

Jiní to přesto vidí jinak. Jako mou aroganci.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

ROZHOVOR
ONDŘEJ LIESER VERZE 3.0.

VÝRAZNĚ O SOBĚ DÁVAL vědět už v juniorském věku, kdy dominoval českým amatérům. Dalo se tak očekávat, že přestup mezi profesionály na sebe nenechá dlouho čekat. S tím přišla i velká očekávání a mnozí v něm viděli toho prvního velkého hráče, který se prosadí v Evropě. Jenže přišlo období tápání, možná i hledání sebe sama, příležitostné úspěchy i úvahy o konci kariéry. Vše se začalo lámat na začátku sezony 2018. A zlom to byl opravdu velký. V osobním i profesním životě. Navzdory všem, kdo už ho pro jeho věk odepisovali a posílali do hráčského důchodu, se předpoklady, že bude tím prvním konkurenceschopným Čechem v Evropě, nakonec naplnily.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

ARCHITEKTURA
NEJLEPŠÍ NOVÁ HŘIŠTĚ ROKU 2020

I V ROCE, kterým zmítaly změny, kdy se situace měnila každým týdnem, kdy jsme byli nuceni přehodnotit svůj postoj k tak základním veličinám jako kancelářská práce, škola, potraviny, bezpečnost nebo pouta, jež drží pohromadě lidskou společnost, stojí za povšimnutí, že golfový design si svou konzistentnost udržel.

S DEREKEM DUNCANEM

 

TÉMA
HŘIŠTĚ, KTERÁ PÍŠOU DĚJINY

MÁME V ČESKU HŘIŠTĚ evropské, či přímo světové třídy? Jsou česká hřiště vybudovaná po roce 1990 zařaditelná do kategorie světové TOP? Do úrovně European Tour už jsme dorostli, ale najde se u nás i hřiště pro Ryder Cup? V následujícím textu budeme hledat odpověď. Ale zároveň se budeme snažit ujasnit si, co vlastně dělá golfové hřiště opravdu významným a světovým.

S ANDREJEM HALADOU

 

LEKCE
DĚSIVÉ RÁNY

PŘEDSTAVTE SI, ŽE MÁTE VELKOU šatní skříň, do které si můžete ukládat všechny své doposud získané dovednosti. Na policích leží a na ramínkách visí vaše schopnosti zasáhnout driverem úzkou fairway lemovanou stromy, trefit čistě dlouhé železo z krátce střižené trávy anebo zahrát pitch přes vodu ze svahu ubíhajícího k ní – všechny ty rány, při kterých se většina nedělních hráčů cítí poněkud nesvá. Jediným problémem může být, že vždy když se snažíte jednu z těch dovedností použít – ale v mysli vám stále víří pochybnosti –, dveře skříně se zamknou. Jsem si zcela jistý, že jste už tenhle pocit kolikrát na hřišti zažili. Ten strach, který vám zabránil zahrát i běžnou ránu za běžných okolností. V tomto článku se vám pokusím pomoci, poradit, jak čelit obavám v osmi děsivých situacích. Dám vám pár tipů, jak tyhle rány provést, jak se k těm šatním přihrádkám a ramínkům snadno dostat.

S RONEM KASPRISKEM

 

PŘÍBĚH
GOLF VS. VIRUS

INTERNÍ PŘÍBĚH o tom, jak PGA Tour dokázala ochránit hráče a zachránit sezonu v době zuřící pandemie. Byl to právě golf, který se dokázal… jako první vrátit na scénu a zajistit nám pravidelný přísun fanouškovské zábavy.

S MAXEM ADLEREM

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

CADDIE V UTAJENÍ
I kedíci mívají noční můry. Třeba že zjistí, že nechali v bagu 15 holí
S JOELEM BEALLEM

HERNÍ PLÁN
Zvyšte si své golfové IQ tím, že na běžné problémy použijete selský rozum
S JEFFEM RITTEREM

BIOGOLF
Na práci nohou a stabilitě při hře z bunkeru záleží víc, než si myslíte
S DAVIDEM LEADBETTEREM

ŠKOLA GOLF DIGEST
Zapomeňte na odtažení v jednom kuse. Je to mýtus, který už dávno neplatí, a vše se děje postupně
S MARKEM BLACKBURNEM

NOVINKY NA TRHU
Zase o něco delší, přesnější, modernější aneb malá ochutnávka, než přijde tradiční Hot List
S FILIPEM MRŮZKEM

AMERICKÝ DENÍČEK
Vánoce v Jižní Karolíně, stěhování, fyzička a příprava na ostrý start
S MONIKOU TAUCHEN

DODATKY PRAVIDEL
Někdy vám přistane ve schránce e-mail, který vás nejdřív pobaví a pak donutí zamyslet

KOMENTÁŘ
Co by měl splňovat prezident České golfové federace?
S ANDREJEM HALADOU

RÁNA Z MILOSTI
Jaké novoroční předsevzetí je pro vás to pravé?
S COLEMANEM BENTLEYM

A mnohem více na 84 STRÁNKÁCH letošního prvního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 11. ÚNORA 2021

© 2021 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.