Daniel Berger vítězí eaglem na ochuzeném AT&T Pebble Beach Pro-Am

Daniel Berger vítězí eaglem na ochuzeném AT&T Pebble Beach Pro-Am

Stejně jako jeho spolužák Brooks Koepka minulý týden, i Daniel Berger zvítězil díky dvěma eaglům v závěrečném kole turnaje. Bylo to jeho čtrté vítězství na PGA tour. Opět hrál velmi dobře obrozený Jordan Spieth, většinu turnaje vedl, ale neděli znovu nedotáhl do vítězného konce.


Asi vás zajímá, proč byl tentokrát tento slavný turnaj na jednom z nejhezčích hřišť světa ochuzený. Důvodů bylo více. Byla zrušena tradiční účast amatérů (osobnosti z oblasti sportu, showbusinessu i klasického byznysu, hlavně maskot Bill Murray všem chyběl…) a diváků, na poslední chvíli se odhlásila světová jednička Dustin Johnson (který si chtěl po vítězství v Saúdské Arábii odpočinout a věnovat se rodině) a hodně hráčů si radši udělalo pauzu před náročným programem příštích týdnů. Nepomohlo ani počasí, které v tomto období je chladné a deštivé. Na druhou stranu jsme viděli spoustu skvělých ran a statistik a také silné osobní příběhy. Byl to třeba hluchý Kevin Hall, kterému sám Jack Nicklaus po telefonu radil jak se má hřiště hrát. Nebo Kamaiu Johnson, který pochází z velmi chudých poměrů, ale svou pílí a díky pomoci ostatních se konečně dostal na turnaj PGA Tour. Měl hrát už před pár týdny, ale dostal COVID…

Žebříčkově nejvýše postaveným hráčem tak byla světová jedenáctka Patrick Cantlay. Ten si hned na začátku turnaje uvědomil své postavení a po osmi jamkách byl už na skóre -7. Jeho skórovací stroj v tomto ďábelském tempu samozřejmě nevydržel, ale i tak se Cantlay stále pohyboval v popředí. Po prvním dnu vedl před Bhatiou a Norlanderem. Teprve devatenáctiletý talent Bhatia trefil všechny greeny v regulaci. Spieth na sebe upozornil zase ránou dne - eaglem na desítce. Cutem neprošel třeba Mickelson, který tu vyhrál už pětkrát, naposledy předloni. V pátek se rozloučil dvěma ranami do oceánu… Po pátku vedl Spieth o ránu před Bergerem.

Do neděle šel Jordan Spieth už s náskokem dvou ran a určitě doufal, že tentokrát už to vyjde a svůj návrat do formy stvrdí vítězstvím po více než tříleté pauze. Ale nestalo se tak, přestaly mu chodit drivy a padat putty. Dvěmi birdie na posledních jamkách se alespoň dostal na dělené třetí místo. Lashley byl dlouho ve hře o titul, ale ten mu unikl na 16. jamce, kde zahrál triple bogey (3 nad par jamky). Ty čtyři putty ho budou ještě dlouho strašit ve snu… Berger umazal dvě rány na dvojce, kde zahrál eagle.

Na poslední jamce potřeboval Berger k vítězství birdie. Neponechal ale nic náhodě a po výborném drivu a „nejlepší ráně trojkou dřevem v životě“ radši zavěsil putt z deseti metrů do eagle. Byl to jeho druhý eagle v neděli a celkově čtvrtý na turnaji. Ukázal svoji mentální odolnost a odvahu, protože den předtím byl po drivu v autu… Zvítězil tak o dvě rány a nechal za sebou McNealyho (jeho nejlepší dosavadní umístění), Cantlaye, Spiethe, Caseyho a Lashleyho.

Další program je nabitý atraktivními turnaji. Tento týden se hraje Genesis Invitational v nádherném Riviera Country Clubu, pak už na Floridě bude World Golf Championship v Concession Golf Clubu, Arnold Palmer Invitational v Bay Hill a tuto sérii završí Players Championship. Tento rok je opravdu nabitý skvělými turnaji a navíc nás čeká i olympiáda (snad…) a odložený Ryder Cup. I proto se mu říká Super 2021.