Max Homa si na Rivieře splnil životní sen a získal druhé vítězství v kariéře

Max Homa si na Rivieře splnil životní sen a získal druhé vítězství v kariéře

Max Homa, který pochází z Kalifornie, vždy obdivoval Tigera Woodse a sledoval místní turnaj. V neděli byl na vrcholu blaha, když po dramatickém závěru tento turnaj vyhrál a trofej mu předával samotný Tiger. Mohl rozhodnout na poslední jamce, ale to by nebylo to správné drama…


Na přenádherném hřišti v Riviera Country Clubu v Kalifornii se konal oblíbený turnaj Genesis Invitational, který hostí (aktuálně nehrající) Tiger Woods. Hřiště kromě své krásy ukázalo i méně přívětivou tvář – obtížnost (hlavně greenů) a podmínky. Tím myslím silný vítr, který dokonce přerušil hru v sobotu poté, kdy po hřišti začaly poletovat sfouknuté čepice… Na rozdíl od Pebble Beach se na turnaj sjela golfová smetánka v čele s Dustinem Johnsonem, Jonem Rahmem, Rorym McIlroyem nebo Brysonem DeChambeauem. Jaké bylo překvapení, když si posledně dva jmenovaní o víkendu nezahráli… Rory neprošel cutem po roce a půl, tentokrát dokonce o sedm ran.

Nečekaným překvapením byly výkony Sama Burnse (24 let), který po většinu turnaje vedl a nebyl daleko svému prvnímu vítězství. Po čtvrtku vedl o dvě rány, po pátku dokonce o pět, před finálovým kolem opět o dvě. Na záda se mu dívali borci jako Fitzpatrick, D. Johnson nebo Spieth. Ten potvrdil svůj vzestupný trend, hlavně první dva dny, pak už ale uvadal. Zlepšoval se Finau (dva eagly v sobotu, hlavně ten druhý na 11. jamce chipem přes celý green byl ránou dne) a Homa (ten dal také v sobotu eagle).

V neděli přeci jen začala Burnsovi docházet šťáva (několik bogey na druhé devítce ho odsunulo na třetí příčku) a Finau s Homou se před něj dostali. Velmi dobře zahráli v neděli Rahm (-5), C.Smith (-4), Hovland (-4) a po čase i F. Molinari (-4). I Dustin Johnson byl ve hře o titul, ale několik bogey na druhé devítce ho srazilo dolů. Max Homa potřeboval na poslední jamce birdie na vítězství a byl k němu velmi blízko. Po skvělém drivu a příhře na asi 90 cm ale bohužel putt neproměnil… Šel tedy do play-off s Finauem, který zahrál nedělní kolo za -7 a byl v laufu. Ten hraje pravidelně velmi dobře, sbírá umístění v top 10, ale je také znám jako věčný čekatel na druhé vítězství. Ani tentokrát mu to ale nevyšlo. Na první jamce play-off byl po první ráně ve výhodě, protože Homa skončil těsně vedle stromu. Dokázal se ale senzačně zachránit na par a tento dílčí úspěch ho vyburcoval k výborné ráně na následující tříparovce. Tam Finau skončil v bunkru a nedokázal uhrát potřebné birdie nebo par. Homa v pohodě doklepl na par a mohl se radovat.

Tento týden už se přesouváme na Floridu, kde uvidíme World Golf Championship v Concession Golf Clubu (hrají tam i ženy s Klárou Spilkovou a navrátivší se Anikou Sorenstam), Arnold Palmer Invitational v Bay Hill a poté už Players Championship. Návrat Tigera je zatím nejistý, ale nejpozději na Players už by hrát měl.