Přesný a výborně puttující Collin Morikawa poráží světovou elitu na World Golf Championship v Concession

PGA TOUR
Přesný a výborně puttující Collin Morikawa poráží světovou elitu na World Golf Championship v Concession

Nedávno oslavil teprve 24. narozeniny, nepatří k bomberům a přesto bezpečně vyhrál významný turnaj série WGC Workday championship na Floridě v klubu Concession. Bylo to už jeho čtvrté vítězství (včetně jednoho majoru) a Collin tím stvrdil příslušnost ke světové špičce. Shodou okolností se z rovněž čtvrtého vítězství, také o tři rány a na Floridě radovala mladá a talentovaná Nelly Korda, která vyhrála turnaj LPGA Gainbridge, kde startovala i legendární Annika Sorenstam.


Workday championship patří do elitní série turnajů World Golf Championship, kde hrají bez cutu nejlepší hráči z nejlepším světových túr. Hřiště stvořili protagonisté slavné Ryder cupové remízy z roku 1969  Jack Nicklaus a Tony Jacklin a právě podle darovaného posledního puttu se hřiště jmenuje.  A vytvořili pro hráče velmi tvrdý test, hlavně na greenech a okolí. Díky tomu byl turnaj velmi zábavný – viděli jsme hodně eaglů (třeba Ancer hned první den z bunkru) a sérií birdie (i jednu hole-in-one), ale i sněhuláky a vysoká denní skóre. DeChambeau třeba začal za 77 ran a hned druhý den naopak nastřílel 64. 77 ran se „povedlo“ i Cameronu Smithovi, který byl dosud v popředí, ve třetím kole. Někteří borci na hřiště zkrátka nevyzráli, zklamáním byl třeba výkon Dustina Johnsona nebo Jona Rahma. Brutální byla třeba v sobotu 13. jamka, kam bylo velmi těžké si nahrát blízko k tyči. Někteří hráči tam radši hráli do bunkru. Přesto tam Rory zahrál eagle.

První kolo začal slibně Simpson a Fitzpatrick s -6, hned za nimi byli Koepka, Horschel, Garcia a Kisner. Po pátku už byl v čele Koepka, o ránu zpět C. Smith, Horschel a Morikawa. Symbolem utrpení se stal Viktor Hovland, která na své poslední jamce (jamka č.9) zahrál po několika nepřesných ranách, dropu a pořádné porci smůly osm ran na čtyřparu. Nijak ho to nezlomilo a až do konce bojoval o vítězství. Nakonec mu ty nešťastné páteční rány k vítězství chyběly…  V sobotu se rozjel Collin Morikawa, který zahrál pět birdie v řadě a vypracoval si velký náskok. Na konci kola ale párkrát zaváhal a náskok se mu zmenšil.

Do neděle šel s náskokem dvou ran před Horschelem a Koepkou. Hodně hráčů šlo v černočervené kombinaci, aby uctili a povzbudili Tigera Woodse, který se udravuje po těžké autonehodě. Collin zahrál na druhé jamce bogey a ostatní větřili šanci turnaj zdramatizovat. Hlavně Hovland a McIlroy se zlepšili. Rozhodla ale tradičně druhá devítka, kde Morikawa už neztratil (naopak zahrál jedno birdie)  a naopak pár chyb se dopustili jeho pronásledovatelé.

Morikawa přiznal, že po posledních úspěších poněkud zpohodlněl a prožil menší útlum. Impulsem k obratu bylo zapracování na krátké hře, hlavně na jeho největší slabině – puttování. Spojil se s odborníky a také změnil držení putteru na „pilku“. Tím opět potvrdil, že drivování je pro krásu, ale puttování pro peníze…Vždy byl velmi přesný hráč, jeho rozptyl u šestky železa je tak nízký, jako mají ostatní u wedgí. Pokud udrží všechny tyto součásti své hry na současné úrovni, tak o něm ještě hodně uslyšíme.

Tento týden zůstáváme na Floridě, kde se hraje Arnold Palmer Invitational v Bay Hill a poté už Players Championship. Očekávaný návrat Tigera právě na Players se logicky nekoná a jsme všichni zvědaví jak se z autonehody vzpamatuje a jestli se vůbec ještě vrátí. Já mu stále věřím, kočky mají přece devět životů.