Justin Thomas vítězí na Players championship díky skvělému víkendu a řadí se mezi legendy

Justin Thomas vítězí na Players championship díky skvělému víkendu a řadí se mezi legendy

Byl to úchvatný turnaj po všech stránkách. Nejlepší hráči (kromě Tigera, Koepky a Rose), krásné hřiště, dobré počasí, spousta eaglů (celkem 48), utopených míčků (jen první den na 17. jamce celkem 35) a hlavně napínavý průběh a emoce až do konce. Tím nejšťastnějším byl nakonec Justin Thomas, který o ránu překonal Lee Westwooda, který většinu turnaje vedl, ale opět skončil stejně jako minulý týden jen druhý. Justin vyhrál na PGA tour už po čtrnácté a zařadil se mezi elitní skupinu čtyř hráčů, kteří vyhráli kromě Players i major, FedEx cup a World golf championship (další jsou Tiger, Rory McIlroy a Henrik Stenson). A to mu ještě není ani 28 let…


Loni byl „pátý major“ zrušen po prvním kole kvůli COVIDu. O to více se všichni těšili (včetně 5 000 diváků na místě) na další plnohodnotný ročník tohoto populárního turnaje na TPC Sawgrass ve floridské Ponte Vedra Beach. Obhájcem tak byl RoryMcIlroy z r. 2019. Ten ale nebude na tento ročník vzpomínat v dobrém, hned první den zahrál +7 hlavně díky dvěma utopeným míčkům na 18. jamce. Stenson zahrál dokonce +13 a i jiní borci se s nástrahami těžkého hřiště nemohli popasovat. Ian Poulter pustil na sociálních sítích vtipné video, kdy ironicky komentoval „skvělé“ výkony svého stolu v restauraci po hře (s ním tam byl i Rory, Hatton a Stenson), kdy společně zahráli 29 ran nad par…Rory se přiznal, že na vině může být jeho snaha vyrovnat se Brysonovi v délce ran a přílišná snaha nabrat na síle a rychlosti švihu. An zase nastřílel na 17. jamce 11 ran díky čtyřem utopeným míčkům… Naopak specialista na tento turnaj, bývalý vítěz Sergio Garcia, zahrál famózních -7 včetně dvou eaglů a dostal se do vedení o dvě rány. Po zbytek turnaje už se ale spíš trápil, hlavně na greenech, a nakonec dělil deváté místo.

Pátek pro změnu patřil Lee Westwoodovi, který se díky kolu za -6 dostal do čela o ránu před krajanem Fitzpatrickem. Players ještě žádný Angličan nevyhrál a to v záloze ještě číhal lepšící se Casey. Sobotní „moving day“ byl plný skvělých skóre. Kolem dne za -8 se blýskl Justin Thomas a vyšvihl se tak s nováčkem Ghimem hned za vedoucí dvojici Westwood/DeChambeau. Ta si zopakovala nedělní finále z minulého týdne, kdy právě DeChambeau porazil na Arnold Palmer Invitational Lee Westwooda. Oplatí mu Lee o týden později tuto porážku a získá svůj nejcennější titul? Po sobotě měl dvě rány náskok. Jeho forma byla vysoká a stabilní, také díky své přítelkyni Helen Storey, která mu nosí bag a pečuje o jeho správné rozpoložení.

V neděli se ale poslední flight Westwood/DeChambeau na první devítce trápil, typická byla čtyřka – Bryson dal topinku do vody, Lee se do ní dostal slicem. Lee měl po půlce finále na kontě tři bogey, Bryson dokonce i double bogey. Justin Thomas zase spolehlivě drivoval a trefoval greeny v regulaci, ale neproměňoval putty na birdie. Tradičně tedy rozhodla druhá devítka, hlavně pětiparové jamky. Na jedenáctce dal Justin Thomas eagle, na šestnáctce birdie a stačilo mu udržet náskok dvou ran. Na 18. jamce měl i potřebnou dávku štěstí, kdy se jeho drive stáčel k vodě, ale nakonec zůstal na zeleném. DeChambeau zabojoval na 16. jamce eaglem, ale na víc se nezmohl. Smutný hrdina Westwood oživil naděje na 14. jamce skvělým birdie po příhře z písku, ale na 16. jamce byl rád za par a na 17. bohužel trojputtoval. Slabou náplastí pak bylo birdie na poslední jamce, kterým vybojoval samostatné druhé místo. Stačilo dát putt za 600 000 dolarů… Nebral svou další těsnou porážku tragicky, je to pohodář a třeba se dočká na jednom z následujících majorů. Fandí mu čím dál více lidí. Bryson se o třetí místo podělil s Harmanem.

Justin Thomas byl plný emocí, v děkovné řeči zmínil nedávno zesnulého dědečka i léčícího se Tigera Woodse. Sám si vítězství naplánoval, jen asi netušil, že přijde tak rychle. Kromě tučného šeku a krásné trofeje si vybojoval druhé místo ve světovém žebříčku. Dalším turnajem tento týden je stále na Floridě hraný Honda Classic, kde obhajuje Sungjae Im.