HOT LIST 2021: Vaši noví nejlepší přátelé

HOT LIST 2021: Vaši noví nejlepší přátelé

HOLE, KTERÉ VÁM DOKÁŽOU ZMĚNIT HRU, JSOU VŠUDE, KAM SE PODÍVÁTE – POKUD TEDY ZAČNETE NAŠÍM SEZNAMEM FAVORITŮ PRO ROK 2021. TESTOVALI JSME 270 HOLÍ A DO NAŠEHO VÝBĚRU SE JICH DOSTALO 128.


 Poté, co jsme se celý rok museli ve všem uskromňovat, je velmi potěšující zjistit, že výrobci golfového vybavení ve svých ambicích skromní nebyli. A největším důkazem je letošní Hot List. V našem už 18. vydání tradičního přehledu představujeme rekordní počet medailistů – celkem 128. A navíc má těchto 128 modelů různé verze, styly a možnosti nastavení, takže v součtu se dostáváme na víc než 560 holí.

S holemi, které vám pomohou hrát ten nejlepší možný golf – a stanou se díky tomu vašimi novými nejlepšími přáteli –, je to podobné jako s novými hráči na tour: Jsou to čím dál větší individuality. Zkrátka neexistuje jeden konkrétní driver, železo nebo putter, který by byl ten nejlepší pro všechny. Ale driver, železo nebo putter, který je nejlepší pro vás, určitě najdete na následujících stranách.

Letošní hledání favoritů mělo jednoho společného jmenovatele – vplout do neznámých vod. Díky monitorům odpalu a možnostem fittingu je dnes snazší než kdy dřív zkoušet něco úplně jiného než dřív. S novým úhlem pohledu můžete vlít do své hry novou energii. Proto až budete procházet letošní Hot List, nesvazujte se starým myšlením. Přežili jsme rok plný omezení, tak se neomezujte při výběru nových holí.

A CO DÁMY?

VŠECH 128 HOLÍ V HOT LISTU BUDE STEJNĚ DOBŘE FUNGOVAT I PRO DÁMY

V podstatě každý rok dostáváme po uveřejnění našeho Seznamu favoritů stejnou otázku: A kde jsou hole pro ženy? Odpověď zní: Díváte se na ně.

To nemyslíme jako hloupý žert. Jde o to, že jsme pevně přesvědčení o významu fittingu a že výrobci dnes nabízejí ohromné množství různých loftů, shaftů a typů hlav pro každý model, takže každá hůl v našem Hot Listu pomůže stejně tak golfistce, jako pomůže golfistovi stejné úrovně. Potvrdily nám to ostatně i hráčky zapojené do testování, nehledě na to, že podle samotných úpravců holí se dnes dámám dostává mnohem lepších služeb než v minulosti.

Například Nick Clearwater, viceprezident pro výuku ve společnosti GOLFTEC, což je celonárodní řetězec nabízející golfovou výuku a fitting, říká: „Spousta žen, které u nás trénují, si skvěle rozumí s mužskými železy a drivery.“ Clearwater je přesvědčený, že typický „dámský shaft“ je pro golfistky, které švihají 7-železem rychlostí 50 mil za hodinu nebo rychleji, příliš měkký. „Vlastně je spíš výjimkou, když se pro ženu ukáže jako ideální shaft měkčí než senior flex,“ dodává.

V této souvislosti jsou zajímavé výsledky studie společnosti Foresight Sports, podle níž průměrná hráčka LPGA Tour pošle sedmičkou míček vzduchem na 132,5 metru a průměrná rekreační golfistka na 59,5 až 105 metrů. Průměrný rekreační golfista (muž) pak sedmičkou odpaluje na 105 až 141,5 metru. Z toho vyplývají dvě věci: Za prvé bychom zjevně neměli všechny golfistky házet do jednoho pytle, tak jako to neděláme ani u mužů. A za druhé by si asi řada z nás měla vyndat 7-železo z bagu.

Pokud se u hole správně provede fitting, každá je ve své podstatě genderově neutrální. „Třeba na hráčských železech není nic, co by je činilo výlučně mužskými holemi,“ vysvětluje Jason Fryia, majitel obchodů Golf Exchange v Ohiu a v Kentucky, které patří mezi 100 nejlepších úpravců holí podle Golf Digest. „Takové železo rovnou sedne málokomu, ať je to muž, či žena. Je sice pravda, že ženám určitě prodáváme mnohem víc předpřipravených setů než hráčských želez, ale zároveň bez váhání upravíme lepším hráčkám na míru jakoukoli hůl, která jí pomůže se zlepšit. Výrobci dnes nabízí spoustu možností, jak hůl nastavit pro všechny typy golfistů.“

Fyzická síla ale samozřejmě hraje roli. Podle Boba Kitchena, majitele Maple Hill Golf Center v Grandvillu v Michiganu, které také patří mezi 100 nejlepších úpravců holí podle Golf Digest, by se měly mnohé hráčky porozhlížet zejména mezi holemi s lehčí hlavou. Říká: „Když prostě nasadíte těžkou hlavu na lehký shaft, moc to golfistce nepomůže.“

 Lepší volbou je set předpřipravený pro hráče s pomalejším švihem. Tyto sady, i když je do Hot Listu nezařazujeme, tvoří dřeva, železa, wedge, puttery a někdy i bagy a představují jakési řešení na klíč, které může být praktické pro řadu mužů i žen. Pomáhají jim dostat míček do vzduchu pomocí větších hlav, širších spodků a lehčích, pružnějších shaftů. Pro začátečníky je to skvělá volba. Pokud neumíte poslat míček 8-železem na green tak, aby na něm zůstal, myslíme si, že byste mohli sáhnout po některém z těchto předpřipravených setů: Callaway Reva, Cleveland Bloom, Cobra F-Max Airspeed, Ping G Le2, TaylorMade Kalea 3.0 a Tour Edge Moda Silk.

Přesto platí, že i dámy by se měly naším Hot Listem probrat. A tady máme tipy pro golfistky i golfisty, které trápí rychlost švihu, délka ran nebo jejich trajektorie:

Dřeva: Loft je váš kamarád. I řada driverů v letošním Hot Listu se dá nastavit na loft přes 13 stupňů. Berte to jako svůj výchozí loft a po nižším sáhněte, jen když se při fittingu ukáže, že je to pro vás lepší. A vyšší lofty preferujte i u fairwayových dřev a hybridů. Když mohl i Dustin Johnson hrát se 7-dřevem, jistě o této holi můžete uvažovat i vy.

Železa: Zvažte variantu, že by vaše sada začínala až šestkou, nebo dokonce sedmičkou. V nižších loftech získáte s fairwayovými dřevy a hybridy lepší mezery mezi holemi. Moderní krátká železa jsou odstupňovaná po pěti stupních, což vám pomůže vzdálenosti dobře pokrýt. Možná ani nebudete potřebovat 14 holí.

Wedge: Najděte si k nim grafitové shafty, které budou sedět i s vašimi železy. Získáte nad těmito skórovacími holemi víc kontroly.

Puttery: Nejkonzistentnějších výsledků na greenech možná dosáhnete s puttery, které mají dobře vyváženou hlavu a jen 33-, či dokonce 32palcový shaft.

Co se ale snažíme říct, je především to, že v našem Seznamu favoritů najdete ty správné hole od driveru po putter, ať už jste nováček, zkušený hráč, který se snaží zlepšit, golfista, který sotva nastřílí pod 100 ran, nebo elitní amatér. A ať už jste muž, nebo žena. – MIKE STACHURA

       

CELÝ HOT LIST 2021 vyšel ve druhém letošním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 11. BŘEZNA 2021