Australan Matt Jones vítězí s náskokem pěti ran na Honda Classic

PGA TOUR
Australan Matt Jones vítězí s náskokem pěti ran na Honda Classic

Po dramatech až do posledního puttu z posledních turnajů jsme tentokrát tak napnutí nebyli. Matt Jones zahrál první den rekordních 61 ran, poté už moc nechyboval a nakonec vyhrál s pohodlným náskokem pěti ran. Bylo to jeho teprve druhé vítězství na PGA, po dlouhých sedmi letech od prvního. Profíkem už je 20 let, zatím si vydělal přes 15 miliónů dolarů a patří mezi nejrychlejší hráče. Od přistoupení k míči po odehrání mu obvykle stačí čtyři sekundy.


Oblíbený turnaj Honda Classic se hraje na hřišti Jacka Nicklause PGA National  v Palm Beach Gardens na Floridě. Je hodně obtížné se spoustou vody (každý hráč v průměru utopil dva míčky) a slavnou trojicí jamek 15 – 17, které se přezdívá Medvědí past podle přezdívky Jacka Nicklause Zlatý medvěd. Projít touto pasáží s co nejmenšími ztrátami je pro úspěch na tomto hřišti zásadní.

První den se rozjel Matt Jones, který nastřílel 61 ran díky devíti berdíkům. O tři rány zpět skončili Aaron Wise a Russell Henley. Aaron Wise měl úžasné první dva dny, shodně za 64 ran. Do soboty šel s náskokem tří ran na Hagyho a Jonese. Tu začal dobře, po čtyřech jamkách už měl náskok dokonce šesti ran, ale pak se začal trápit a zakončil kolo se třemi ranami nad par.

Do nedělního kola šel nakonec první Jones s náskokem tří ran na J.B. Holmese a Aarona Wise. Holmesovi se neděle vůbec nepovedla, zahrál 9 ran nad par a nakonec skončil až dělený 46.  Zato Wise ještě zabojoval, zahrál sérii tří birdie a dotáhl se na Jonese. Čtyřputt na desáté jamce a double bogey na 16. jamce mu ale zhatily naděje na vítězství, naopak klesl až na dělené třinácté místo. Jones hrál stabilně a klidně, tradičně dobře prošel Medvědí pastí a v klidu vyhrál o pět ran. Druhý skončil Brandon Hagy, který zároveň oslavil 30. narozeniny.

Slušně zahráli veteráni Zach Johnson (dělený 8.), Phil Mickelson, který bavil záchranami ze složitých pozic (nakonec byl dělený 25.), Stewart Cink (dělený 19.) nebo Steve Stricker, současný kapitán amerického týmu pro Ryder Cup (dělený 13.). Fowler skončil až dělený 65. a cutem neprošli borci jako Lee Westwood (v pátek už se přece jen projevila únava po předchozím náročném programu plus si mezitím střihnul pár kol v Augustě), Ian Poulter, Henrik Stenson (ten po asi devíti letech vypadl z první stovky světového žebříčku) nebo Martin Kaymer.

Smutným hrdinou turnaje byl Kolumbijec Camilo Villegas. Dlouho nehrál pro zranění, loni zažil i rodinnou tragédii (zemřela mu dcerka na rakovinu) a pro obhájení karty na PGA tour potřeboval skončit do třetího místa. K tomu mu chyběla jediná rána… Golf je někdy krutý.

Díky vítězství se Matt Jones podívá na blížící se Masters, které začíná 8. dubna. To zatím nehrozí třeba Rickie Fowlerovi, který je z formy a musí v příštích týdnech hodně zabrat. Tento týden ale máme jinou lahůdku – světovou jamkovku v Austinu v Texasu, kde loni vyhrál Kevin Kisner.