Americká nadvláda na jamkovce. Předzvěst Ryder Cupu?

PGA TOUR
Americká nadvláda na jamkovce. Předzvěst Ryder Cupu?

Ačkoliv se to před osmifinále WGC-Dell Technologies Match Play nejevilo příliš pravděpodobně, američtí golfisté obsadili všechna pódiová umístění. Předzvěst Ryder Cupu?


Na úvod je třeba říci, že se jamkovky v Texasu zúčastnilo sedmnáct Evropanů a jednatřicet zástupců Spojených států amerických. Jak Evropané, tak Američané měli v základních skupinách jednu svou samostatnou jednotku.

U Američanů se jednalo o skupinu 4, ve které se kromě pozdějšího vítěze Billyho Horschela objevili Max Homa, J.T. Poston a Collin Morikawa. Ve skupině 8 proti sobě bojovali Sergio García, Matt Wallace, Lee Westwood a Tyrrell Hatton.

Zatímco tak v americké skupině mohou na Ryder Cup pomýšlet maximálně dva (jistý Morikawa, po vítězství bude Stricker přemýšlet o Horschelovi), z evropské skupiny mohou jet na Ryder Cup všichni. 

Co se soubojů v základních skupinách týče, mezi Evropou a USA se odehrálo celkem 17 matchů. A lépe si vedli Evropané, kteří sedm dokázali opanovat a v dalších pěti brali půlbod.

Jenže v play-off už to bylo o něčem jiném. Evropská síla se naprosto vytratila. Od osmifinále nevyhráli Evropané nad USA jediný duel, pětkrát prohráli a nakonec tak zůstali bez pódiového umístění. Jedná se o předzvěst blížícího se Ryder Cupu?

Skvěle hrál proti Ianu Poulterovi a následně proti Jonu Rahmovi Scottie Scheffler. Ve finále mu ale výrazně došly síly. Nominaci na Ryder Cup by si přesto po tomto skvělém týdnu měl vysloužit.

U Billyho Horschela je poměrně značný otazník. Nehrál sice vůbec zle, jeho hra byla ale poměrně nudná. Finále nepředvedlo žádnou strhující podívanou, vždyť k vidění byla pouze dvě birdie.

Naopak až na dva hrozivé putty ze semifinále odehrál vynikající turnaj Matt Kuchar a potvrdil, že v Austinu mu to sedí. Od Steva Stickera by se tak nominace dočkat měl. 

Američané budou mít ve Whistling Straits výhodu domácího prostředí, Ryder Cup chtějí vrátit na svou stranu a opět zvítězit doma. Jamkovka ale zcela jasně neukázala, kdo bude favoritem.

Hvězdní Američané totiž nijak nezářili, Dustin Johnson, Justin Thomas, Collin Morikawa, Bryson DeChambeau, Patrick Reed, Patrick Cantlay či Tony Finau končili už po skupině.

Evropu táhli zkušení borci jako Sergio García, Lee Westwood a Ian Poulter. Přidal se vynikající Tommy Fleetwood, naopak formu hledá Rory McIlroy a za očekáváním zůstal i Viktor Hovland. Na přesné prognózy je tak stále brzy.