ANKETA ROKU 2020: ŘEKNI MI, ZRCADLO…

ANKETA ROKU 2020: ŘEKNI MI, ZRCADLO…

… které golfové hřiště je nejlepší? To je vám otázka! Jako kdybyste se zeptali, která kniha je nejhezčí nebo která skladba zní vaším uším nejliběji. Nebo dokonce která žena je nejkrásnější… Ale lidé vždy rádi poměřují, a proto vymysleli ankety. A ta naše týkající se českých a slovenských golfových areálů opět dospěla do dalšího ročníku.


Čeští golfisté mají své stálice a také vy, čtenáři časopisu GolfDigest C&S a našich webových stránek www.golfdigest.cz, máte své oblíbence. Hřiště, která vás určitým způsobem oslovují a lákají, kam jezdíte rádi a kde se vám líbí. Ať je to samotná hra, nebo jen prostředí, krajina, atmosféra. Případně kde se vám dobře sedí v místní restauraci, kde mají chutné jídlo a obsluha je přátelská, nikdy nezklame.

Výsledky letošní ankety určily vítěze a pořadí, v němž najdeme některá skutečně vyhledávaná a velmi známá hřiště. Na špici je kácovská Panorama. Toto hřiště si jednoznačně získalo oblibu především v oblasti turnajové. Pořadatelé ho vyhledávají pro kvalitní služby a hráči sem rádi jezdí poměřovat svoji výkonnost. Turnajů se tu hraje skutečně hodně. Ale pozor: Hřiště je obtížné a také se tu nedosahuje snadno dobrých výsledků. Zato si ale můžete dobře pochutnat v místní restauraci. I tu jste vynesli na příčku nejvyšší. Panorama je skutečně vytříbené místo pro hru a relax. Už delší dobu se pohybuje na českém vrcholu. A připomeňme, že design všech 27 jamek není dílem zahraničního tvůrce, ale domácího architekta, Libora Jiráska.

Dalším oblíbeným místem je pyšelská Loreta. Kdo by to tu neměl rád! Vždyť hřiště je vstřícné, dají se tu zahrát velmi příznivé výsledky. Mimochodem právě s tímto záměrem byl areál také koncipován – aby se sem hráč rád vracel a aby šlo o areál pro celou rodinu. A víte, že tu mají jenom 50 bunkerů, ačkoliv na hřištích tohoto typu jich bývá okolo 80? Víte, že zdejší greeny byly záměrně modelovány spíše ploché, jako lehčí? A že i profil je někde shapován tak, aby se špatně zahrané míče odrážely tím výhodnějším směrem, tedy ke greenu, a nikoli od něj? Loreta samozřejmě není triviálním hřištěm, ale netrestá tolik jako třeba Panorama. Tady se dá zlepšovat, snižovat snáze.

A pak je tu také Hluboká. Tohle hřiště je pro Jihočechy skutečně zásadním areálem, je centrem tamního golfu. Po roce 2000 ho pomáhal budovat otec jihočeského golfu, Pavel Hepnar, člen České golfové síně slávy. Na Hluboké se zdařila důležitá věc: Hřiště se nikdy netvářilo exkluzivně, nedostupně, a přitom má svoji vysokou kvalitu. Přesně zamířilo na hráče střední třídy z tamního regionu, ale zároveň je tak zajímavě vytvořené, že může oslovit i cestující golfisty z jiných částí republiky a dnes i blízkého Rakouska. Zámek nad areálem pak dodává místu skutečně anglického ducha. Ale zároveň se tu golf nevyděluje, je tu v bezprostřední blízkosti fůra dalších sportů: tenis, baseball, cyklistika, volejbal, plavání, jachting…

Když se podíváme na další místa žebříčků, vidíme tam hřiště skutečně vynikající, sportovně vyspělá a náročná. Albatross samozřejmě… Tohle hřiště už je dnes skoro klasikou, nabízí trvale vysokou úroveň všeho. A je tu také PGA National Czech Republic neboli Oaks Prague – nováček si vás získal. Tyhle dva areály tvoří top v české nabídce. V případě Oaks se v Česku mohl realizovat i jeden z nejvýznamnějších architektů současnosti, Američan Kyle Phillips. Z jeho více než padesáti projektů stojí za zmínku například velmi ceněné hřiště Kingsbarns ve Skotsku nebo exkluzivní South Cape Owners Club v Jižní Koreji. Podepsán je i pod zásadními úpravami na španělské jedničce Valderrama, kde mu dovolili měnit design jeho učitele, slovutného Roberta Trenta Jonese staršího. Všechna jeho zmiňovaná hřiště samozřejmě patří do světových TOP 100. Oaks nabízí hráčům zážitek, jaký hned tak někde nepoznáte. Například rychlost greenů trvale na 11 stopách.

Ale mezi vaše nejoblíbenější proniká i Čertovo břemeno. Hřiště, které od svého otevření v roce 2002 patří k nejsympatičtějším. Slyšeli jste někdy někoho, kdo by si na atmosféru tohoto areálu stěžoval? Ne, tady prostě každý musí cítit, že je tu vstřícno a milo…

Vlídnou atmosférou se může pyšnit i klasika jménem Mariánské Lázně, praktičností zase vyniká pražský Černý Most – Black Bridge, vysokou úroveň nabízí i obě osmnáctky areálu Konopiště. A co všechno nabízí Český Krumlov? Svachův Dvůr s hotelem, restaurací, pivními lázněmi a wellness, Destilérku Svach, Tee House, golfista může navštívit regionální jihočeský pivovar Svachovku, hostinec Glokner i čokoládovnu Duetino. Svachova Lhotka už zkrátka dávno není jen o golfu.

   

10 NEJLEPŠÍCH HŘIŠŤ V ČESKÉ REPUBLICE
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

1 GOLF RESORT PANORAMA Areál jen 6 kilometrů od exitu 49 dálnice D1, u městečka Kácov. Otevřený v roce 2016, jsou zde tři devítky: River, Forest, Meadows. Architektem je Libor Jirásek.

2 LORETA GOLF CLUB PYŠELY Hřiště pod malebnou středočeskou obcí Pyšely, v Posázaví u Čerčan, otevřeno v roce 2013. Architektem je Brit Keith Preston, který navrhoval i hřiště Albatross a Ypsilon.

3 ZÁMECKÝ GOLF RESORT HLUBOKÁ Jihočeský areál v obci Hluboká, disponující nejen osmnáctijamkovým hřištěm, ale také menším devítijamkovým, veřejným. U jeho zrodu stál po roce 2000 Pavel Hepnar, otevřeno v roce 2003.

4 ČERTOVO BŘEMENO Hřiště na pomezí středních a jižních Čech, v Jistebnické vrchovině nad Prčicemi. Otevřeno v roce 2002 jako devítka, rozšířeno v roce 2009 na osmnáct jamek. Architekt Jiří Velden.

5 ALBATROSS GOLF RESORT Hřiště, které postavil podnikatel Jiří Šimáně, jen kousek za Prahou směrem na Beroun. Otevřeno na podzim 2009, od roku 2011 se zde začaly hrát špičkové ženské i mužské profesionální turnaje. 

6 PGA NATIONAL CZECH REPUBLIC Velké hřiště je součástí rezidenčního projektu Oaks Prague, architekt Američan Kyle Phillips, otevřeno na podzim 2019. Hřiště spravuje americká společnost Troon.

7 GOLF RESORT BLACK BRIDGE Areál projektovaný i navržený Pavlem Švehlou, otevřeno v roce 2011, při stavbě využili i zeminu vytěženou z tunelu Blanka. Ryze pražské hřiště, jedno z mála v hlavním městě.

8 GOLF CLUB ČESKÝ KRUMLOV Rekreační osmnáctka vybudovaná v obci Svachova Lhotka, tehdy již téměř zaniklé. Golf ji oživil. Otevřeno v roce 2006, o dva roky později rozšířeno na osmnáct jamek.

9 ROYAL GOLF CLUB MARIÁNSKÉ LÁZNĚ Nejstarší hřiště v České republice, otevřeno již v roce 1905 za účasti britského krále Edvarda VII. V roce 1929 rozšířeno na osmnáct jamek německým architektem von Limburgerem.

10 GOLF RESORT KONOPIŠTĚ Velký areál nedaleko slavného zámku, u středočeského Benešova. Otevřeno v roce 2002, rozšířeno 2005. Dvě hřiště Radecký a d’Este, doplněno veřejným šestijamkovým.

           

Ale nezůstaňme jen v českých luzích a hájích, přejděme i na Slovensko. Tady scénu ovládl již v minulosti areál Penati s osmnáctkami Legend a Heritage. A svoji pozici slovenské jedničky nehodlá rozhodně opustit. I ve vašem hlasování to tak vidíte. Penati vítězí s přehledem jak v kategoriích týkajících se herních aspektů, tak pokud jde o podobu konkrétních jamek, ale i co se týká služeb, konkrétně restaurace. Pokud jste tedy ještě tento areál nenavštívili, vřele doporučujeme. Je to jen kousek od hranic, pár desítek minut jízdy z dálnice D1.

Na dalších místech najdeme také to nejzajímavější, co Slováci nabízejí: Black Stork, Sedin, Hrubá Borša či Tále. Vše jména, která jsou i v Česku často zmiňovaná a mezi hráči oblíbená. Sedin i Hrubá Borša leží jen kousek od Bratislavy a víceméně hned vedle sebe, takže udělat si čtyřdenní výlet od Penati přes tato dvě hřiště určitě stojí za to. Nezklamou.

    

5 NEJLEPŠÍCH HŘIŠŤ NA SLOVENSKU
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

1 PENATI GOLF RESORT Areál u městečka Senica. Dvě hřiště, obě výjimečná. Jedno od Jacka Nicklause, druhé od Brita Jonathana Davisona. Vše v objetí lesa a ticha na ploše 220 hektarů. Otevřeno v srpnu 2012.

2 GRAY BEAR TÁLE Otevřeno v roce 2002. Gray Bear (Šedý medvěd) sídlí přímo v Nízkých Tatrách. Nadmořská výška areálu je přes 700 metrů, kousek odtud je Chopok a Ďumbier. 

3 SEDIN GOLF RESORT Areál 30 kilometrů od Bratislavy v sousedství Malého Dunaje je linksový i parkový. Techniky náročné, ale krajinářsky krásné. Otevřeno roku 2016, architekti Michael Terech a Chris Johnson.

4 GOLFOVÝ REZORT BLACK STORK Hřiště leží ve Veľkej Lomnici pod Vysokými Tatrami. Výhled na tatranský horský masiv je úchvatný! K dispozici tři devítky architekta Hanse-Georga Erhardta, vzájemně kombinovatelné.

5 GREEN RESORT HRUBÁ BORŠA Areál s velkým mistrovským hřištěm s pěti druhy odpališť leží jen dvacet pět kilometrů od Bratislavy. Otevřeno v roce 2013, architektem je Slovák Martin Munka, hřiště má ovšem americký styl.

 

Mezi jamkami obvykle vládnou ty nejzapamatovatelnější nebo ty, které vás překvapí. V České republice k nim patří tříparová sedmička na hřišti Forest Panoramy v Kácově. Nabízí pohled, který vám vezme dech, stejně jako dilema při výběru hole. Zcela jiná je čtrnáctka na Loretě v Pyšelích. Je to par 5, nejtěžší na hřišti, nabízí mnoho strategií a skóre kdekoli mezi albatrosem a roztrhanou skórkartou. Výzva pro každého. A aby byl rejstřík jamek úplný, mezi ty nejlepší podle čtenářů patří i skórovací sedmnáctka na Hluboké. Pětici nejlepších pak doplňují ještě jamka č. 11 na Čertově břemeni a nezapomenutelná sedmička v Mariánských Lázních.

 

 

5 NEJLEPŠÍCH JAMEK V ČESKÉ REPUBLICE
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

1 PANORAMA FOREST, JAMKA Č. 7 Šanci na výhru mají obvykle jamky nejzapamatovatelnější. Sedmička na devítce Forest mezi ně jednoznačně patří. Už jen tím výhledem a bojem s výběrem hole.

2 LORETA, JAMKA Č. 14 Někdy se mezi nejlepší dostane i jamka, o které nelze říct, že by byla ikonická. Čtrnáctka na Loretě, mimochodem nejtěžší na hřišti, si hráče získala množstvím různých strategií.

3 HLUBOKÁ, JAMKA Č. 17 Před pár lety prošla největší změnou a stala se kratším parem 4 s poloostrovním greenem. Je výzvou pro hráče s jakýmkoli handicapem. Zdá se, že největší zálibou všech golfistů je šance skórovat.

4 ČERTOVO BŘEMENO, JAMKA Č. 11 Je dlouhá, nemá zrovna příjemnou první ránu, dvě třetiny fairwaye lemuje kamenný val a green patří k těm nejtěžším. Přesto je mezi hráči oblíbená. Když se povede, je to čertovská radost.

5 MARIÁNSKÉ LÁZNĚ, JAMKA Č. 7 Jako by do celého areálu ani nepatřila. Výhledem vás dostane jak z odpaliště, tak z greenu, a abyste zjistili, jak ji hrát, na to vám jeden pokus stačit nebude. A ty bunkery, které z ní zmizely, tu nechybí.

 

Na Slovensku mají rádi výzvy nebo rádi skórují. Proto se mezi trojicí nejlepších neumístil jediný par 3. Naopak anketě vládne velmi těžký pětipar, konkrétně devátá jamka Gray Bear, kterou doplňují dvě skórovací jamky na Penati. Poslední jamka na Legend a předposlední na Heritage. Dvě možnosti, kde se dá ze skóre ještě něco upsat.

 

3 NEJLEPŠÍ JAMKY NA SLOVENSKU
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

1 GRAY BEAR, JAMKA Č. 9 Kdo ví, možná si hráči chtějí sáhnout až na dno svých sil a zkusit, co v nich je. Proto mají rádi dlouhé pětipary, kde jim žádná rána nic neodpustí. Navíc její závěr charakterizuje spousta vody a klubovna na dohled.

2 PENATI LEGEND, JAMKA Č. 18 Poslední jamka hřiště Legend je jedním z nejkrásnějších a také nejzáludnějším zakončení, jaká máme v dosahu. Finální příhra na ostrovní green je velká výzva, zvláště před zraky celé klubovny.

3 PENATI HERITAGE, JAMKA Č. 17 Pozadu na Penati nezůstává ani hřiště Heritage, a podle mnohých hráčů je dokonce zábavnější než slavnější Legend. Předposlední jamka vás dostane výhledem a drajvem z kopce, nehledě na šanci skórovat.

Nejen golfem je ale člověk živ. Celkový obrázek dojmu dodává hráči také klubovna a „domácí“ kuchyně a služby, poskytované před a po hře. V loňském roce měly všechny kluby komplikovanou situaci a v klubovnách jsme si moc neposeděli. Výsledky jsou tak možná více obrazem, jak si všichni s pandemickou situací poradili. V České republice byly pěti nejlepšími… Všechny spojuje jediné, kvalita surovin a služeb obecně. Mezi hráči vyhrávají i místa, která se snaží nabídnout více než jen místní styl, ale také místní suroviny, v mnoha případech ze soukromích nebo vlastní farem. U Českého Krumlova to je navíc rozmanitost, která by se dala nazvat až hýřivou.

 

 

5 NEJLEPŠÍCH RESTAURACÍ V ČESKÉ REPUBLICE
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

PANORAMA GOLF RESORT

2 LORETA GOLF CLUB PYŠELY

3 ČERTOVO BŘEMENO

4 BLACK BRIDGE GOLF RESORT

5 GOLF CLUB ČESKÝ KRUMLOV

Na Slovensku je situace obdobná. Vysoká kvalita služeb a surovin na straně jedné, krajovost a nabídka specialit na straně druhé. Skvělý mix, který ocení kdokoliv, kdo do kluboven oceněných restaurací kdy vstoupil.

 

3 NEJLEPŠÍ RESTAURACE NA SLOVENSKU
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

1 PENATI GOLF RESORT

2 GRAY BEAR TÁLE

3 GOLFOVÝ REZORT BLACK STORK

Takže výsledky známe. A protože jaro už snad konečně přichází, můžeme se těšit, že mnohá ze jmenovaných hřišť vás v této sezoně uvidí, uvítají při hře. Jak skutečně budeme hrát a jak bude vypadat letošní sezona, to samozřejmě nevíme. V době covidové neradno cokoli předem předpovídat, situace se už loni na jaře měnila velmi rychle. Ale zatím to vypadá, že hrát by se snad mohlo po celý rok. Loni si mnohá hřiště mohla pochvalovat, jak covidová omezení přivedla ke golfu spoustu lidí, nových hráčů, a že stávající hráči (fíčkaři) se také jen hrnuli. Přejme tedy zájem hráčů všem českým i slovenským areálům, nejen těm oceněným. Český golf potřebuje, aby měl své hráče – a v tom mu pomůžeme nejvíce my sami. Čím víc budeme hrát, čím víc budeme po hřištích jezdit od kraje ke kraji, tím lépe. Abychom použili heslo, které si mnozí ještě pamatují: Hraj golf, posílíš mír! A hlavně tím posílíme vlastního ducha i tělo.

 

ANKETA A HLASOVÁNÍ ČTENÁŘŮ: Hlasování do ANKETY ROKU 2020 proběhlo na webu www.golfdigest.cz magazínu Golf Digest C&S v termínu od 12. listopadu 2020 do 14. března 2021. Celkem jsme obdrželi a vyhodnotili 28 748 zaslaných a verifikovaných hlasů. Anketa odráží mínění vás, golfistů a čtenářů našeho časopisu, a její výsledky je nutné vnímat v tomto kontextu.

CELÝ ČLÁNEK vyšel v prvním jarním letošním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 8. DUBNA 2021