Matsuyama se stal prvním japonským vítězem Masters

Matsuyama se stal prvním japonským vítězem Masters

Hideki Matsuyama skvěle využil sobotního „moving day“, kdy se dostal před dosud vedoucího Angličana Justina Rose a v neděli už si vítězství na slavném Masters pohlídal. Jak je jeho zvykem, hrál klidně a vyhrál sice jen o ránu, ale přesto s přehledem. Stalo se to deset let po jeho prémiérové účasti, kdy byl nejlepším amatérem.


Masters je velkým golfovým svátkem a je právem považováno za nejprestižnější major turnaj. Každý dobrý hráč touží obléci zelené sako, naposledy se to povedlo Dustinu Johnsonovi. To bylo výjimečně v listopadu, kdy bylo hřistě v Augustě relativně přívětivé a měkké. Zato minulý týden to bylo hřiště naopak velmi drsné – hlavně tvrdé a superrychlé greeny dělalyhráčům velké problémy. Trojputty nebo míčky ujíždějící mimo green, někdy až do vody, nebyly výjimkou. Hrálo se s diváky (ale moc jich nebylo) a bez Tigera, který se zotavuje po autonehodě.

Ostrý start předvedl Justin Rose, kolem dne za -7 utekl Harmanovi a Matsuyamovi o čtyři rány.  Měl užasnou sérii od osmé jamky, hry zahrál eagle a sedm birdie. Dvakrát tu skončil druhý a kdekdo mu přál, aby to tentokrát konečně vyšlo. Fleetwod zahrál hole-in-one na 16. jamce,  Rory aspoň trefil zbloudilým drivem svého otce… V pátek šel Rose jen v paru a na rozdíl jedné rány se mu přiblížil Zalatoris a Harman. Hodně si polepšili i Finau, Wiesberger nebo Thomas. Kim poničil putter a musel pak puttovat dřevem.

Jedna z nejpřekvapivějších věcí byl seznam hráčů, kteří neprošli do finálových kol. A to v čele s Dustinem Johnsonem, světovou jedničkou a obhájcem titulu. Ani Rory McIlroy nebo Brooks Koepka (ten byl nedávno na operaci kolene) nejsou zvyklí opouštět major tak brzy. Hodně mi bylo líto Garcii, který nedal na poslední jamce kratší putt a neprošel o jednu ránu…

Sobota patřila japonskému borci Hideki Matsuyamovi, který zahrál -7 včetně eaglu (celkem měl tři). Pomohlo mu přerušení kvůli bouřce, kdy hřiště poté změklo a bylo více skórovací. Posledních osm jamek šel za -6. Matsuyama si vypracoval náskok čtyř ran před Schauffelem, Leishmanem, Rosem a Zalatorisem. Viděli jsme se další eso, tentokrát od Connerse. Pobavil Horschel, který sjel po zadku skoro až do vody, ze které odvážně vyhrál míček na green 13. jamky.

Vypadalo to, že neděle už bude poklidná a ani na druhé devítce k dramatu nedojde. Na ní vykročil Matsuyama s pohodlným náskokem pěti ran. Hlavním vyzyvatelem byl skvěle hrající nováček Zalatoris, ale od sedmé jamky chytil saze Schauffele a po 15. jamce už to bylo jen o dvě rány. Ten bohužel utopil míček na 16. jamce, odešel z jamky s šesti ranami(a brekem) a bylo zase po napětí. Tím umožnil Zalatorisovi návrat na druhé místo, což je pro tohoto nadějného nováčka skvělý úspěch. Opět dobře hrající Spieth byl třetí spolu se Schauffelem,  novopečený otec Rahm se dostal díky kolu dne za -6 až na 5. místo spolu s Leishmanem. Justin Rose se propadl na sedmé místo. V Japonsku mohou slavit, asketický a mlčenlivý Matsuyama si radši zajde na driving range.