Co na Břemeno přinesou čerti?

Co na Břemeno přinesou čerti?

PODLE POVĚSTI kameny po Jistebnické vrchovině rozmetal čert. Těch pověstí je nicméně víc. Všechny však vedou k jedinému – skále nesoucí jméno Čertovo břemeno s otiskem pekelníkova kopyta. Podle skalního útvaru má jméno i nedaleký golfový areál, který (alespoň v loňském roce) také obestírala řada pověstí a fám. Změnilo se mnohé a mnohé se bude měnit dál. V budoucnu by zdejší nadčasová klubovna měla dostat adekvátního partnera, a sice modernizované a stejně kvalitní hřiště. I když osobitost, komornost a jihočeskou poetiku si celý areál zachová.


 

ROBIN DRAHOŇOVSKÝ

Původní otec myšlenky celého projektu Jiří Němec se rozhodl předat štafetu mladší generaci. V roce 2019 proto 90 procent podílu získala společnost Sebre jeho syna Petra Němce a Jana Fidlera a 10 procent jeho vnuk Petr Zahradník. Změna nastala i na postu manažera. V srpnu 2020 na tuto pozici nastoupil Robert Fikar, který předtím působil ve společnosti Relmost, organizující českou zastávku European Tour, a v managementu golfového resortu Panorama Kácov. Ve stejné době přišel z Vinoře na Čertovo břemeno i nový hlavní greenkeeper, Ondřej Novotný. Pak už jen stačilo připravit dlouhodobý plán, uvolnit investice a vydat se, pěkně krok za krokem, na dlouhou cestu. Vše se dalo rychle do pohybu a některé ze změn se projevily již na konci loňské sezony.

Poměrně záhy byly vyvráceny nepravdy, že tady vzniká luxusní resort pro jen pár vyvolených. „Hlavním důvodem změn nebylo zacílit na bohatou klientelu, ale postupně zvyšovat kvalitu nabízených služeb. Cílem vždy bylo dorovnat handicap hřiště vůči moderní klubovně a smazat náskok konkurenčních areálů. O stavu hřiště, jeho nutné proměně a částečné remodelaci greenů nemluvě,“ vysvětluje manažer hřiště Robert Fikar. „První velká investice v řádu milionů korun šla do kompletní závlahy odpališť, fairwayí a greenů, přeložky vedení vysokého napětí a nákupu nové zahradní techniky. Dnes máme kompletní park sekaček, strojů na údržbu bunkerů nebo žehličky na greeny.“

První mýtus tedy padl. Čertovo břemeno by si své kouzlo mělo uchovat stejně, jako by mělo být i v budoucnu otevřené všem. Jen se dostaví to, po čem všichni již dlouho volali. „Společnost Sebre má za sebou mnoho úspěšných projektů. Vždy proto šlo o nalezení nejlepšího možného kompromisu mezi designem, kvalitou a užitností. To je také cesta, po které celý areál půjde, včetně změn na hřišti,“ potvrzuje Fikar.

Kontinuitu lze hledat i v tom, že na změny dohlíží Stanislav Fiala, architekt zdejší netradiční klubovny. Jeho rukopis, čerpající z odkazu starých technologií nebo používání tradičních stavebních materiálů v jejich autentické podobě, se tak promítne i do dalších staveb a detailů hřiště.

Devítka a později také osmnáctka v Alenině Lhotě měla vždy nádech jihočeské romantiky, až rustikálnosti. Hráči se sem rádi vraceli snad i proto, aby nalezli klid a pokochali se výhledy do strání zdejší kouzelné vrchoviny. Odpočinuli si od městského ruchu. Mnoho z nich ale také často poukazovalo na fakt, že dolní část hřiště si říká o změnu, stejně jako některé greeny o remodelaci a vyšší rychlost. „Čertovo břemeno nebude nikdy mistrovské hřiště. K nám jezdí jiný typ hráčů, kteří si chtějí hru více užít nebo chtějí víkendu aktivně odpočívat,“ říká Fikar. „Přesto greeny byly první, na co jsme se zaměřili. Začali jsme airifikací a válcováním, a na konci sezony už měla tráva na jamkovištích rychlost kolem osmi stop, což je už s ohledem na jejich členitost i naším cílem: držet jejich kvalitu a rychlost mezi osmi až devíti stopami po celý rok.“

Co se ale stane s dolní částí hřiště, je možné ji vůbec změnit? „Vše má svůj čas a musí jít postupně. Už teď ale máme jasný plán. Na hřišti přibudou dvě nové jamky v horní části a zmizí dvě jamky v té problematické dolní. Získáme tím potřebný prostor. Zaniknou dnešní jamky č. 16 a 17, zmizí kamenný val, zvětší se vodní plochy dvou původních tůní a částečnou proměnou projde a větší prostor získá jamka č. 15. To ale není zdaleka vše. Je to dlouhodobý koncept, který by měl přispět nejen ke kvalitě hracích ploch, ale hlavně k herní kvalitě a bezpečnosti,“ prozrazuje Fikar.

Někomu může přijít líto, že zmizí ikonická tříparová sedmnáctka s výhledem do okolí. Na druhou stranu hráči nebudou nuceni stoupat na zničující nejprudší kopec, který je čekal na konci celé osmnáctky. „Vždy je to něco za něco, ale jsem přesvědčený, že sedmnáctku již v příštím roce nahradí jiný nezapomenutelný třípar s ostrovním greenem uprostřed rybníku Ježek. Se dvěma novými jamkami a remodelací několika greenů, třeba tolik diskutované jamky č. 12, pak hřiště dostane úplně jiný herní rozměr,“ věří Fikar.

Asi se budete ptát, kde ty nové jamky vzniknou. „Tam, kde byste je asi nečekali. S dovolením si ale něco necháme jako překvapení, ale už teď víme, že budou patřit k jedněm z nejhezčích na celém hřišti,“ říká Fikar.

Velkou investicí byla i přeložka vedení vysokého napětí. Kdo by si nevzpomněl na obalené sloupy na drivingu nebo drajv okolo betonového pilíře na úzké páté jamce? Jako by nestačilo, že se míčku stavěly do cesty zdejší strouhy a kamenné ostrůvky. To už na jaře nebude pravda. Vše se odstěhovalo pod zem a na zmiňované páté jamce bude ve hře jen obávaná ohrada s velmi rychlými bizony. Driving range získá nový povrch odpališť, bude z jednolitého umělého koberce, a celá pravá polovina bude mít odpaliště z trávy. Pořád se bude pálit z kopce k rybníku, nově však na tři target greeny ve vzdálenostech 60, 100 a 150 metrů. Břemeno si nikdy přímo neříkalo o hru driverem, už i louka před klubovnou se s ním dala snadno přestřelit a chytře umístěný driving dokázal dát před hrou dostatek sebevědomí i kratším hráčům. Na tom se nic nemění. A to je dobře. Z klubovny bude pořád na co koukat.

Čertovo břemeno nikdy nebude velké turnajové nebo komerční hřiště. Záměrem investorů je udržet jeho komornost a specifickou atmosféru nově doplněnou o vysokou kvalitu služeb. Jejich vzorem je rakouský styl, který v sobě nese určitou „lidovost“ a propojení golfu s dalšími sportovními a společenskými aktivitami. Splynutí s okolím.

Alenina Lhota vždy bude stejně jako hřiště spojena se jménem Jiřího Němce, který sem s myšlenkou golfu přišel a zdejší jihočeskou vísku přijal již v 70. letech minulého století za svůj nový domov. Kdo kdy na Čertovo břemeno přijel, musel se s ním v klubovně nebo na lavičce u patnácté jamky potkat. Stále je duší celého místa, i když nové aktivity přenechal mladším. „Jiří je i ve svých 86 letech úžasný člověk. Stále nám vede účetnictví a právní poradenství. Pro mě je navíc neuvěřitelnou oporou a inspirací,“ potvrzuje Fikar. „Na hřišti zná každý kámen, takže jeho znalosti jsou nenahraditelné, a je stále nepostradatelným členem celého týmu. Jeho nadhled a pozitivní energie, která z něj stále vychází, jsou ojedinělé.“

Sám Jiří Němec ke změnám a budoucnosti hřiště říká: „Já jsem jako nepoučený laik zajistil pro hřiště pozemky, vodu pro závlahy, postavil klubovnu a vybudoval nízkonákladové přírodní hřiště. Tím se jako při bungee jumpingu mé lano maximálně napnulo a začalo se smršťovat, takže pro další rozvoj areálu museli přijít profesionálové. Já jim fandím a jsem pro ně už jen zásobárnou informací. Historie je záhadná a tajemná žena, která nás neseznamuje dopředu se svými mnohdy překvapivými záměry, každá generace rozmnoží hříchy předchůdců a učiní krůček dopředu.“

Mimochodem všimli jste si nového loga areálu? Je modernější a jeho větší varianta dnes slouží jako značení jamek. Každé odpaliště tak zdobí soška čertíka s břemenem na ramenou, na kterém je nejen číslo, ale i plánek jamky. Povedený designový detail, který jen podtrhuje individualitu této originální jihočeské osmnáctky, jež si opět začíná říkat o vaši pozornost.

Fotografie Oldřich Drnec

   

CELÝ ČLÁNEK vyšel v prvním letošním jarním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 8. DUBNA 2021