Rory McIlroy se po roce a půl vrací na svém oblíbeném turnaji mezi vítěze

Rory McIlroy se po roce a půl vrací na svém oblíbeném turnaji mezi vítěze

Konečně jsme se dočkali dobře obsazeného čela turnaje po Masters a také po delší době kvalitního výkonu bývalé světové jedničky Roryho McIlroye, který právě zde získal svůj první titul na PGA tour v roce 2010 a vyhrál i v r. 2015.Wells Fargo Championship mu prostě sedí a došel si tu pro své celkové 19. vítězství a to po 18 měsících od toho posledního.


Oblíbený turnaj se hrál v Severní Karolíně na hřišti Quail Hollow a nabídl hráčům odměny ve výši více než 8 milionů dolarů. Po asi dvou a půl letech se do čela turnaje po prvním dnu dostal veterán Phil Mickelson.  Zahrál -7 a držel náskok dvou ran na Leea a Bradleyho. Bohužel pak už to s ním šlo jen s kopce a nakonec skončil mezi posledními… V pátek zabrali jiní hráči a vedení sdíleli Wallace, Rodgers a Woodland, který na minulém turnaji neprošel do víkendových kol.

Kuriózní byl příběh Brysona DeChambeaua, který se po nemastných dvou kolech sbalil a odletěl domů v domnění, že cut mu nebyl souzen. Vzhledem k větru a propadu více hráčů se ale do víkendu přece jen dostal a tak se narychlo vracel zpět. Celkem nacestoval 1 800 mil a stihl to jen hodinu před začátkem třetího kola… A udělal dobře, v sobotu i neděli hrál velmi dobře a nakonec se umístil dělený devátý.

Takové štěstí neměl třeba Jon Rahm, který držel aktuální rekord v počtu projitých cutů v řadě – 22. To je slušná série, ale do Tigera (142 cutů v řadě) mají všichni daleko a už ho pravděpodobně nikdo nepřekoná… Neprošel ani Day, Cantlay, Poulter, Finau nebo Fowler.

Po sobotě už byl v čele méně známý Keith Mitchell (ve světovém žebříčku mu patří 249. místo, ale jeden turnaj už vyhrál), za kterým ztráceli dvě rány lepšící se McIlroy a Woodland. Mitchell nastřílel 66 ran bez jediného bogey. Neděle byla správně dramatická. Čelo bylo vyrovnané a vedení v jednu chvíli dělili McIlroy, Ancer a Mitchell, šanci měli i Woodland a Hovland. Zkušenost se ale projevila a nechybující McIlroy si vítězství pohlídal. Na poslední jamce sice laškoval po drivu s vodou a rozhodl se dropovat ze svažitého roughu, ale třetí rána už šla na green a bogey mu stačilo na vítězství o ránu před Ancerem a dvě před Hovlandem a Mitchellem. Po vítězství byl dojatý, zmiňoval svou rodinu a měl radost z návratu diváků. Utnul tak dohady o tom, že se vytrácí ze špičky a že napodobování DeChambeaua v délce ran mu jen škodí. Vyhrál poprvé jako otec a jeho návrat do špičky je potvrzen.

Šesté umístění v top 10 v této sezóně zaznamenal Viktor Hovland a může se stát oporou letošního evropského týmu pro Ryder Cup. A navíc už je třetí v hodnocení FedEx cupu za DeChambeauem a Thomasem.

Tento týden nás čeká AT&T Byron Nelson a pak už další major – PGA championship, kde obhajuje Colin Morikawa. Tentokrát se bude hrát na Ocean course v Kiawah Island.