Máme o ty nováčky zájem? Vážně?

Máme o ty nováčky zájem? Vážně?

V POSLEDNÍ DOBĚ se nám s těmi kampaněmi, jak ke golfu přilákat nové hráče, nějak roztrhl marketingový pytel. Pominu fakt, že přišly s ročním zpožděním – velkou šanci jsme všichni propásli už loni –, a pomýlenou představu, že až epidemická opatření skončí, lidé se na golf pohrnou. Je to omyl a efekt bude, alespoň podle mne, spíše opačný. Po rozvolnění bude nabídka venkovních sportů širší a o golf přestane být takový zájem. Příležitost tu byla, ale už je pryč. Kdo si dnes vzpomene, že golf se dal na rozdíl od jiných sportů provozovat celý rok? Byl pro rodiny přístupný v podstatě bez omezení a hrát se dal i při těch nejpřísnějších restrikcích ve čtyřech. Jen v klubovně jsme si nemohli po hře posedět. Doba pokročila, zareagovali jsme pozdě, smůla.


Ale nechme se překvapit, třeba se mýlím, třeba ty marketingové kejkle nakonec zaberou. Možná až skončí doba práce z domova, lidé se vrátí do kanceláří a hřiště se uvolní, bude i prostor pro nové hráče. Nicméně to, zda ti „novopečení“ objeví golf jako sexy volnočasovou aktivitu, záleží hodně i na nás samotných. Kampaně mohou jen zvednout zájem.

Ta otázka totiž nezní a nikdy nezněla, jak nové hráče nalákat, ale jestli je vůbec nalákat sami chceme. Dobře si vzpomínám na své začátky a na to, jak bylo celé prostředí, no řekněme, ne zrovna vstřícné a přátelské. Dlouholetí hráči neměli o své nové spoluhráče zájem, svým způsobem je i přehlíželi. Nevzpomínám si, že by se situace později změnila, a myslím právě ten přístup tehdejší golfové smetánky. V jejich myslích byla uměle udržována představa prázdného hřiště, velkého výběru volných startovních časů, vlastního chráněného území a relativně svižné hry. Golf je přece postaven na tradici, tak hlavně žádné změny.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

 

TÉMA MĚSÍCE
WELCOME TO GOLF

MILÝ NOVOPEČENÝ GOLFISTO, buď vítán! Jsme moc rádi, že ses rozhodl rozšířit řady příznivců tohoto nádherného sportu. Přinese ti spoustu radosti a hromadu frustrace. Pokud ti to nezní jako divný paradox, jsi tu správně. A nejsi sám. Jak uvádí National Golf Foundation, jen v USA se pustilo do golfu v roce 2020 přes šest milionů nových tváří. Jedná se o největší příval nováčků v historii a také největší procentuální nárůst počtu nováčků a dětí během jedné sezony od legendárního vítězství Tigera Woodse na Masters 1997. A ještě lepší je, že noví zájemci pocházejí ze všech možných společenských vrstev, což je zrovna u golfu mimořádný úspěch. Ještě pořád nejsme tam, kde bychom chtěli být, ale zlepšujeme se. Proto bychom si my v Golf Digest přáli, aby byly tvoje začátky na zelených pažitech co nejpříjemnější. Vždy když se člověk pouští do něčeho nového, má otázky – a jak už sis asi všiml, v golfu se pořád řeší, kdy a kde hrát, co dělat a co nedělat. Golfový svět má dokonce vlastní pravidla a vlastní slovník. Už to samo o sobě může být na jednoho moc, a to jsme se ještě nedostali k tomu okamžiku, kdy má člověk odpálit svou první ránu z týčka před očima úplně cizích lidí. A tak jsme oslovili řadu tvých golfových bratrů a sester a zeptali se jich, co by si zpětně přáli, aby jim někdo poradil, když s golfem začínali. Jejich odpovědi jsou rozhodně užitečné. Tady jsou podněty od těch zkušenějších, které se budou každému nováčkovi hodit.

 

S EDITORY GOLF DIGEST

 

MARTIN PROKOP
JE TO JAKO LÉZT NA HORU

MŮŽE SE ZDÁT, ŽE to jsou dvě naprosto odlišné disciplíny, a přesto byste těch spojitostí mezi golfem a Dakarem našli víc, než si dokážete představit. Není to jen tempo, rozložení sil, koncentrace, trpělivost, potlačení vlastního ega, ale oba sporty spojuje i touha vítězit. Vítěz bere vše, druhé místo nikoho nezajímá. MARTIN PROKOP, nejlepší český jezdec rallye, začínal s golfem dokonce dřív, než si sedl za volant ostrého závodního speciálu. Hraje dodnes, ale bere ho jen jako relax a říká: „Obě disciplíny jsou krásné, ale rallye je daleko tvrdší sport.“

S ROBNEM DRAHOŇOVSKÝM

 

PGA CHAMPIONSHIP
ANATOMIE OBTÍŽNÉHO HŘIŠTĚ

KDYŽ MÁTE ŠPATNÝ DEN, každé hřiště je těžké. Ale pak existují hřiště, která mají obtížnost přímo ve své DNA. Až 20. května vypukne turnaj PGA Championship na hřišti Ocean Course v resortu Kiawah Island, profesionálové se pustí do boje s nejtěžším protivníkem, jakého na majoru za dlouhou dobu potkali. Jen šest hřišť v USA má vyšší součet slope ratingu a course ratingu než Ocean Course a pouze na jednom z nich, Oak Tree National, se někdy hrál grandslamový turnaj (PGA Championship 1988). Ocean Course je monstrum, které má SR 155 a CR 79,1 a měří nějakých 7200 metrů. Ta čísla zní neskutečně. Až na to, že skutečná jsou.

S DEREKEM DUNCANEM

 

OTESTOVALI JSME ZA VÁS
NEJEN ČERNÝ POKUS

PODNIKLI JSME TEST: Hráli jsme hřiště z různých odpališť a pak porovnali výsledky, zkušenosti a dojmy. Ačkoliv teorie by napovídala, že z čím bližších odpališť hrajete, tím nižších čísel byste měli dosahovat, skutečnost zdaleka tak jasná není. A dokonce ani takzvaná dámská odpaliště mnohým mužům nemohou zaručit, že golfové kolo zvládnou lépe. Toto je první část naší zkušenosti – hra redaktora Andreje Halady (HCP 8,7).

S ANDREJEM HALADOU

 

STŘÍPKY Z HISTORIE
PENÍZE, BENZIN A POLITIKA

V HISTORII POŘÁDÁNÍ nejvýznamnějších světových turnajů – kategorie major – několikrát došlo, mnohdy i na poslední chvíli, ke změně pořadatele. V šesti z devíti případů se to týkalo amerického mistrovství profesionálů PGA Championship, ve zbývajících třech pak britského The Open. Důvody přitom byly značně rozličné – finance, přírodní živly, pohonné hmoty, malé bafuňářské politikaření či přímo samotná velká politika. Pojďme si společně jednotlivé příběhy projít.

S DANIELEM TRHONĚM

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

SLOVO ŠÉFREDAKTORA
Ta otázka nezní a nikdy nezněla, jak nové hráče nalákat, ale jestli je vůbec nalákat chceme…

PŘEDSTAVUJEME

TRENÉR ROKU 2020
Koho vybrali čtenáři časopisu golf digest C&S v případě České republiky a Slovenska?

COVER STORY
JE TO JAKO LÉZT NA HORU
Jsou to dvě naprosto odlišné disciplíny, a přesto byste spojitostí mezi golfem a Dakarem našli víc, než si dokážete představit
S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

NECHTE JE HRÁT!
Co byste měli vědět, když někoho vezmete poprvé na golf?
S MICHAELEM BREEDEM

INSPIROVÁNO LOGIKOU
Myšlenka, která vzešla z hlavy vizionářského loutkáře, se dnes proměnila v žádaný designový kousek

MYSL

CADDIE V UTAJENÍ
Tráva na tour? To ne. I když… ale dnes už trochu jinak
S FREDEM FURYM

HRAJTE BEZE STRACHU
U Collina Morikawy to bylo jeho mentální nastavení, co mu zabránilo vyřešit problém se švihem a hrát svůj golf
S RICKEM SESSINGHAUSEM

AMERICKÝ DENÍČEK
Dvanácté místo na prvním turnaji je nejen o sebevědomí, ale také o posunu v žebříčku
S MONIKOU TAUCHEN

KOMENTÁŘ
Obraz golfu je jako lahev s pitím. Pro někoho je v ní tekutiny už jen půlka, pro druhého ještě půlka

AKTUALIZACE MAP

Moje strategie je tím správnější, čím aktuálnější mapu mám

S IVO STEINEREM

TĚLO

OHNOUT A PROPNOUT
Zrychlete hlavu hole v momentu, kdy na tom záleží
S EARLEM COOPEREM

ŘEŠENÍ PÍSKŮ
Aby hůl proklouzla pod míčkem, musí líc směřovat vzhůru
S BUTCHEM HARMONEM

PROČ A JAK KMITAT?
Když nad míčkem ztuhnete, jste v podstatě mrtvý
S DAVIDEM LEADBETTEREM

O NĚCO VÍC METRŮ
Koleno přední nohy vám pomůže s rozhodnutím
S JOSHEM ZANDEREM

 

A mnohem více na 92 STRÁNKÁCH letošního květnového čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 13. KVĚTNA 2021

© 2021 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.