ANKETA ROKU 2020: Nejlepšími mezi trenéry jsou…

ANKETA ROKU 2020: Nejlepšími mezi trenéry jsou…

KOHO VYBRALI ČTENÁŘI časopisu golf digest C&S v případě České republiky a Slovenska? Možná je to překvapivé, ale v obou případech jde o české kouče, nikoli jednoho českého a jednoho slovenského. Ale oba si svá ocenění bezesporu zaslouží.


 ČESKÁ REPUBLIKA

Trenérem roku v Česku se stal Marek Nový. Někdejší národní republikový mistr na rány i v jamkové hře z let 2006 a 2008 přestoupil v roce 2009, ve svých 25 letech, k profesionálům a byl jedním z řady těch, kdo posunuli kvalitu českého sportovního golfu zase o krok kupředu. O jeho talentu nebylo pochyb už od mládí, když se během jediného roku (2002) dokázal dostat ze zelené karty až k handicapu 8,1. Při přestupu k profesionálům měl hendikep +2,3.

Marek Nový byl úspěšný i jako profesionální hráč. Jako vůbec první Čech se dokázal probojovat do TOP 5 na satelitní (třetiligové) túře, a to v roce 2012. A jako vůbec prvnímu českému hráči se mu podařilo získat plnou hrací kartu na evropskou druholigovou sérii Challenge Tour. V roce 2013 na ní odehrál celkem 12 turnajů, přičemž nejlépe byl 56. na turnaji v Rakousku. Kromě toho byl v letech 2009–2012 také vítězem Order of Merit české PGA. Celkově se stal ve své profesionální dráze sedmkrát vítězem turnaje.

Zkušenosti načerpané během herní dráhy nyní Marek Nový zúročuje ve své trenérské práci, respektive ve své NovyGolf Academy. Specialitou jeho trenérské činnosti je to, že netrénuje pouze prostřednictvím běžných lekcí, ale využívá i online trenérských postupů a prezentuje se prostřednictvím videí a dalších moderních komunikačních prostředků. Na svých stránkách novygolfacademy.cz nabízí četná videa i zdarma, díky čemuž může každý zlepšit svoji hru.

K Nového trenérským úspěchům se řadí určitě i jeho působení u české reprezentace. V roce 2018 dovedl české dorostence k dosud největšímu úspěchu, a to 6. místu na mistrovství Evropy. Z hlediska běžných hráčů je pak Nový ideálním trenérem pro ty golfisty, kteří chtějí svoji hru dostat na vyšší úroveň, ať už je to třeba posun z bogey golfu k častějšímu hraní parů, ještě lépe pak k single handicapu.

 

5 TOP TRENÉRŮ V ČESKÉ REPUBLICE
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

 

1 MAREK NOVÝ působí v golfových resortech Panorama a Darovanský dvůr, členem PGA je od roku 2009

2 PAVEL AMBROŽ působí v Zámeckém golfovém resortu Hluboká nad Vltavou, členem PGA je od roku 2010

3 JAKUB VAŽANSKÝ působí v Puzzle Golf Academy golfového klubu Loreta Pyšely, členem PGA je od roku 2008

4 PETR NĚMEČEK působí v golfové akademii v resortu Prague City Golf na Zbraslavi, členem PGA je od roku 2008

5 LUKÁŠ MARTINEC působí v resortu Black Bridge na Černém Mostě v Praze, členem PGA je od roku 1997

 

 

SLOVENSKÁ REPUBLIKA

Trenérem roku na Slovensku se stal Petr Mrůzek. Už ve svých 21 letech byl na počátku roku 1990 u založení české PGA. V 90. letech patřil společně s Karlem Skopovým ml. a Jiřím Jandou k nejlepším českým sportovním hráčům, jako jeden z mála tehdy také nerezignoval na ambice prosadit se v evropské konkurenci. Celkem desetkrát startoval na turnajích Challenge Tour, čtyřikrát pak na turnajích European Tour.

Vedle toho se ale věnoval i trenérské dráze a rychle se zařadil do skupiny těch našich profesionálů, kteří se stali klíčovou trenérskou skupinou pro rozvoj jak české PGA, tak obecně českého golfu v novém tisíciletí. Už v roce 2000 vznikl pilotní pořad projektu Golfová škola Petra Mrůzka, s podtitulem „Základy hry“. Šlo o vůbec první ryze českou videokazetu, která zájemcům o golf představila metodiku pro nácvik držení, postoje a dalších prvků nutných k úspěšnému provedení golfového švihu.

V té době také začal působit na nově vznikajícím hřišti ve Mstěticích u Prahy. Mrůzek tu dokonce společně s Bohumírem Hančlem navrhl design hřiště, který vzhledem ke krajinnému charakteru koncipovali jako linksový. Podle jeho vlastních slov to byla jedna z nejzajímavějších pracovních zkušeností i jedna z nejkrásnějších životních etap, neboť si tu společně se skupinou dalších golfových nadšenců plnili golfové sny.

Mrůzek v současnosti působí jako head pro v nejprestižnějším slovenském areálu, Penati Golf Resort, a to v rámci zdejší golfové akademie. A to je také důvodem, proč se tento zkušený český profesionál stal slovenským trenérem roku podle časopisu Golf Digest. Slovensko má nyní na 8000 golfistů, což není počet příliš vysoký, a tudíž ani oblast profesionálního golfu zde není tak rozvinutá jako v České republice. Angažování Petra Mrůzka na Penati jednak adekvátním způsobem odráží kvalitu tohoto areálu, jednak je vyjádřením snahy resortu nabízet skutečně prvotřídní služby.

 

5 TOP TRENÉRŮ NA SLOVENSKU
PODLE ČTENÁŘŮ GOLF DIGEST C&S

 

1 PETR MRŮZEK momentálně působí jako head pro v golfovém resortu Penati, je členem české PGA od roku 1992

2 PETER PETROVIČ je členem slovenské PGA s kvalifikací teaching professional, působí v golfovém resortu Penati

3 TOMÁŠ JUSKO je členem slovenské PGA s kvalifikací teaching professional, působí v golfovém klubu Alpinka

4 JAKUB HRBÁŇ je členem slovenské PGA s kvalifikací teaching professional, působí v golfových klubech Welten a Carpatia

5 MARTIN ŤAVODA je členem slovenské PGA s kvalifikací teaching professional, působí v golfovém klubu Tále