CADDIE V UTAJENÍ: Tráva na tour? To ne!

CADDIE V UTAJENÍ: Tráva na tour? To ne!

TRÁVA? MÁME VŠICHNI na mysli tu střapatou, o které se ještě nedávno nesmělo ani mluvit? Pokud ano, pak těch otázek na CBD s obsahem nebo bez obsahu THC, jestli a komu pomáhá a podobně, je tolik, že by to vydalo na samostatný článek. Pořád se ještě o ní moc nemluví, a je to i tím, že to je takové malé tabu. Sám nechápu proč. WADA se vyjádřila jasně a hráči jsou na přítomnost THC pravidelně testováni. Tak proč o tom nemluvit nahlas?


Jsou to ty otázky, kdy vám každý řekne: „Hele kámo, je to mimo záznam, jen jsem zvědavý. Kouří někdo z hráčů na turnajích trávu a kdo?“ Co na to říct? Jako kedíci musíme své zaměstnavatele chránit, musíme pár věcí přehlédnout nebo dělat, že je nevidíme. Tohle ale není ten případ. Je na to vlastně jen jedna jednoduchá odpověď a ani nemusí být mimo záznam: „Proč by to dělali? Stejně jim to k ničemu nepomůže a nejsme mezi hipíky v Haight-Ashbury v San Francisku.“         

S tou trávou je to složité. Neznám v Americe nikoho, kdo by neprošel univerzitou v osmdesátých letech a trávu by alespoň jednou nezkusil. Ani tehdy se o ní nesmělo mluvit, to téma bylo tabu, ale všichni o tom věděli. Je i spousta lidí, kteří si ji dopřejí dodnes, a vlastně už i legálně. A v tom to je. Ztratila kouzlo zakázaného ovoce. Alespoň mezi hráči na PGA Tour.        

Je to už pár let, co se na trhu objevila spousta všelijakých preparátů, které se vyrábějí z kanabidiolu, mají léčivé a utišující účinky a několika starším hráčům ulevují od bolesti nebo zánětlivých onemocnění. Obsah THC je tak minimální, vlastně nulový, že je i v limitu testů WADA a žádný hráč za ně nemůže dostat trest. Tedy až na ty dva starší chlapíky, kteří si museli dát na pár měsíců klid na drivingu a na turnajích se chvíli neobjevovali. Ale znáte to: PGA Tour o těchto prohřešcích nemluví, jen nějaký hráč občas zmizí – oficiálně je zraněný – a pak se zase objeví a hraje třeba na zdravotní výjimku.        

Úplně jinak to je mezi diváky, zvláště pak na turnajích v Kalifornii. Pivo tam už tak nefrčí a od té doby, co je kouření trávy oficiálně povoleno, si ji fanoušci dopřávali i okolo greenů. Tam to bylo vždy trochu svobodomyslnější, hlavně na pobřeží od Los Angeles po Frisko. Ale zase: Nikde se o tom nahlas nemluví, v televizi ji neucítíte, v klubovně už určitě ne, ale když se dostanete k příhře mezi diváky, nikdo mi nemusí nic říkat. Skoro by stačilo – když se zrovna mému hráči nedaří – několika z nich mimo záběry kamery říct: „Hele, dej mi čouda…“ Jenže teď hrajeme turnaje bez diváků, takže žádná případná záchrana se nekoná.        

Říká se, že to uklidňuje, eliminuje stres a pomáhá soustředění. No nevím, znám spíš spoustu těch, kterým to jen zlepšuje náladu a dokážou se pak smát úplně všemu. A teď si představte hráče, kterému se nedaří a na týčku se po nevydařeném drajvu rozesměje. To asi nehrozí, že?       

Hráči žvýkají, občas někoho potkáte s gumovými medvídky v ruce nebo uvidíte, jak si cosi kape pod jazyk. Přípravky s obsahem CBD, a bez THC, jsou dnes běžné a hráči je užívají. Někteří dělají těmto produktům dokonce reklamu. Prý to opravdu pomáhá a člověk se pak lépe koncentruje a regeneruje. Kdo ví. Tyhle věci tady nejsou tak dlouho, někdo je vychvaluje zatímco jiný o nich nechce slyšet ani slovo.        

Osobně vám k tomu asi víc neřeknu. Tráva mi nikdy nic neříkala, na turnajích jsem ji zatím nikoho kouřit neviděl a neznám nikoho, kdo by šel na hřiště s rozšířenými zorničkami. A ty přípravky s obsahem CBD? Nevím. Jsou drahé a tak dobře mě zase můj hráči neplatí. I kdybych si je koupil, nosit bag mi stejně nepomohou.

 

– S FREDEM FURYM


Ilustrační foto PROFIMEDIA.CZ

 

          

CELÝ ČLÁNEK vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 13. KVĚTNA 2021