Na Nicklausově turnaji plném zvratů opět vítězí Patrick Cantlay

Na Nicklausově turnaji plném zvratů opět vítězí Patrick Cantlay

Na konci třetího kola by asi nikdo netipoval, že by vítězem mohl být někdo jiný než obhájce titulu Jon Rahm. V těžkých podmínkách ovlivněných počasím, COVIDem a na radikálně upraveném hřišti se nakonec radoval Patrick Cantlay, který v play-off přetlačil Collina Morikawu.


Memorial tournament v Muirfield Village v Ohiu je oblíbenou zastávkou na PGA tour. Turnaj tradičně hostí legenda Jack Nicklaus, hraje se o 9 300 000 dolarů a hřiště bylo navíc značně renovováno. Jack upravil 16 z 18 jamek a dal si opravdu záležet, aby hřiště bylo velkou zkouškou i pro nejlepší hráče. To se mu povedlo, cut byl docela vysoko, 2 rány nad parem hřiště.

Nejlépe začal Morikawa, který ve čtvrtek zahrál -6, Rahm byl dělený sedmý o tři rány zpět. Po druhém kole už ale vedl Rahm o dvě rány před Cantlayem a Schefflerem. Pomohlo mu i eso na 16. jamce. V sobotu Rahm pokračoval ve své krasojízdě, zahrál -7 a po kole vedl už o šest ran. Málokdo pochyboval, že neobhájí své loňské vítězství.

Ihned po dohrání se ale stalo něco nečekaného – bylo mu sděleno, že neprošel testem na COVID a že musí odstoupit z turnaje. Bohužel nebyl očkovaný a i když každodenní testy ukazovaly jeho negatitivu a byl bezpříznakový, tak právě poslední test včetně jeho kontroly potvrdily, že je pozitivní. Rahm byl nejdříve zaskočený, klesl na kolena, dal hlavu do dlaní, ale nakonec se zachoval jako pravý chlap a přijal trest s nadhledem. Tím si určitě získal mnoho nových příznivců a mnoho fanoušků bylo přesvědčeno, že jeho vyloučení z turnaje bylo nefér. Kromě této až šokující zprávy se opět řešil spor mezi Koepkou a DeChambeauem. Někteří diváci křičeli na Brysona Brooksovým jménem a ten je za to nechal vykázat ze hřiště. Koepka jim na oplátku nabízel pivo zdarma… Do sporu se zřejmě vloží PGA a snad brzy utichne.

V neděli se přetahovali Morikawa s Cantleym, na paty jim šlapal Scheffler a Grace. Vysoké roughy cenily zuby a Morikawa dokonce při jedné ráně promáchl a míček vůbec netrefil. Tato rána mu pak přebývala… I když se Morikawa a Cantlay statečně prali o vítězství a oba zahráli na druhé devítce dvě birdie, tak zahráli stejně, jednu ránu pod parem hřiště. Klíčové bylo birdie Cantlayho na předposlední jamce z asi sedmi metrů, kterým srovnal krok s Morikawou.

Rozhodnout muselo play-off a stačila na to jedna jamka. Morikawa začal lépe, trefil fairway a druhou ranou skončil v roughu u greenu. Cantlay drivoval do roughu a druhou ránu musel hrát z písku. Rozhodovalo se na greenu, i tam byl Morikawa v lepší pozici a čekal ho putt na par asi ze dvou metrů. Cantlay puttoval první z necelých čtyř metrů a zavěsil, Morikawa kupodivu nikoliv… Opět sepotvrdilo, že drivování je pro krásu, ale puttování pro peníze.

Cantlay si tak připsal své čtvrté vítězství na PGA tour, druhé na tomto turnaji a dostal se do vedení FedEx cupu. V rozhovoru poté přiznal, že by si to radši rozdal s Jonem Rahmem, jeho vítězství mu přišlo trochu ochuzené.

Tento týden se hraje nový turnaj Palmetto Championship v Jižní Karolíně, který nahrazuje RBC Canadian Open a kde bude hrát i světová jednička Dustin Johnson. Po něm už nás čeká další major – US Open v Torrey Pines v Kalifornii. To je oblíbené hřiště Tigera Woodse, ale ten se stále vzpamatovává z automobilové nehody. Zato obhájce titulu Bryson DeChambeau se pilně připravuje a plánuje přibrat další svaly.