Jon Rahm vyhrává svůj první major na US Open

Jon Rahm vyhrává svůj první major na US Open

Na přetěžkém turnaji opět rozhodla druhá devítka a zkušení hráči se prosadili na úkor překvapivých outsiderů. Drama to bylo až do konce a rozhodly dva povedené putty Rahma v závěru. Oosthuizen opět skončil těsně pod vrcholem, obhájce titulu DeChambeau na druhé nedělní devítce naprosto vybouchl.


121. ročník US Open hostilo slavné hřiště Torrey Pines v Kalifornii. Právě tady se hrál památný souboj mezi Tigerem Woodsem a Rocco Mediatem v r. 2008, kdy Tiger vyhrál až na 19. jamce play-off a to dokonce se zlomeninou nohy. US Open je známo svou obtížností, fyzickou i mentální. Také nikdo nezahrál kolo lepší než -4 a cut byl na +4. Největší výzvou byly vysoké a husté roughy.

Ještě nedávno neměl Phil Mickelson na svém zakletém turnaji (šestkrát byl druhý) jistou účast, ale po vítězstvkí na PGA Championship se rázem řadil mezi favority. Cutem sice prošel, ale víkend se mu nepovedl.Naopak Rickie Fowler po deseti letech chyběl, v kvalifikaci mu přebývala jedna rána. Ani do soboty se nedostali třeba Stenson, Kuchar, Hatton, Horschel, Homa, Finau nebo Rose. Z kuriózního důvodu odstoupil Hovland – po ráně z bunkru se mu dostal písek do oka a nedovolil mu pokračovat. Další výjimečností byla účast dvou bratrských dvojic. Zatímco Ortizové cutem neprošli, Molinariové prošli oba. S nimi další Ital Migliozzi, který se dokonce probojoval díky skvělým dlouhým puttům do top 10. Nováček Nienaber cutem na první pokus prošel a DeChambeau by měl zpozornět, protože tento mladík pálí ještě dál než on.

První dva dny hrál překvapivě dobře veterán Richard Bland, po pátku byl v čele spolu s Henleym, o víkendu mu už ale došla šťáva. Louis Oosthuizen zakončil sobotu eaglem na poslední jamce a vyhoupl se před nedělí do čela spolu s Hughesem a Henleym. Henley byl dalším překvapením turnaje, posledních 5 turnajů neprošel cutem.  Rory McIlroy vyhrál US Open před deseti lety jako svůj první major a chtěl konečně utnout sedmileté čekání na pátý major. V sobotu zahrál -4 a dotáhl se na dvě rány od leadrů, čtvrté místo dělil s obhájcem DeChambeauem.

Neděle stála za to. Překvapiví leadři brzy odpadli a do čela se dostali ostřílení vítězové majorů. Čelo turnaje bylo našlapané a pořadí v čele se několikrát měnilo. První devítka byla přehlídkou skórování a dotahování, v té druhé už přibylo chyb a nervozity. Brzy vedl Oosthuizen, po birdie na osmé jamce se do čela dostal obhájce titulu DeChambeau. Pak ale dvakrát chyboval a naopak Oosthuizen dal naopak dvě birdie a vrátil se do čela. Koepka, který je na majorech jako doma, začal dotahovat. McIlroy chvíli dělil vedení, ale pak ztratil jistotu na greenech a na 11. jamce poslal míček pod hranu jamky. Z bunkru poslal míček do hustého roughu a nakonec odešel s double bogey. Hughesovi skončil míček na 11. jamce dokonce na stromě. Po McIlroyovi odpadl na  13. jamce i DeChambeau (na předposlední jamce dal dokonce sněhuláka a propadl se do třetí desítky) a ani Schauffele a Koepka neudrželi nastavenou laťku.  Nakonec to bylo o tom udělat co neméně chyb a ti nejméně chybujícící byli Oosthuizen a Rahm. Ten zahrál na posledních dvou jamkách skvělé putty do birdie a dostal se do čela. Osud turnaje tak měl v rukou Louis Oosthuizen. Toho dlouho drželo v čele skvělé puttování. Špatně ale zadrivoval na 17. jamce a skončil vlevo v těžké pozici v překážce. Musel dropovat a par už nezachránil. Na poslední jamce musel zahrát eagle, aby si vynutil play-off s Rahmem. To se mu sice povedlo v sobotu, ale po nepovedeném drivu se nedostal druhou ranou na green a zahrál jen birdie...

Jon Rahm zažil velké zadostiučinění. Nejen proto, že konečně vyhrál první major, ale i proto, že mu bylo odepřeno téměř jisté vítězství na Memorialu před dvěma týdny, kde po třetím kole jasně vedl, ale musel odstoupit pro pozitivní test na COVID. Stal se nedávno i otcem, takže teď prožívá velmi šťastné období. A získal si i srdce fanoušků pro své spontánní emoce, kterými rozhodně jako temperamentní Španěl nešetří. V rozhovoru přiznal, že věří v karmu a věnoval své vítězství Seve Ballesterosovi. A přiznal, že na místním hřišti i požádal svou současnou ženu o ruku.