Američan Morikawa vyhrál po bezchybném nedělním výkonu tradiční The Open

Američan Morikawa vyhrál po bezchybném nedělním výkonu tradiční The Open

Dva roky jsme museli čekat na na již 149. ročník The Open (někdy nesprávně The British Open), protože loni se kvůli COVIDu nehrál. Po většinu turnaje vedl specialista na majory Louis Oosthuizen, ale ani tentokrát nevyhrál podruhé. To se naopak povedlo mladému Collinu Morikawovi, který i napodruhé vyhrál při svém prvním startu na majoru.


Dějištěm bylo letos hřiště na jihovýchodě Anglie Royal St. George’s, ale ani letos žádný Angličan nevyhrál (posledním byl Nick Faldo v r. 1992). Neobhájil ani Ir Shane Lowry, který byl držitelem titulu nezvyklé dva roky a musel se spokojit s děleným 12. místem. Náročné linksové hřiště s nyvyzpytatelným větrem, hlubokými bunkery, hustým roughem a těžkými greeny (a nedělními pin pozicemi) spíše svědčilo zkušenějším borcům. To neplatí pro Phila Mickelsona, který zahrál ve čtvrtek rovných 80 ran… Cutem neprošli ani Leishman, Hatton, Stenson (snad udělá cut aspoň na Albatrossu v srpnu…), Kaymer nebo Reed. Kvůli COVIDu nemohl přijet vítěz Masters Matsuyama nebo bývalý vítěz Zach Johnson. Francesco Molinari, vítěz z roku 2018,  byl ztělesněním krutosti linksového golfu. Z bunkeru na 6. jamce se dostal až třetí ranou, zahrál triple bogey a bylo po nadějích na víkendová kola.

Vypadalo to, že emocionální favorit Louis Oosthuizen, který už byl šestkrát na majorech druhý a vyhrál zatím jen The Open 2010, se konečně dočká. Vedl první tři dny a dokonce stanovil rekord po dvou dnech – 129 ran. V sobotu už to ale taková jízda nebyla (jen -1) a v neděli jako jediný z top hráčů zahrál nad par. Už byl zřejmě mentálně vyčerpaný z toho tlaku za sebou. Do neděle šel s náskokem jediné rány na Morikawu a tří ran na Spiethe. Tito tři dokonce jednu chvíli dělili v sobotu vedení. Morikawa hrál skvěle železy a v důležitých okamžicích skvěle puttoval.

Kupodivu o vítězi nerozhodla druhá nedělní devítka, ale ta první. Tu zakončil Morikawa třemi birdie v řadě, zatímco Louis ji zahrál za +2. Tím se dostal Collin do čela o 4 rány a náskok si už pohlídal. Dotíral Jordan Spieth, který má na The Open skvělou bilanci a vyhrál před čtyřmi lety. Ten mezi 7. a 14. jamkou zahrál -6, ale poslední 4 jamky už neskóroval a zůstal 2 rány za Collinem. Oosthuizen mohl zdramatizoval souboj o čelo na 11. jamce, kde mu moc nechybělo k hole-in-one. Činil se také vítěz  nedávného US Open Jon Rahm, který v neděli zahrál -4 a po sérii čtyř birdie v řadě (a na sedmé jamce mu moc nechybělo k zahrání albatrossu) se dostal na dělené třetí místo s Oosthuizenem a zároveň se vrátil na pozici světové jedničky. Škoda, že pár puttů mi jen olízlo okraje jamek…

Collinovi Morikawovi ještě není ani 25 let a už má dva major tituly a stačilo mu na to jen osm startů. A obě vítězné neděle šel bez bogey. To se před ním nikomu nepovedlo. Půjde ve šlépějích Tigera Woodse? Na další pokračování si musíme počkat až do dubna, kdy se hraje Masters. Do té doby bude zajímavé sledovat olympiádu, vyvrcholení FedEx Cupu a hlavně zářijový Ryder Cup.