Konzervativní i adaptabilní, a občas nepredikovatelný

Konzervativní i adaptabilní, a občas nepredikovatelný

PRŮZKUMY ŘÍKAJÍ, že cestovat se chystá pouhých 18 procent Čechů. Všichni ostatní se rozhodli letošní léto ještě raději trávit doma. Ale věřte průzkumům. Každý – kdo může – si je upraví podle sebe nebo pro sebe tak, jak mu to zrovna vyhovuje. Pokud by se ale predikce přece jen nemýlila nebo se nejedná pouze o zbožné přání, jak nastartovat domácí cestovní ruch, pro golf by to byla dobrá zpráva. I když… vlastně ani možná ne. Když se na tuto informaci podíváte z jiného úhlu, může být její výklad právě opačný.


Pokud bychom čísla průzkumu o zájmu cestovat vztáhli na golf, pak by 82 procent hráčů na jiná hřiště ani nevyjelo. Zůstali by doma, kde si již svou hru na celý rok předplatili. Nové hráče, kteří, než se usadí, tak rádi cestují a poznávají jiná hřiště, jsme na rozdíl od jiných zemí zatím neoslovili.

Třeba nás to všechny vyburcuje k větší aktivitě, zespoda, od hráčů a od klubů. Nebudeme čekat na samospasitelnou kampaň a golf si nakonec zase pomůže sám. Jen bude jiný a osobně si myslím, že dokonce bez centrálního řízení a svazování pravidly i lepší. Klubovější.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

VOLBA PREZIDENTA
TŘIKRÁT SEDM ODPOVĚDÍ OD KANDIDÁTŮ

NOVÝ PREZIDENT ČESKÉ golfové federace se měl volit už letos v březnu, nakonec ale bylo kvůli covidovým omezením zvoleno datum 24. července 2021. Z původních čtyř zájemců o funkci zbyli tři uchazeči: Vratislav Janda, Pavel Vidura a Juraj Werner. Každému jsme položili sedm otázek, všichni odpovídali písemně. Abychom nikoho nepreferovali, jsou odpovědi na jednotlivé otázky seřazené vždy podle délky: První je nejkratší odpověď a poslední ta nejdelší.

S ANDREJEM HALADOU

 

BÝT JAKO PHIL
CHCETE BÝT SILNĚJŠÍ A CÍTIT SE LÉPE?

TO, ŽE PHIL MICKELSON V KVĚTNU TRIUMFOVAL NA PGA Championship, čímž se v 50 letech stal nejstarším vítězem golfového majoru v historii, nebylo výsledkem toho, že měl náhodou životní formu. Bylo to výsledkem dvouletého cílevědomého úsilí, k němuž patřily i zásadní změny, které Mickelson udělal, aby mohl být rovnocenným soupeřem pro golfisty o generaci mladší. Jak říká jeho lékař Ara Suppiah, ta výhra nebyla náhoda ani zázrak.

S RONEM KASPRISKEM

 

COVER STORY
NĚKOLK STRÁNEK PATRICKA REEDA

MÁ KRÁSNOU ŽENU A DĚTI, získal zelené sako, devětkrát vyhrál na PGA Tour a celkem v sedmi případech reprezentoval USA v Ryder Cupu, Presidents Cupu a na olympiádě. Je mu te prve 30 let, a už položil základy kariéře, která mu jednou může vynést místo v Golfové síni slávy. Blyštivá zář těchto úspěchů ale poněkud bledne kvůli řadě nešťastných incidentů. Reed už se nesčetněkrát vyjadřoval například k různým obviněním z doby, kdy studoval na univerzitě. O tom, že se úplně odcizil s vlastními rodiči – kteří náhodou bydlí v Augustě v Georgii –, se také všeobecně ví. Lidé se rádi šťourají v soukromí druhých (proto máme bulvár), takže se o tomto rodinném rozkmotření všemožně spekuluje, ale o jeho skutečné příčině Reed veřejně mluvit nechce.

S MAXEM ADLEREM

 

OTESTOVALI JSME ZA VÁS
VĚTŠINA Z NÁS HRAJE SE ŠPATNÝM SHAFTEM

STARTOVNÍ POLE LETOŠNÍHO TURNAJE V PORTORIKU obsahovalo 132 výjimečně talentovaných hráčů s téměř totožným švihem. Byl stejně hypnotizující jako až poeticky se kývající palmy ve zdejší polední bríze. Pokud byste se ale podívali blíž, viděli byste, že malé, a přesto jasné rozdíly se blyštily ve slunci: V jednu chvíli to byla kovově modrá, pak hned opodál svítivě zelená nebo kouřově černá, zářivá stříbřitá tu a záblesky červené tam, žlutá až oranžová támhle. Všechny spojovaly tu nádhernou linii mezi pažemi a hlavami holí. Boty, čepice, a dokonce i postavy mají na PGA Tour určitou podobnost, ale shafty představují duhovou paletu rozmanitosti. A to nejen v barvách – 68 ze 132 hráčů použilo odlišný shaft. Na první pohled to číslo pro mnoho z nás může znít až absurdně. Švihová rychlost hráčů na tour je přece přibližně stejná. Proč tedy hráči potřebují tolik modelů? Jak je tato různorodost vůbec možná, nebo snad nutná?

S MIKEM STACHUROU

CESTA ZA ZLATEM
PĚT INSPIRATIVNÍCH PŘÍBĚHŮ

ASI I VY SI ZAPNETE TELEVIZI uprostřed noci jen proto, abyste v přímém přenosu viděli, kdo z největších šampionů vyhraje olympijskou medaili. Ale k vidění bude mnohem víc než jen to. Součástí každých olympijských her je i mnoho prapodivných příběhů účastníků, a nejen z exotických zemí, které každý sport pod pěti kruhy nabízí – sportovců, které chcete vidět pro jejich charizma, vytrvalost, píli nebo právě ten příběh o tom, jak si svou šanci reprezentovat sami vybojovali. Golf v Tokiu nebude žádnou výjimkou. John Rahm, Justin Thomas, Inbee Park nebo Jessica a Nelly Kordovy budou určitě patřit k největším favoritům na zlatou medaili, ale pak je tu ještě pět dalších, pro které bude účast něčím víc než jen dvoutýdenním přerušením cesty za titulem z majoru. Pro některé, jako je Indka Aditi Ashok, Maročanka Maha Haddioui, Dán Rasmus Højgaard nebo Češi Klára Spilková a Ondřej Lieser, platí, že už samotný fakt, že se postaví na první odpaliště golfového klubu Kasumigaseki, může v jejich zemích přivést ke golfu velkou pozornost. Může to být i poprvé, co svět uvidí své budoucí hvězdy velkého světa golfu.

S REDAKTORY GOLF DIGEST

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

SLOVO ŠÉFREDAKTORA
Pokud bychom čísla průzkumu o zájmu cestovat vztáhli na golf, pak by 82 procent hráčů na jiná hřiště nevyjelo…
S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

MYSL

CADDIE V UTAJENÍ
Zvládli byste se také živit taháním 20kilového bagu po hřišti?
S JOELEM BEALLEM

POHLED Z PEBBLE BEACH
Po třiceti letech vzpomínáme s Johnem Dalym na jeho vítězství na PGA Championship
S JIMEM NANTZEM

NEZAPOMEŇTE DÝCHAT
Je to nejlepší hráčova obrana proti napětí, stresu a strachu
S SEANEM FOLEYEM

DOBRO V TĚCH DRUHÝCH
Naháči, bobíci a dav utržený ze řetězu. Phil a Brooksy nebyli první…
S JERRYM TARDEM

KOMENTÁŘ
Proč mají Češi tak rádi turnaje?

TĚLO

NASTAVTE SE SPRÁVNĚ
Dobré trefování míčků úzce souvisí s tím, jak zeširoka se k němu postavíte
S COLLINEM MORIKAWOU

NABÍT A PAL
Nápřah by pro vás měl být snadný, až jak to jde, ale je pro vás opravdu snadný?
S JIMEM McLEANEM

UČTE SE OD NEJLEPŠÍCH
Jeden z nejlepších hráčů krátké hry vám poradí, jak skórovat kolem greenů
S PATRICKEM REEDEM

HŘIŠTĚ

KOMPLETNÍ A ZCELA JINÉ
Ropice bude disponovat 33 jamkami, kruh se uzavře a plán bude dokončen tak, jak ho před dvaceti lety vymysleli

DOBROUČ STŘIH 4/8
Každé hřiště chce čas a potřebuje přechod z entuziasmu k profesionalismu

LEOGANG
Salcbursko může být pro někoho ráj, pro jiného naprostá nirvána

OSTRAVICE
„Někdy je lepší, než poslat golf do světa, pustit okolní svět do golfu,“ říká Jan Kastner

A mnohem více na 116 STRÁNKÁCH letošního prázdninového čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 22. ČERVENCE 2021

© 2021 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.