Schauffele má olympijské zlato, senzační stříbro pro Sabbatiniho

Schauffele má olympijské zlato, senzační stříbro pro Sabbatiniho

Rory Sabbatini zahrál geniální finálové kolo a Xander Schauffele musel hodně bojovat o to, aby nakonec zlato skutečně získal. Bronz má také překvapivého majitele, sedmičlenné play-off nejlépe zvládl C.T. Pan.


Neuvěřitelný výkon dnes předvedl slovenský golfista Rory Sabbatini. I přes dvě chyby nasázel 61 úderů, upsal deset ran, vytvořil nový rekord hřiště a dlouho byl ve hře o vítězství.

Xander Schauffele ale nakonec byl proti. Vedl od druhého kola a pro zlato si dokázal dojít. Po překvapivém bogey na pětiparové čtrnáctce, kde přitom ve druhém kole hrál eagle, to chvíli vypadalo na play-off. 

Schauffele ale proměnil těžký putt do birdie na sedmnáctce a o jedinou ránu se přes Sabbatiniho dostal. Pro slovenský golf jde každopádně o obrovský a naprosto nečekaný úspěch.

O bronz se rozhodovalo až v play-off, do kterého postoupilo hned sedm hráčů. Hideki Matsuyama a Paul Casey vypadli hned na první jamce. Na druhé měl možnost ukončit bitvu Mito Pereira, putt do birdie neproměnil.

A až na třetí jamce, konkrétně jedenáctce, se začalo skórovat. Po této jamce končili Rory McIlroy, Mito Pereira a Sebastian Muňoz, kteří nedokázali hrát birdie. Rozhodovalo se tak mezi C.T. Panem a Collinem Morikawou.

Po odpalu na osmnáctce byl ve velké výhodě Morikawa, jenže druhou ránu zahrál krátkou do bunkeru. Z hrozivé pozice se sice dostal, na jeden putt to ovšem nebylo. C.T. Pan putt do paru proměnil a bronzová medaile tak putuje do Tchaj-Wanu.

Ondřej Lieser i ve finále zahrál eagle, konkrétně na pětiparové čtrnáctce. Přidal i tři birdie, bohužel ovšem také šest bogey. S výsledkem +10 tak obsadil poslední šedesátou pozici, přesto jde ale o vynikající úspěch.