Bez radaru na range nelez

Bez radaru na range nelez

Ten titulek je samozřejmě přehnaný, ale kdo ví? Podobně jako se před časem ukázalo, že golfové dálkoměry nebo GPS hodinky nahradily klasické papírové birdie karty, tak i nové radary mohou v blízké budoucnosti významně změnit golfový trénink.


Většina elektronických pomůcek je určena pro hru na hřišti, a pokud jsou některé k dispozici pro drivingrange, tak jsou zatím drahé, a ne úplně jednoduchéna obsluhu. Mám teď na mysli pomocníkyurčené pro běžné smrtelníky. Se zajímavým produktem přichází americký Garmin. Po hodinkách, dálkoměrech a bezdrátových čidlech se zaměřil na radary a dokazuje, že to s golfem myslí vážně. Nově představený radar Approach R10 si tak říká ovaši pozornost.

POPRVÉ V RUCE

Radar Approach R10 je malá, černá krabička, velikosti krabičky cigaret, kterou pohodlně schováte do bagu. Pokud ji spojíte s telefonem a na drivingupostavíte dvametry za míček, je schopná zaměřit odpálený míček a vyhodnotit řadu informací o jeho letu a vašem švihu.

U radaru mě zaujaly drobnosti, které se ve specifikacích produktunedozvíte. Má třeba v balení malý stativ, který se dá snadno postavit na zem. Je robustní, ale lehký a k radaru je připevněný magnetem. Stačí ho přiblížit, a chytne a usadí se do správné pozice sám. Zábavné. Pak je to držák telefonu na bag nebo cokoli jiného.Má dlouhé čelisti a silnou pružinu a telefon bezpečně udrží. Jeho displej slouží pro zobrazení dat a současně s ním (pokud chcete) můžete natáčet video. Samotné řešení je velmi praktické –bag i s telefonem můžete umístit tak, abyste data měli na očích nebo telefon zaznamenal video z libovolného úhlu. Držák je také v ceně. Příjemné.

NA DRIVING RANGE

Instalace je opravdu jednoduchá. Vybalíte, připojíte stativ, zapnete, zkontrolujete připojení k mobilu v aplikaci Garmin Golf a radar postavíte na zem. Ani nepotřebuje být umístěný nijak přesně. I když radar stál o kousek jinde,než doporučuje výrobce, naměřená data byla shodná nebo podobná. V aplikaci je dobré zadat, jakou holí odpalujete. V rámci tréninku můžete vystřídat samozřejmě holí víc,a radar pak vede o každé z nich podrobné statistiky.

Odpal vykreslí na displeji telefonu trajektorii letu míčku. Porovnávám informaci z displeje s tím, co jsem sám viděl,a vše sedí…Beru další a další. Fascinuje mě a nechápu, jak tak malá krabička dokáže detekovat letící míček, a ještě poskytovat informace o jeho rychlosti, rotaci, dopadu, doběhu a impaktu. Zkusím si jiné držení nebo jiný švih a sleduji, jak to ovlivňuje měřená data. Je to najednoucelé zábavnější. Nejen že radar zachytí i ty míčky, které mým očím uniknou, ale především vše zaznamená. Nejsem hráč, který by se honil za délkou, myslím, že důležitější je konzistence a přesnost. V aplikaci je možné vyfiltrovat rány konkrétní holí a zjistit její průměrnou délku, rozptyl a posun těžiště vzhledem ke středové ose. Při tréninku se třeba můžete zaměřit na jednu hůl a sledovat své zlepšení. Můžete vzít holí víc a proměřit si s nimi výkonnost. Můžete jít trénovat sami a trenérovi ukázat jen data, aby vám řekl, na čem dál pracovat…

Co tedy Approach R10 dokáže změřit? Úhel přiblížení, úhel úderové plochy, dráhu švihu, smashfactor, zpětnou rotaci míčku, jeho rychlost, vzdálenost, vzdálenost i s doběhem, boční rotaci, výšku letu a další parametry.

VIRTUÁLNÍ HRA

Kromě měření nabízí Approach R10 i další funkce, jako je třeba virtuální hra na libovolném světovém hřišti nebo propojení s aplikací TrueGolf E6 Connect. Virtuální hra by našla uplatnění u někoho, kdo má doma k dispozici místo a tréninkovou síť. Až bude horší počasí a dostatek času, tak vyzkouším i tohle. Radar nabízí 14denní zkušební bezplatný přístup a po jeho vypršení pak hruza 260 korun měsíčně. Zatím jsem si vystačil jen se základními funkcemi, které jsou dle mé zkušenosti těmi hlavními argumenty, proč si ho případně pořídit.

KOLIK TO STOJÍ?

Tenhle přenosný pomocník je u nás k dostání za cenu 15 490 korun. Vzhledem k tomu, že kromě zajímavého příslušenství a možností rozšíření o virtuální hry na světových hřištích nabízí i měření srovnatelná s jeho mnohem dražšími konkurenty, je to cena více než zajímavá.