BÝT JAKO PHIL: Zesílit, cítit se líp, odpalovat dál

BÝT JAKO PHIL: Zesílit, cítit se líp, odpalovat dál

TO, ŽE PHIL MICKELSON V KVĚTNU TRIUMFOVAL NA PGA CHAMPIONSHIP, čímž se v 50 letech stal nejstarším vítězem golfového majoru v historii, nebylo výsledkem toho, že měl náhodou životní formu. Bylo to výsledkem dvouletého cílevědomého úsilí, k němuž patřily i zásadní změny, které Mickelson udělal, aby mohl být rovnocenným soupeřem pro golfisty o generaci mladší. Jak říká jeho lékař Ara Suppiah, ta výhra nebyla náhoda ani zázrak.


Dr. Suppiah je zároveň lékařským poradcem pro Golf Digest a už šestkrát byl hlavním lékařem týmu pro Ryder Cup. Vysvětluje: „Aby mohl Phil dál hrát golf na nejvyšší úrovni, potřeboval ulevit od bolestí způsobených psoriatickou artritidou, kterou předtím trpěl přes deset let. Taky potřeboval shodit a zesílit, chtěl, aby mu to jasněji myslelo, musel omezit stres a záněty a obecně švihat zase jako třicátník a čerstvý čtyřicátník, ne-li lépe.“

RON KASPRISKE

Asi není překvapení, že jeho plán zahrnoval zdravější stravu a víc cvičení, ale to zdaleka není to jediné. Díky doporučením od lidí jako dr. Suppiah či Sean Cochran (jeho kondiční trenér) začal využívat řadu postupů od pulzní magnetoterapie proti bolesti přes přerušovaný půst proti otupělosti až po zvláštní dechové techniky v zájmu lepšího soustředění. Dokonce začal s meditacemi. V tomto článku dr. Suppiah popíše, co všechno Mickelson podstoupil a proč to fungovalo, a vy můžete posoudit, jestli by podobná cesta pomohla i vám se nejen cítit mladší, ale i hrát jako mladší.

„Než se do toho pustím, obléknu si svůj doktorský plášť, abych vám naznačil, že než začnete dělat to samé, co Phil, měli byste se poradit se svým obvodním lékařem,“ říká dr. Suppiah, který dělá také doktora na urgentním příjmu. „Myslím to vážně. Uvedu vám příklad, který vám ukáže, že svolení lékaře nezbytně potřebujete: Jestli máte cukrovku, nebo dokonce jen sklony k cukrovce, můžou vám posty, jaké dělá Phil, způsobit záchvaty, ztrátu vědomí, nebo i smrt.“

Jinak ale Mickelsonova strategie podle dr. Suppiaha fungovala skvěle. Že mu 16. června bylo už 51 let, na Mickelsonovi poznáte jen podle jeho moudrosti a čísla v občanském průkazu.

SNÍŽENÍ ZÁNĚTLIVOSTI

Chronická bolest, která Mickelsona trápila v důsledku artritidy, stresu a dalších úmorných potíží, postupně odezněla díky několika postupům, včetně užívání roztoku Enbrel a dvou méně rozšířených léčebných postupů – infračervené LED terapie a elektromagnetické terapie.

Jak vysvětluje dr. Suppiah, u terapie infračerveným LED světlem se věří, že urychluje hojivé procesy v kůži, v měkkých tkáních, jako jsou šlachy, svaly a povázka, a v jiných částech těla. Mickelson vystavuje konkrétní místa na těle, kde cítí bolest, nízkým dávkám infračerveného světla, což údajně nastartuje mitochondrie a dodá tak buňkám energii, kterou potřebují pro správné fungování. Zdravé buňky tlumí bolest i nemoci. Léčba je pokládána za bezpečnou a infrapanely si klidně koupíte na internetu. Kvůli této terapii se podle dr. Suppiaha s lékařem radit nemusíte.

Totéž platí i o pulzní magnetoterapii – není třeba svolení lékaře, ačkoli dr. Suppiah tuto léčbu nedoporučuje lidem s kardiostimulátorem. Terapie pulzním elektromagnetickým polem by měla nastartovat hojivé procesy a tím zlepšit průtok krve především v kapilárách, jimiž se do tkání dostávají živiny. Podle slov dr. Suppiaha tato léčba často přinese úlevu hráčům, které trápí obvyklá golfová zranění jako zánět šlach v rameni nebo lokti.

Ostatně dr. Suppiah léčí hned několik profesionálních golfistů a tenistů. Dodává: „Tím patrně nejdůležitějším, co Phil proti zánětlivosti podniká, je to, že si hlídá spánkový režim. Nelze ani dostatečně zdůraznit, jak je pro stárnoucího sportovce důležitý odpočinek a nabrání sil. Usain Bolt, zřejmě nejrychlejší člověk všech dob, kdysi prohlásil, že víc než 50 procent jeho tréninku spočívá v tom, že prostě nechává své tělo, aby vstřebalo nároky, které na něj klade. Phil si uvědomil, že náležitý odpočinek má velký vliv na výkonnost. Uvědomte si to taky.“

HUBNUTÍ

Jakmile překročíte čtyřicítku, začnou mít zdravá strava a štíhlá figura velký vliv na to, jak se cítíte a jaké výkony podáváte na golfovém hřišti. Dr. Suppiah popisuje: „Phil si v jídle rád dopřává, ale zároveň dobře věděl, že musí se svým stravovacím režimem něco udělat, a tak oslovil výživového poradce, který udělal testy a zjistil, které potraviny vyhovují jeho trávicímu systému.“ Asi byste uhodli, že Philova záliba ve víně zrovna k omezení zánětlivosti nepřispívala, ale věřte nebo ne, ukázalo se, že i kvůli řadě dalších věcí, které jedl a pil a nezdají se být nezdravé, mu ve skutečnosti nebylo dobře. Zažívací trakt některých lidí totiž těžko zpracovává určité potraviny. „Nepochybně už jste slyšeli třeba o lidech, kterým nedělají dobře mléčné produkty,“ vysvětluje dr. Suppiah. „Když jíte nesprávné věci, můžete si přivodit spoustu zdravotních obtíží.“

Mickelson nakonec zůstal u stravy, která vychází ze středomořské kuchyně: ryby, ořechy, zelenina, olej atd. Ale dr. Suppiah upozorňuje, že to nemusí být to pravé pro vás – ostatně už jste jistě sami vypozorovali, jaké potraviny vás nadýmají nebo vám jinak nedělají dobře. Svou roli hraje ale i množství. U Mickelsona jídlo určitě nepřepadá přes okraje talíře.

SPECIÁLNÍ KÁVU A VODU

Jednou za týden nebo za dva navíc přestane na 36 hodin jíst tuhou stravu. Během té doby jen pije vodu a kávu. A tvrdí, že právě káva je důležitá. Dostal doporučení, že když jí bude pít víc (spolu s extraktem ze zeleného čaje), pomůže to jeho imunitnímu systému. Ale pozor, nejde o ledajakou kávu – musí to být speciální receptura se spoustou přísad: protein v prášku, mořská sůl, mandlové mléko, triglyceridový olej, med, skořice a aminokyselinový doplněk L-theanin (viz rámeček „Philova denní kávička“ vlevo). Každá přísada má svůj konkrétní účel, ať už je to omezení zánětlivosti, tlumení alergie, nebo potlačení chuti k jídlu, a Mickelson prohlašuje, že výsledný nápoj obsahuje dost kalorií na to, aby zvládl dokonce i turnajové kolo. Určitě není náhoda, že spolu s golfovým instruktorem Davem Phillipsem teď provozují obchodní značku Coffee for Wellness. Proč na dobrém zdraví rovnou i něco nevydělat?

Vraťme se ale k přerušovanému postu. Dr. Suppiah vysvětluje, že má blahodárný vliv i na tělesné funkce na buněčné úrovni, protože napomáhá odstraňování nefunkčních mitochondrií. Lidem, kteří snadno přibírají na váze, také pomáhá ustálit hladiny krevního cukru. Jak už ale bylo řečeno, dr. Suppiah přerušovaný půst rozhodně nedoporučuje lidem s cukrovkou ani těm, kterým se tvoří žaludeční vředy. Doplněk s obsahem triglyceridového oleje (tyto oleje jsou známé také jako MCT tuky) ve Philově denní kávičce zase nebude svědčit nikomu, kdo má zvýšenou hladinu triglyceridů nebo trpí ztučněním jater (steatózou), ani lidem se zvýšeným rizikem infarktu či mrtvice.

Ptáte se, jak Mickelson zvládá vlčí hlad, který člověka při postu přepadá? Prý už ho ani nevnímá. Naopak mu posty dodávají energii a připadá si po nich odpočatý. A podle dr. Suppiaha to dává perfektní smysl, protože Philovo tělo opakovaně nezatěžuje trávicí proces, jako se to děje v běžném dni: „Málokdo si to uvědomuje, ale trávení jídla může narušit skoro jakýkoli jiný tělesný proces – spánek, cvičení i soustředění…“


CELÝ ČLÁNEK vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 22. ČERVNENCE 2021