HŘIŠTĚ: Ropice bude brzy kompletní a zcela jiná

HŘIŠTĚ: Ropice bude brzy kompletní a zcela jiná

KDYŽ SE PODÍVÁTE na mapku hřiště v Ropici, musíte mít dojem, že mezi jamkami něco chybí. Jako by mezi jedničkou a devítkou nějaké chyběly. Je to pravda. Již původní plán zahrnoval o devět jamek víc. To se teď postupně mění a již příští rok by celý areál měl nabídnout plnohodnotné devítky tři. Včetně akademie to bude lákavých 33 jamek. Změnou projdou i některé jamky stávající, které se prodlouží. Hřiště tak možná za dva roky ani nepoznáte.


 Ta myšlenka, vybudovat na úpatí masivu Slezských Beskyd areál se 33 jamkami, je stará dvacet let. I plán, který tehdy připravil rakouský architekt Hans Georg Erhardt, s tímto počtem pracoval. Vzniknout zde měly tři samostatné devítky inland linksového charakteru, které doplňovala šestijamková akademie a velkorysé cvičné plochy.

Plán to byl na přelomu nového tisíciletí vcelku ambiciózní, a proto možná tehdy ani třetí devítka nevznikla a staré plány tu oprášili až nyní, kdy kapacita areálu přestává stačit. K vlastní stavbě nepřizvali Erhardta a vše dostala na starost greenkeeperská dvojice Jan Wolny a Vojtěch Wolny, otec a syn, kteří jsou s areálem dlouhodobě spojeni, a místní profesionál Marek Siakala.

„Byť byla třetí devítka jen v základním náčrtu, do původního Erhardtova návrhu jsme nezasahovali a jeho plán se pokusili co nejvíce zachovat. Vlastně jsme přidali jen umístění bunkerů, jeden rybník, mokřad a jednu jamku jsme museli po jednání s ekology zkrátit,“ vysvětluje hlavní greenkeeper Jan „Hanzi“ Wolny. „Třetí devítka bude podobná dnešní druhé. Jen s menšími terénními úpravami a bude více respektovat stávající krajinu.“

Drobné změny oproti původnímu návrhu vycházely jak z požadavků ekologů, tak z mnohaletých zkušeností s údržbou hřiště. „Na nové devítce už nenajdete tolik kopců okolo fairwayí, bude do krajiny jemněji vložena a bude pro hráče i údržbu přátelštější. Doba pokročila, technologie se změnily, a proto jsme mohli i lépe pracovat se zakládáním greenů a bunkerů,“ dodává greenkeeper Vojtěch Wolny.

„Stavět jsme začali v listopadu 2020, ale nebýt aktivity našeho prezidenta Jána Modera, který třetí devítku hodně chtěl, nikdy bychom nezačali a snad ani všechna povolení nedostali. Nebýt jeho, třetí devítka by nikdy nevznikla. Do všeho začátkem letošního roku navíc promluvilo i počasí a máme zhruba dvouměsíční skluz. Jako by nestačila omezení, která máme od různých ekologických spolků,“ říká Jan Wolny.

Nová devítka se nebude od stávajících dvou příliš lišit, nebude z celého návrhu příliš vybočovat a bude do areálu dobře zapadat, nicméně některé prvky budou zcela nové. „Chceme, aby třeba všechny bunkery byly už z odpaliště dobře viditelné. Měly hezky vytažené zadní hrany,“ vysvětluje Vojtěch Wolny. „Nechceme od hřiště žádné náhody, žádné rány naslepo, ale hráčsky fér hřiště. Bude mít i klasický setup se dvěma třípary a dvěma pětipary, a jen dvěma neoblíbenými doglegy.“

Hřiště pod Javorovým vrchem bylo vždy vnímáno jako strategické, nikdy nechtělo od hráčů dlouhé úvodní rány. Vždy vyžadovalo spíš přesnost a dobrý plán. Podobné by to mělo být také u nových jamek, i když jak říkají oba greenkeepeři, mělo by delším hráčům nabízet variantu risk & reward. „Hned druhá jamka bude 287 metrů dlouhý drajvovatelný čtyřpar. Bude nabízet ránu přímo na green, ale s rizikem zasažení těžko hratelných bunkerů. K nejhezčím ale budou patřit oba pětipary. Budou relativně přímé, ale první rány budou chtít od hráče odvážnou ránu okolo mokřadu, kolem stromů nebo přes rybník. Když se vám první rána povede, budete mít šanci druhou ranou zasáhnout green. První pětipar bude nejtěžší jamka na hřišti, bude hodně z kopce a do kopce. Druhý bude mít schovaný green mezi kopcem a propastí. To budou dvě asi největší výzvy, ale nádherné,“ prozradil Jan Wolny.

Pro mnohé hráče jsou ale největší výzvou jamky nejkratší, ty, na kterých se výsledek jen potvrzuje – třípary. „První měl být podle návrhu jeden z nejdelších na hřišti, téměř 190 metrů lesním průsekem a s jezírkem před greenem. Zde nám ale do návrhu promluvili ekologové, takže jsme ji museli o 50 metrů zkrátit a zrušit jezírko. Vlastně to měla být nejhezčí jamka na hřišti, ale věříme, že jednou bude a podaří se nám ji časem v původní podobě zrealizovat,“ věří Jan Wolny. „Druhý třípar bude velmi krátký, zhruba 120 metrů, ale na vyvýšený green s nepříjemnými bunkery okolo. Hodně bude připomínat linksovou jamku, i s větrem, který zde velmi často fouká proti.“

Mluvit o linksu v českých či moravských podmínkách je vždy trochu problematické, byť se jedná o typ linksu inland, tedy bez mořského pobřeží a neustávajícího větru. Přesto několik charakteristických prvků je vidět už dnes na stávající osmnáctce. Pár drobností se objeví i na devítce nové. Podle Jana Wolného to jde i v našich podmínkách: „Třeba u nás to bude extrémní, 387 metrů dlouhý čtyřpar hraný do kopce s greenem na homoli, obklopeným strmou fairwayí a bude to jediný green bez bunkerů. Už jen udržet na něm míček bude pro každého hráče velká výzva.“

Stavba hřiště je pro každého splněným snem, možností pokusit se do ní začlenit své zkušenosti nebo myšlenky. „Sám jsem byl u stavby první devítky v Ropici, kterou realizoval Stefan Miel. Od něj jsem se naučil to nejdůležitější. Sám říkal, že hřiště musí být jako žena – nic nesmí být umělé, musí být přírodní a vše má mít svůj smysl. Tak přistupujeme k nové devítce dnes my.“

„Velkou zásluhu na tvaru fairwayí má i shaper Chris Horn ze společnosti HB Golf, která mimo jiné stavěla hřiště Panorama v Kácově nebo PGA National v Nebřenicích. Je až neuvěřitelné, jak golfově k tvarování jamek přistupuje, jak pracuje s krajinou nebo jak naše plány doplňuje o vlastní zkušenosti,“ vysvětluje Vojtěch Wolny.

Na co se tedy můžeme v příštím roce těšit? Třetí devítka v Ropici nebude dlouhá, nebude se od současných osmnácti jamek příliš odlišovat. Bude ale postavená podle současných trendů, přehledná, nezáludná a bude nabízet více možných strategií hry. Jen tak se ani členům neomrzí. Novou devítkou ale všechna práce v Beskydech nekončí. Momentálně rekonstrukcí procházejí všechny bunkery a poté, co se nová devítka otevře, projde změnou a částečným prodloužením část jamek devítky první i druhé.

„Na novou devítku se opravdu těšíme, ale nechceme nic uspěchat. Raději si počkáme, až vše pořádně naroste a bude připravené v té nejlepší kvalitě,“ uzavírá Jan Wolny.

Ropice bude nová, skoro kompletní – chybí snad už jen ubytování přímo v resortu, které k tak velkému areálu bezesporu patří – a jiná, než ji všichni známe. Bude mít 27 strategických jamek, které bude možné mezi sebou kombinovat. Už teď se potichu mluví o mistrovské osmnáctce, která by měla obsahovat to nejlepší, co beskydské hřiště v budoucnu nabídne. I my se už teď máme na co těšit.

 

ROBIN DRAHOŇOVSKÝ
           

CELÝ ČLÁNEK vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 22. ČERVNENCE 2021