Ta „klidná“ procházka opuštěnou krajinou

Ta „klidná“ procházka opuštěnou krajinou

NAKONEC TO BYLY ROKY TŘI místo dvou, kdy jsme si museli počkat na další díl téhle strhující podívané, která se pravidelně mezi nejlepšími hráči starého a nového kontinentu odehrává. Ano, mám na mysli Ryder Cup, to epické utkání, které se jednou za dva roky, jednou v Evropě a jednou v USA, hraje již od roku 1927.


Kdybychom ale šli dále do historie, nebyl to anglický obchodník se zahradními semínky Samuel Ryder, kdo s myšlenkou zápasu jako první přišel. O celých šest let, ještě před vznikem samotné PGA Tour, ho předběhl americký vizionář James D. Harnett. Snílek, který stál u prvních pokusů o velkou americkou profesionální sérii a také jako vůbec první nejen vymyslel, ale také zorganizoval cestu amerického týmu na britské ostrovy k utkání mezi nejlepšími profesionálními hráči. Bylo to v roce 1921, na skotské půdě v Gleneagles, a jen týden před 56. The Open, které se tehdy konalo poměrně nedaleko, na svaté půdě hřiště Old Course v St. Andrews.

Snad už tehdy se zrodila ta zdravá řevnivost mezi Američany a zástupci kontinentální Evropy. Prehistorický „Ryder Cup“, sponzorovaný magazínem Sport Illustrated – na cestovní výlohy se tehdy mimochodem složili čtenáři magazínu, kdy každý golfista věnoval na tým 1 libru – vyhráli Britové. A nebrali za to nic. Už tehdy profesionálové, stejně jako dnes, hráli v tomto zápase jen o čest, nikoli o peníze. Na straně poražených byl tenkrát i jakýsi Jack Falls „Jock“ Hutchison, rodák ze St. Andrews a v té době již naturalizovaný Američan. O sedm dní později si jako satisfakci za prohru odvezl ze svého rodného města do Spojených států džbán na klaret a odměnu 75 liber. Bylo to vlastně poprvé, kdy se nejstarší trofej stěhovala za oceán, a navíc v rukou Skota, který do Ameriky jen pár let předtím zběhl. Američanům na oplátku v témže roce pohár z US Open vyfoukl Angličan, James Martin „Jim“ Barnes.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE? 

RYDER CUP
SPISY A SLOŽKY RYDERCUPOVÝCH TÝMŮ

NEEXISTUJE JEN JEDEN správný způsob, jak dělat kapitána v Ryder Cupu. Stačí se podívat na to, jak tuto úlohu v minulosti pojali třeba Seve Ballesteros, Bernhard Langer, Sam Torrance nebo Ian Woosnam. Každý se úlohy kapitána zhostil po svém, a přitom to u všech fungovalo a všichni dovedli své týmy k vítězství. Zároveň nelze popřít, že výkon kapitána hraje velkou roli, jak dokládá například mizerné představení Evropy ve Valhalle v ročníku 2008. „Neřekl bych, že musíme vymýšlet nějakou složitou kapitánskou taktiku,“ myslí si jeden z tehdejších účastníků v týmu poražených. „Stačí se podívat na to, co tehdy jako kapitán dělal Nick Faldo, a pak dělat přesný opak.“

S JOHNEM HUGGANEM

 

MICHAL VLČEK
JEDNODUŠE ŘEČENO: CO SI NEUDĚLÁŠ, NEMÁŠ

VÍCE NEŽ ZMĚNY v České golfové federaci ho zajímají změny, které může sám provést na hřišti nebo v klubu. Nevěří na univerzální, centrálně řízené kampaně nebo marketing, který by do golfu přivedl tisíce nových hráčů. Z jeho pohledu je daleko důležitější nalézt symbiózu mezi privátním sektorem a sportovním klubem. Freestyle, ve kterém se někdy komunikace hledá docela těžko. Manažer pražského hřiště na Zbraslavi MICHAL VLČEK sám o sobě říká, že je životní optimista, který věří, že k zásadnímu zlomu v českém golfu, i „díky“ loňské sezoně, pomalu dochází.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

ŠKOLA GOLF DIGEST
VĚŘTE DŘEVŮM A PUSŤTE JE VÍC DO HRY

NENÍ ŽÁDNÝM TAJEMSTVÍM, že právě 3-dřevo je moje nejoblíbenější hůl. Když jsem v roce 2009 vyhrál PLAYERS Championship, mám dojem, že jsem driver z bagu na TPC Sawgrass vytáhl asi tak pětkrát za celý týden. Na TOUR Championship v Atlantě v roce 2015 jsem drajvoval 3-dřevem, a pak jsem vzal do ruky zase 3-dřevo, a přesto se mi podařilo zasáhnout green druhou ranou na 540 metrů dlouhém pětiparu. Vlastně hraju s 3-dřevem tak často, že už jsem jich za ta léta několik zničil.

S HENRIKEM STENSONEM

 

TÉMA MĚSÍCE
ZÁNIK NEZNAMENÁ KONEC

PO ROCE 1990 jsme si zvykli na to, že česká hřiště především vznikají. Rodila se nová a další, celkově to bylo na sto areálů. Ale v posledních letech růst téměř ustal a objevilo se více případů, kdy hřiště své brány uzavřelo a plochy začaly zarůstat. Zrod i zánik patří k životu a platí to i pro golfová hřiště.

S ANDREJEM HALADOU

HOT LIST 2021
HLUBOKÝ PONOR MEZI GOLFOVÉ MÍČKY

NAJÍT MÍČEK, KTERÝ JE PRO VÁS ten pravý, je především vaše zodpovědnost. My můžeme jen pomoct. Je dobré začít u kvalitního fittéra, protože monitor odpalu odhalí rozdíly ve výkonnosti každého míčku u driveru, železa a wedge. Ale stěžejní roli při hledání takového míče, který nejlépe sedí vaší hře, stejně hraje zkoušení na hřišti, nebo ještě lépe na cvičných plochách pro trénink krátké hry, kde můžete zjistit, jestli vám chování míčku vyhovuje. Právě tak to ostatně dělají hráči na tour a koneckonců i my sami, když sestavujeme každoroční Seznam favoritů, u něhož by mělo začít vaše hledání.

S MIKEM STACHUROU A E. MICHAELEM JOHNSONEM

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

SLOVO ŠÉFREDAKTORA
Bylo to před 94 nebo snad už před 100 lety, kdy se poprvé odehrál zápas mezi britskými a americkými profesionály?
S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

PŘEDSTAVUJEME

COVER STORY
RYDER CUP
V šatně každého rydercupového týmu najdete fascikl, který obsahuje poznámky bývalého kapitána

SPIS 20-2021
Všechno, co kapitán Evropy Pádraig Harrington musí vědět, aby dokázal vyklepnout Amíky
S JOHNEM HUGGANEM

SLOŽKA 020-021
Všechno, co kapitán Ameriky Steve Stricker musí vědět, aby dokázal vypráskat Evropany
S DANIELEM RAPAPORTEM

MICHAL VLČEK
Je to freestyle – co si neuděláš, nemáš, říká manažer pražského hřiště na Zbraslavi

HOT LIST
HLUBOKÝ PONOR
Pátrání po tom pravém míči roku 2021 pro vás právě začíná
S MIKEM STACHUROU & E. MICHAELEM JOHNSONEM

TÉMA MĚSÍCE
Zrod i zánik patří k životu a platí to i pro golfová hřiště
S ANDREJEM HALADOU

MYSL

CADDIE V UTAJENÍ
Jakmile se někdo dozví, čím se živím, hned se ptá: Mohl bych to dělat taky?
S JOELEM BEALLEM

KLÁRA SPILKOVÁ
Na pocit, kdy jsem součástí celého českého týmu, jsem se těšila nejvíc

S MONIKOU TAUCHEN

ZLOMENÝ GOLFISTA?
Krize sebedůvěry někdy vyžaduje odvážný přístup

S BRADLEYEM HUGHESEM

HARDWARE LEPŠÍ SOFTWARU
Postřehy integrovaného hosta v této krásné golfové zemi
S MIRO PIŠTĚKEM

KOMENTÁŘ
Dopadlo to vlastně dobře, ale bude záležet na novém prezidentovi: jak situaci pozná a vyhodnotí 

TĚLO

POŠLETE TO DÁL
Nebojte se, věřte svým dřevům a pusťte je víc do hry
S HENRIKEM STENSONEM

KVALITA PUTTOVÁNÍ
Podrobné statistiky z PGA Tour spolu s výzkumem lidské fyziologie odhalují překvapivou věc: Vrchol výkonnosti na greenech se u elitních golfistů nachází blíž začátku jejich kariéry
S MATTHEWEM RUDYM

JE TO TAK JEDNODUCHÉ
Někdy se jen u greenu stačí spolehnout na základní kameny krátké hry
S KARLEM SKOPOVÝM ML.

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH letošního zářijového čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 15. ZÁŘÍ 2021

© 2021 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.