Američané suverénně ovládli první den, McIlroy dostal dvakrát nařezáno

Američané suverénně ovládli první den, McIlroy dostal dvakrát nařezáno

Úvodní den 43. Ryder Cupu jasně ovládl výběr Spojených států amerických, jenž získal šest bodů a své soupeře, snad až na Jona Rahma a Sergia Garcíu, pořádně zmáčkl.


Američané potvrdili úlohu favorita a včera svého soupeře naprosto rozdrtili. Evropský prapor drželi ve foursomech pouze Sergio García a Jon Rahm, kteří si jako správní Španělé skutečně rozuměli. 

Silné duo Jordan Spieth - Justin Thomas porazili o tři jednu jamku před koncem, i když Spieth se na sedmnáctce ještě pokusil o neuvěřitelnou záchranu. V dalších duelech ale vládli Američané. A to možná i díky několika šťastným odrazům.

Naopak Evropanům to příliš nešlo. Ian Poulter a Rory McIlroy měli prakticky hotovo už po pěti jamkách, kdy prohrávali právě o pět jaamek. Patrick Cantlay a Xander Schauffele hráli vskutku neuvěřitelně. Štěstí měl několikrát Daniel Berger, naopak Paul Casey zažíval na greenech neuvěřitelná muka. Stejné to poté měl i ve fourbalech.

A i tam vládli Američané, Evropa dokonce nezískala jeden celý bod. Tommy Fleetwood a Viktor Hovland pokazili dobře rozehraný zápas proti Thomasovi s Cantlayem a získal jen půlbod. Podobně dopadli i Jon Rahm a Tyrrell Hatton, i když půlbod proti duu Scheffler - DeChambeau není špatný. Druhý jmenovaný opět přiváděl fanoušky do extáze svými drivy, jeden dokonce doletěl do neuvěřitelné vzdálenosti 417 yardů.

Perfektně puttoval Tony Finau, Harris English tak měl ulehčenou práci a Rory McIlroy byl znovu bez šance. Tentokrát mu parťáka dělal Shane Lowry, který se nechal vykolejit i nepříjemným pádem z kopce.

Dva body si ze včerejška odnesli Dustin Johnson a Xander Schauffele. Jejich spolupráce fungovala taktéž velmi dobře a ačkoliv Bernd Wiesberger odehrál při své premiéře skvělý duel, smolař dne Paul Casey nepomáhal. Suma sumárum, po prvním dnu Ryder Cupu vedou Američané přesvědčivě 6:2 a je otázkou, zda se ještě v neděli bude o něco hrát.