KOMENTÁŘ: Dopadlo to vlastně dobře…

KOMENTÁŘ: Dopadlo to vlastně dobře…

KONCEM ČERVENCE SE stal novým prezidentem České golfové federace Vratislav Janda, jeho viceprezidenty Karel Čelikovský a Juraj Werner. Pojítka této trojice nejsou dvakrát silná, rozpory jsou vcelku viditelné. Janda sice volbu prezidenta vyhrál, ale jeho tým (Jan Loužecký a Jan Mergl) neuspěl. Nový prezident tedy stojí v čele jako generál bez vojska. Navíc vyhrál v prvním kole o jediný hlas a osobně nemá na poli sportovního funkcionaření žádné větší zkušenosti. V jednom ze svých předvolebních rozhovorů, kde vystupoval jako novinář, měl za zpovídaného Petra Šikoše (majitele TeeTimu a spolumajitele Dýšiny), který Jandovu kandidaturu inicioval. A bylo vidět, kdo je tady hybatelem a kdo také o golfu hodně ví.


Vedle Jandy sedí ve vedení Karel Čelikovský, který byl v týmu poraženého Pavla Vidury. Čelikovský v covidové době odvedl velkou práci a na poli ČGF byl vždy aktivní. Byl viceprezidentem již v letech 2013–2017 a v roce 2017 kandidoval na prezidenta. Jandu při letošní volbě silně kritizoval a nyní si patrně nenechá ujít příležitost prosadit se, uplatnit i svoji právnickou vyřídilku. Spolupráce těchto dvou person se zdá být nyní téměř nemožná. Čelikovský se ovšem opřel ve svém kandidátském projevu i do mediální práce staronového viceprezidenta Juraje Wernera. Ten k Čelikovskému proto nebude asi cítit velkou náklonnost. Ale oba může spojovat antipatie k Vratislavu Jandovi.         

Situace je složitá, potenciálně konfliktní. Vedení ČGF ale netvoří jen prezident a viceprezidenti, resp. volený devítičlenný výbor. Pro každodenní chod je zásadní provozní aparát federace, v jehož čele stojí generální sekretář Aleš Libecajt (jenž je zároveň šéfem STK, a tedy členem výboru) a za ním lidé jako Martina Fulínová, Luboš Klikar, Dalibor Procházka atd. Bylo by dobré, kdyby se případné animozity z výboru nepřenesly do běžného chodu federace a aparát dále fungoval spolehlivě. Důležitý bude především vztah mezi Vratislavem Jandou a Alešem Libecajtem. Libecajtova pozice je přitom silná – má za sebou už osm let ve funkci STK, dobře nahradil legendárního Karla Vopičku a i na funkci generálního sekretáře se osvědčil.            

Logicky se nabízí otázka, zda Vratislav Janda bude vůbec moci cokoli ze svého novátorského programu prosadit. A pokud ne, bude na své cíle rezignovat a soustředí se jen na formální vedení ČGF? Co na to ale řekne muž v pozadí, Petr Šikoš? Možná více poznáme poté, co se bude na konci roku vybírat nový provozovatel federačního serveru, kde bude TeeTime soupeřit s dalšími konkurenty.         

Zajímavý názor jsem vyslechl na konci léta od jednoho z bývalých funkcionářů ČGF, který mínil: „Dopadlo to vlastně dobře. Jandovým zvolením dosáhli ti, kdo byli dlouhé roky s ČGF nespokojení, svého. Nechť tedy Vratislav Janda prokáže své schopnosti. Zároveň ale ve výboru sedí osm dalších lidí, kteří vědí, jak federace jako sportovní svaz funguje, a mají dostatečné zkušenosti. Já o osud ČGF nemám obavy.“ Lze připomenout i případ Jana Jenčovského, který byl v roce 2009 rovněž kandidátem nespokojených prezidentů klubů a majitelů hřišť, ale po dvou letech ve funkci viceprezidenta se od svých šedých eminencí v pozadí odpoutal a vedl pak další dva roky ČGF jako prezident vcelku nezávisle. Jenčovský ovšem měl před vstupem do výboru ČGF s golfem zkušenosti, protože úspěšně působil jako manažer na Ypsilonce.     

Někteří si už delší dobu myslí, že ČGF je instituce jedoucí příliš ve vyjetých kolejích, že také málo naslouchá názorům odjinud, třeba ze vzdálenějších hřišť a konců republiky. Ať už to skutečností je, či není, je to určitě téma, o kterém je potřeba přemýšlet a ptát se na něj. Volba Vratislava Jandy – člověka odjinud a bez vazeb k minulosti – nabízí různé cesty. Je tu šance něco změnit, něco dělat jinak. Zároveň je tu ale varianta, že se federace dostane do stavu přechodného, kdy se bude čekat, „co z toho vyleze“. Hodně bude záležet i na samotném Jandovi: Jak situaci pozná, jak ji vyhodnotí a co si z toho bude pro sebe brát. Zda i on půjde cestou, kterou už před ním šel Jenčovský, anebo zda to dopadne úplně jinak.

ANDREJ HALADA
Zástupce šéfredaktora českého a slovenského vydání