Sport krutý jak život sám

Sport krutý jak život sám

BĚHEM NAŠÍ MINULÉ partičky středečního golfu – mimochodem hrajeme nekompromisně jamkovku bez vyrovnání – mi kamarád řekl, že hrát s někým, komu je jeho hra ukradená, ho nebaví. Nevadí mu, když někdo nehraje dobře, s golfem začíná nebo prostě nemá svůj den, ale hrát s někým, kdo jde na hřiště a ani neví proč, je ten nejotřesnější zážitek. Vlastně pak nechápe, proč to ten člověk vůbec dělá. Souhlasím s ním. Je to jako jít s někým, kdo je jak tělo bez duše. Nebo s někým, kdo tuhle hru nepochopil – bloumat může jít koneckonců do lesa. Má pravdu, je to docela děs, někoho takového do skupiny (a za trest) nafasovat.


Dokážu pochopit, že se někdo rozčiluje a láme hole, že se někdo trápí, jelikož třeba zrovna mění švih – hrozná blbost, mimochodem –, nebo že mu to nejde, protože prostě netrénuje. Rozumím tomu, když se někdo rozbrečí, nebo se dokonce po svém výsledku zhroutí. Všichni tihle hráči mají jedno společné: Chtějí hrát a chtějí vyhrát. Vědí, proč to dělají. Pochopili, že golf je stejně krutý jako život sám, a nechtějí to za žádnou cenu zabalit.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

ČESKÁ HISTORIE
PŘED 100 LETY SE NARODIL FRAJER GOLDY

BYL NEJVÝZNAMNĚJŠÍ OSOBNOSTÍ českého golfu 90. let. Také jednou z důležitých postav historie hry v českém prostoru z hlediska celého 20. století. HANUŠ GOLDSCHEIDER, prezident České golfové federace v letech 1993–2001. Narodil se v den třetího výročí založení samostatného československého státu, 28. října 1921 v Plzni, tedy před rovnými sto lety. Zemřel před osmdesáti lety, ve věku 79 let 28. února 2001. Připomeňme si tohoto výjimečného člověka, jehož život rozhodně nebyl přímočarý ani snadný.

S ANDREJEM HALADOU

 

RORY SABBATINI
CESTA JEDNÉ STŘÍBRNÉ PLACKY

KDYŽ SI DOMLUVÍTE ROZHOVOR s velkou hvězdou, můžete očekávat cokoli. Většinou se ale z její strany jedná o profesionální vystupování, přesně naplánovaný scénář a krátký čas. Není se čemu divit – právě čas pro ně bývá limitující. Musí ho dělit mezi svou práci, mediální a sponzorské povinnosti, cestování a soukromí. Jejich přístup bývá obvykle „profesionálně strohý“, efektivní a je z něj cítit, že komunikaci s novináři přece jen považují trochu za nutnost. A pak je tu RORY SABBATINI. Ani těch 23 let, co se pohybuje mezi světovou elitou, ho neunavilo natolik, aby rozhovor s ním nebyl jen ve stylu otázka a krátká odpověď.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

KVALIFIKAČNÍ ŠKOLA
PONDĚLNÍ PEKLO NENÍ PRO KAŽDÉHO

JAKO DÍTĚ JSEM BYL GOLFEM posedlý. Pořád dokola jsem se šťoural ve výsledcích a money listech v novinách a časopisech. Nástup internetu to ještě zhoršil. Když jsem dodělal vysokou, jednou za rok jsme s tátou vždycky vyrazili nosit hole na některou minitour. S pár hráči jsem se spřátelil a díky tomu jsem měl později možnost dělat caddieho i na Korn Ferry Tour (která se tehdy jmenovala jinak) a při pondělních kvalifikacích. Hrozně mě baví sledovat, čím si tam hráči procházejí – je úžasné, jaké oběti jsou ochotní přinášet, aby si splnili svůj sen. Když mě Golf Digest požádal, abych se o některé ze svých oblíbených příběhů z pondělních kvalifikací podělil, vůbec jsem neváhal. Věřím, že se vám budou líbit.

S RYANEM FRENCHEM

 

SVĚTOVÁ HISTORIE
JAK VZNIKLA, A MÁLEM SE ROZPADLA, PGA TOUR

NEJVĚTŠÍ AMERICKÁ PROFESIONÁLNÍ série, a dnes dominantní organizace světového golfu, je asi jednou z mála významných světových institucí, které nemají jednoznačně určené datum svého vzniku. Formovat se začala někdy na začátku 20. století mezi dvěma světovými válkami. Její historie je nicméně nesmírně bohatá a zajímavá. Na jejím příkladu se jen potvrzuje skutečnost, že silné základy se budují na zvládání předchozích krizí a neúspěchů. A že jich PGA Tour pamatuje opravdu hodně!

S DANIELEM TRHONĚM

BROOKS KOEPKA
PLAVÁNÍ PROTI PROUDU

KDYŽ PŘIJDE, ROZHODNĚ JAKO nějaký chladnokrevný zabiják nevypadá. Čtyřnásobný vítěz majoru, kterému bylo v květnu 31 let, přichází s úsměvem od ucha k uchu, v tričku a kraťasech, a těch pár obleků si nese přes rameno. Pravé koleno má oteklé a jaksi zdeformované a táhne se přes něj velká jizva – památka na ošklivou nehodu z března, kdy špatně došlápl a přivodil si dislokaci čéšky. Pravou nohu pod kolenem má kvůli tomu nepřirozeně vytočenou do strany. To, co pak Koepka udělal, by toho chladnokrevného zabijáka bylo hodno: Prostě si nohu srovnal a doslova nacpal čéšku na její místo. V následujícím rozhovoru, který je jeho vůbec nejobsáhlejším od doby, kdy se stal profesionálem, Koepka mluví o tom, jak se dnešní vrcholový sportovec vyrovnává s emoční stránkou věci, co je po tělesné i psychické stránce zapotřebí k vítězství, jaké to bylo, být součástí epických výher Tigera Woodse na Masters 2019 a Phila Mickelsona na PGA Championship 2021, a v čem klade na hráče specifické nároky Ryder Cup.

S MATTHEWEM RUDYM

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

SLOVO ŠÉFREDAKTORA
Nevadí mi, když někdo nehraje dobře nebo prostě nemá svůj den, ale hrát s někým, kdo jde na hřiště a ani neví proč, je ten nejotřesnější zážitek…

SPLNĚNÝ SPORTOVNÍ SEN
Rastislav Antala je nejen novým prezidentem SKGA, ale stále i člověkem z hřiště, alespoň to tedy o sobě rád říká. A má na to čtyři roky, aby to i dokázal

KDYBY TO ŠLO, HRAJU JEŠTĚ TEĎ
Cílem bylo za dvacet dnů odehrát co nejvíce jamek v Evropě. Nakonec to bylo 33 hřišť. Šílené? Jak pro koho…
S JANEM KOŠŤÁLEM

MYSL

CADDIE V UTAJENÍ
Nepočítej s tím, že práci budeš mít jistou nebo že si bůhvíjak vyděláš. Tohle mi řekl jeden caddie na LPGA Tour
S JOELEM BEALLEM

AMERICKÝ DENÍČEK
Nejen Monice, ale i vám prozradím něco o tom, jaký je život v zákulisí největší světové dámské tour…
S MONIKOU TAUCHEN

KOMENTÁŘ
Jak má být hřiště upravené, co má hráčům nabízet? Má být lehčí, anebo má být pro hráče zkouškou?

TĚLO

OPAKOVATELNÝ ŠVIH
Zkuste mých pět základních cviků, abyste se i vy dokázali trvale zlepšit
S KATIE DETLEFSEN DAHL

HRA Z KOPCE
Abyste trefili míček čistě, musíte přizpůsobit svoje postavení – zkrátka si stoupnout tak, abyste mohli hrát, jako byste stáli na rovině
S BUTCHEM HARMONEM

UDĚLEJTE SI INVENTURU
Mám pro vás 10 rad, které vám v nácviku puttování a poté i na hřišti pomohou
SE XANDEREM SCHAUFELEM

HŘIŠTĚ

MARTIN MŇAHONČÁK
Každý den vstávám v 5.30, jedu do Makra nakoupit zboží do kuchyně a mám strach, že mi někdo cestou zavolá, že do práce nepřijde

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH letošního podzimního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 14. ŘÍJNA 2021

© 2021 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.