Hřiště na European Tour jsou příliš jednoduchá. Po dvou letech je vyjádření McIlroye značně paradoxní

European Tour
Hřiště na European Tour jsou příliš jednoduchá. Po dvou letech je vyjádření McIlroye značně paradoxní

Před dvěma lety si Rory McIlroy stěžoval na malou obtížnost hřišť na okruhu European Tour. V uplynulém týdnu ale nastala zcela opačná situace. Vítěz z Andalucía Masters by v Las Vegas skončil čtvrtý od konce. 


Samozřejmě nebudeme srovnávat hřiště European Tour a PGA Tour z dlouhodobého hlediska. Vítězství Roryho McIlroye na CJ Cupu v Las Vegas nám ale naprosto nahrává. 

Vždyť právě Rory McIlroy před dvěma lety po Alfred Dunhill Links Championship říkal, že hřiště jsou na European Tour až příliš snadná. Jeho vyjádření si pro jistotu připomeňme.

"Není mi z toho upřímně dobře, když se vrátím do Evropy, zahraju patnáct ran pod par a skončím na třicátém místě. Nemyslím si, že hřiště jso zde nastavena tvrdě. Za špatné údery nepřichází žádný trest. Je těžké, když se vrátíte na domácí okruhu a je to tak, jak to je. Nemám pocit, že je zde dobrý golf oceněn tak, jak by měl," říkal tehdy Severní Ir, jenž na zmíněném turnaji obsadil šestadvacátou pozici.

Po uplynulém týdnu by zřejmě mluvil jinak. V Las Vegas nasázel během čtyř kol čtyřiadvacet birdie a tři eagly, celkem zahrál pětadvacet ran pod par. A jeho patnáct ran z před dvou let by zde stačilo na dělené osmatřicáté místo.

To Matt Fitzpatrick by na CJ Cupu s -6 neuspěl, končil by čtvrtý od konce. Na Andalucía Masters ve Valderramě ale s tímto skóre dokázal zvítězit. Největší výpovědní hodnotu minulého týdne má neuvěřitelné celkové skóre hráčů, kteří odehráli celá čtyři kola.

Na European Tour se pod par hřiště dostalo jen čtrnáct hráčů a výsledné skóre je neuvěřitelných +221. Dodejme, že tento součet vznikl sečtením skóre šestašedesáti hráčů.

Na PGA Tour se v tomto týdnu představilo osmasedmdesát hráčů a čtyři plná kola neodehrál jen Harris English, jenž se v průběhu neděle odhlásil. Nad parem hřiště v Nevadě hrál jen Charl Schwartzel, který ztratil sedm ran.

Jinak je ale výsledné skóre CJ Cupu -1110! Pokud bychom odečetli hráče na PGA Tour navíc, bude výsledné skóre -1059. Je tak naprosto neuvěřitelné, že v tomto týdnu bylo k vidění ve Španělsku o 1331 ran více než na PGA Tour. A to zde ještě nepočítáme hráče, kteří ve Valderramě po hrozivých výsledcích neprošli cutem.

Z dlouhodobého hlediska, jak jsme již úvodem zmínili, to o náročnosti hřišť na PGA Tour a European Tour nevypovídá, statistika z minulého týdne je ale více než zajímavá.