POZOR, JSEM TIGER

POZOR, JSEM TIGER

Možná je to jen náhoda, ale ve chvíli, kdy jsem začal psát listopadový úvodník, mi playlist nabídl písničku „Tiger“ z alba Arrival skupiny ABBA. Z hlavy jsem pak dlouho nemohl dostat text: „People who fear me, never come near me, I am the tiger.“ Jak příhodné. Jak trefné. Jak sebevědomé. K Tigerovi se vždy dokázali přiblížit jen ti, kteří z něj neměli strach. A ti ostatní? No, řekněme, že byli ztraceni…


O Tigerovi se mluví v souvislosti s 25. výročím jeho vstupu mezi profesionály a snadno se může stát, že o něm uslyšíme znovu na konci roku. Nezačne hrát, to není reálné, ale mohl by dostat milý finanční bonus. Osm milionů dolarů z programu Player Impact. Tato novinka není mimochodem nic jiného než snaha PGA Tour ocenit své nejlepší hráče a uchránit je tak před nástrahami spekulativní zlaté nabídky v podobě připravované světové „Super ligy“. Pokud se tak stane, nebude to ani překvapení, ani ironie, přestože by se nejcennějším hráčem stal chlápek, který v roce 2021 v turnaji neodpálil jediný míček. Omluvou mu budiž jeho lednová operace zad a únorová autonehoda.

Tiger může ocenění dostat i přesto, že je zde nestárnoucí Phil, horkokrevný Jon, chladnokrevný Dustin nebo naoko se hašteřící Bryson s Brooksem. Tiger je stále tím, kdo táhne miliony, a jeho samotné bytí má stále na globální povědomí o golfu největší dopad. Konečně jen video jeho puttu z roku 2008 v Torrey Pines získalo více vysílacího času než kterýkoli záběr z letošního US Open tamtéž. A vyhledávání jeho jména na Googlu? To je spousta teček na skórkartě téhle Velké kočky.

A CO NOVÉM SE VE VÝROČNÍM SPECIÁLU DOČTETE?

HLEDÁ SE TIGER PHONG

EARL WOODS BYL VYZNAMENANÝ válečný hrdina, který si ale ani nepamatoval, v jakých letech v armádě sloužil. Tvrdil, že jeho nejlepším přítelem je jihovietnamský voják jménem Tiger Phong, který se od konce války pohřešuje. Když se mu o několik let později narodil syn, o němž věděl, že bude „slavnější než Ghándí“, pojmenoval ho Tiger právě na počest svého starého kamaráda v naději, že jednoho dne si Tiger Phong někde ve Vietnamu o světoznámém Tigeru Woodsovi přečte a přiměje ho to, aby se Earlovi ozval. Kdyby se ten příběh pokusil někdo udat v Hollywoodu, nebo dnes spíš u Netflixu, hodili by mu ho tam na hlavu s tím, že je to až moc přitažené za vlasy. A tak jsme Callahana poslali do Vietnamu, aby původního Tigera zkusil vypátrat. Míjely týdny a my už si mysleli, že se Callahan snad nevrátí. A pak nám poslal tento článek, který vyšel v říjnu a listopadu 1997.

TOM CALLAHAN

 

40 LET SPOLU A POČÍTÁME DÁL

GOLF DIGEST O NĚM začal psát již v roce 1981, kdy mu bylo pět let a vážil asi jako golfový bag. Naše další setkání proběhlo, když mu bylo jedenáct a přihlásil se do soutěže architektů našeho magazínu. V roce 1990 jsme Tigera vyhlásili třetím nejlepším americkým amatérským hráčem a Jaime Diaz mu u nás vytvořil první profilovou stránku. To mu bylo 14 let. Tehdy jsme se také poprvé seznámili s jeho otcem Earlem jako delegátem národního golfového sympozia menšin, sponzorovaného magazínem Golf Digest a USGA. Na základě tohoto nově vzniklého přátelství jsme vybudovali spojenectví, které trvá už dlouhá tři desetiletí.

JERRY TARDE

 

NOVÝ VLÁDCE

TENTO ČLÁNEK SE OBJEVIL v časopise Golf World bezprostředně po Masters 1997. Jeho autor, John Hawkins, ho dokončil v pronajatém domě tři kilometry od hřiště Augusta National jen několik hodin po posledním puttu. Článek v tom roce získal cenu Asociace amerických golfových novinářů za nejlepší počin v oblasti zpravodajství.

JOHN HAWKINS

 

JE TO BOJOVNÍK

NIKDO SICE NESESTAVUJE SVĚTOVÝ žebříček sportovních redaktorů podle kvality, ale o Jaimem Diazovi lze jistě říct, že v době, kdy byl Tiger Woods světovou jedničkou, měl podobnou pozici on mezi golfovými novináři. A v té době také Jaime Diaz – který v roce 2012 obdržel cenu PGA za celoživotní přínos v oboru žurnalistiky – vždy jednou ročně sepisoval článek, ve kterém hodnotil „stav tygra“. V této sérii využíval své hluboké znalosti historického kontextu hry i svůj precizní novinářský styl, ale především těžil z toho, že vyzpovídal i samotného golfistu, jakož i celou řadu dalších respektovaných osobností ze světa golfu. Vybrali jsme z této série několik pasáží. Až si je budete číst, před očima vám ožije napínavý příběh Tigerovy kariéry, aniž by ho kazilo zpětné hodnocení.

 

VELKÁ PAMĚŤ VELKÉ KOČKY

TIGER WOODS JE ZNÁMÝ TÍM, že má skoro fotografickou paměť. Legendárním se stalo, jak si dokáže z paměti vyvolat vzdálenost nebo zvolenou hůl i po mnoha letech. Zachtělo se nám tuto jeho fenomenální vlastnost otestovat a zjistit, zda dokáže z paměti vylovit pár detailů z několika svých výher: z majorů, selhání soupeřů, velkých návratů nebo čehokoli, na co si jen vzpomenete. Tak jsme se podívali na všech jeho 82 titulů – mimochodem udály se v rozmezí, které zahrnuje čtyři americké prezidenty, čtyři dekády, čtyři operace zad a 23 let –, abychom vybrali poměrně reprezentativní vzorek a otestovali hráče, který se dělí o největší počet vítězství v historii PGA Tour. A výsledek byl, jak už to s Tigerem bývá, pozoruhodný. Když jsme navíc mluvili o spletitosti vítězství z 90. let, jeho tvář se rozzářila a rád zavzpomínal na soupeření s hráči, kteří už dnes hrají na Champions Tour nebo mimo ni. Znovu si tak prožil svou nejoblíbenější činnost: vítězit.

DANIEL RAPAPORT

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

SLOVO ŠÉFREDAKTORA
O Tigerovi se od léta mluví v souvislosti s 25. výročím jeho vstupu mezi profesionály a snadno se může stát, že o něm na konci roku uslyšíme znovu

ROBIN DRAHOŇOVSKÝ

KDO MĚL PRAVDU A KDO SE MÝLIL?
Ty nejambicióznější výroky o Woodsovi z doby, kdy teprve začínal, a jeden sloupek Dana Jenkinse o tom, jak Tiger zabil golf

TIGER VS. JACK
Každý z nich vládl jedné epoše golfu. V čem se lišili, co měli společné a jaká je šance, že ten mladší překoná staršího?

GOLF UMÍ BÝT ZRÁDNÝ
Pro ty fanoušky, kteří chtěli věřit, že Woods je neporazitelný, musel být rok 2004 šokem 

PAN NEPORAZITELNÝ

V letech 2000 a 2001 předváděl nadpozemské výkony, načež ve snaze o dosažení dokonalosti poněkud ustoupil ze slávy 

EXTÁZE ZBARVENÁ BOLESTÍ

Ještě týden před US Open 2008 byl pro Woodse problém odehrát při tréninku víc než dvě cvičné rány, aniž by si musel na chvíli sednout

VEŘEJNÝ SKANDÁL
Den, kdy se zřítil z piedestalu jednoho z nejváženějších sportovců historie do pozice toho nejvysmívanějšího

NEPRAVDĚPODOBNÉ, A PŘECE TAK POVĚDOMÉ
Jeho bouřlivé poslední vítězství na majoru po dlouhé, jedenáctileté pauze

DAVE KINDRED

 

TROCHA MATEMATIKY
Nejlepší statistiky jeho 25leté profesionální kariéry, test paměti Velké kočky a nekončící debata nad rekordními 82 tituly

ALEX MYERS
A DANIEL RAPAPORT

 

DO ÚTROB JEHO BAGU
Hole od roku 2002 do roku 2020, které v bagu nosil a proč

E. MICHAEL JOHNSON

 

HLEDÁNÍ DOKONALOSTI
Analýza jeho švihu v průběhu tří různých dekád

RON KASPRISKE

 

TIGER A ČESKO
Je nějaký hmatatelný vztah českého golfu k Woodsovi a měl on sám v minulosti něco společného s námi?  

ANDREJ HALADA

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH letošního výročního speciálu.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 11. LISTOPADU 2021

© 2021 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.