Vzduchem vyježděné cesty

Vzduchem vyježděné cesty

V NEJLEPŠÍM SE MÁ PŘESTAT. Stará pravda, která bude platit vždy. Ten poslední golf, který jsem letos absolvoval, bylo velké vystřízlivění. A to jsem se na něj tak těšil! Poslední golf ale není poslední leč. Občas si pro vás místo výhry přichystá výprask, z lovce je lovená zvěř a trofejí je účet, který za svou zpupnost zaplatíte. Budu se muset nad sebou zamyslet…


… Na to zamýšlení budu mít času dost: celou zimu. Třeba až budu na golf jen koukat v televizi a nebudu si chtít ani na minutu přiznat, že to je úplně jiná liga, o které ale přesto v křesílku před obrazovkou všichni sníme.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

SPRÁVNÁ VOLBA
JAK SI VYBRAT TEN SPRÁVNÝ KLUB

ROZHODNUTÍ VSTOUPIT – nebo nevstoupit – do soukromého golfového klubu se nerodí lehce. Člověk musí věc zvážit z mnoha různých hledisek. Rodinný rozpočet, kvalita a typ hřiště, dojem, jakým na vás působí stávající členové, status klubu, vzdálenost od domova a dostupnost jako taková, osobní i pracovní vztahy, alternativní možnosti v okolí… To vše vstupuje do hry. A u mě hraje roli ještě něco: Jsem dítě ze střední třídy a od doby, co jsem překročil práh dospělosti, se potýkám s poměrně silným skonem k předsudkům vůči lidem z jiných sociálních vrstev. Golf mi s tím hodně pomohl, ale i tak pro mě byl vstup do exkluzivního privátního klubu všechno, jen ne snadný.

ROLAND MERULLO

ROZHOVOR
PODPORUJÍ ČESKÝ GOLF. JEN TAK DÁL

NETŘEBA DVAKRÁT PŘEDSTAVOVAT BANKU, která je „naše“, tedy nás golfistů. černožlutá kombinace Raiffeisenbank je v golfu už dlouhé roky vidět. Ať už v podobě loga na vždy potřebných Pravidlech golfu, při různých akcích České golfové federace, anebo na turnajích pořádaných v Česku společností Relmost, respektive na Czech Masters na Albatrossu. Nejen o golfovém angažmá české Raiffeisenbank hovoří její generální ředitel a předseda představenstva IGOR VIDA.

S ANDREJEM HALADOU

 

DANIELLE KAND
POŘÁD KOPE PĚKNĚ VYSOKO

JE AŽ CHOROBNĚ SOUTĚŽIVÁ, a přitom tvrdí, že porážka v Solheim Cupu ji nijak zvlášť nemrzí. Věnuje se individuálnímu sportu, a přitom se obklopila profesionálním týmem a skupinou blízkých přátel. V taekwondu to dotáhla až k černému pásu, a přitom si ho zakázala dál trénovat. A ještě jeden paradox: V golfu, který proslul svou náročností, se dostala na vrchol pozoruhodně rychle. Začala hrát až ve 12 letech, ale už po roce a půl se kvalifikovala na US Women’s Open. V letech 2010 i 2011 pak vyhrála US Women’s Amateur a přešla k profesionálkám. Od té doby si prošla ledasčím: Jednu dobu ztratila zápal pro hru a přemýšlela, kdy se dočká prvního profi vítězství, načež rovnou vyhrála major, pak se potýkala s třesem při drajvování, spojila síly s Butchem Harmonem a dostala se na 2. místo světového žebříčku. Dnes Danielle Kang ve svých 29 letech už ví, kdo je, co chce a kdo jí opravdu pomůže toho dosáhnout.

S KEELY LEVINS

KAREL SKOPOVÝ JUN.
TROCHA KOMUNIKACE, JE TO TAK TEŽKÉ

I KDYŽ SE V PRŮMĚRU VŠICHNI zlepšujeme, handicapy hráčů se snižují, roste počet a kvalita hřišť a podmínky pro přípravu už máme s Evropou srovnatelné, přesto v Evropě oběma nohama stále nejsme. Za těch třicet let, co se u nás začal hrát golf opravdu svobodně a veřejně – už dávno nepřipomíná disent –, bychom asi měli chtít víc. Nejen jednoho, ale více hráčů, kteří budou v Evropě pravidelně, a nejen jednou za rok, vidět. Dnes už nám nechybí metodika, máme dostatek zkušených hráčů, trenérů, stratégů, problém není ani s tím nejmodernějším vybavením. V pohledu zvenčí to nicméně stále vypadá, že dodnes nebyl nalezen společný zájem. Minimálně tedy zájem o komunikaci a spojení zkušeností, abychom se už jednou dokázali v Evropě zapsat jinak než jen jako nadějná, ale stále golfově rozvojová země. Co s tím? Zeptali jsme se.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

HISTORIE HCP
HRAJEME ČÍM DÁL LÉPE

ZA POSLEDNÍCH TŘICET LET se úroveň českých golfistů zvedla. Dosavadním vrcholem je Klára Spilková, která se přes evropskou Ladies European Tour dostala na americkou LPGA Tour, a Ondřej Lieser, který po úspěchu na Challenge Tour hrál v letošním roce European Tour. Ale nejde jen o profesionální hráče, nýbrž také o víkendové golfisty. Statistické údaje zachycující vývoj handicapů v České republice prozrazují, že i rekreační hráči hrají golf na daleko vyšší úrovni než dřív.

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

SLOVO ŠÉFREDAKTORA
Měl bych se nad sebou zamyslet. A nemusím spěchat, budu na to mít celou zimu. Ptáte se proč?

Představujeme

SÁRA KOUSKOVÁ
Příští rok končí studium na americké univerzitě. Předtím by ráda do Augusty a pak ihned mezi profesionálky
S JAKUBEM MEJZLÍKEM

ROK ÚSTUPU ZE SLÁVY
Jak už to tak v životě bývá, po letech nadprůměrné úrody občas přichází sklizeň chudší. Bohužel se tak letos stalo i v případě českého soutěžního golfu
DANIEL TRHOŇ

DATA, KTERÁ MAJÍ VÁHU
Technologie nám vstoupily do života a možná právě těmto elektronickým hračkám věříme víc než pochvale od svého kouče
S MARKEM SAJNEREM

ALEŠ LIBECAJT
Vždy je co vylepšovat, dá se udělat méně nesprávných úkroků, ale také se z nich umět poučit

Mysl

CADDIE V UTAJENÍ
Obecně vzato jste super, ale trochu vám chybí sebereflexe. Mám pro vás pár tipů
S JOELEM BEALLEM

S KÝM SE POMĚŘUJETE?
Většina amatérů má zkreslenou představu o tom, jak dobří jsou
SCOTT FAWCETT

HLEDÁNÍ NALEZITELNÉHO
Není na škodu jít životem s vědomím, že máte nablízku 18 třepetajících se praporků a pár kamarádů, kteří se na vás těší

MIRO PIŠTĚK

TA NEJÚŽASNĚJŠÍ SÉRIE
Jedna srpnová předtucha, kterou jsem si nemohl nechat pro sebe
JIM NANTZ

KOMENTÁŘ
Co kdyby se zavlažovalo méně, i za cenu seschlých a žlutých fairwayí? Zvykejme si na horší, bude nám lépe

Tělo

VEZMĚTE SI SVOU SÍLU ZPĚT
Poradím vám, co vám v tom pomůže – někdy stačí jen švihat skrz míček lépe
MARK BLACKBURN

SESYNCHRONIZUJTE SE
Je to klíč ke kontrole vzdálenosti u ran při hře okolo greenů
DAVID LEADBETTER

STALKUJTE SVÉ PUTTY
Čím více informací posbíráte a dokážete použít, tím víc poroste vaše sebevědomí
PATRICK CANTLAY

SILOVÝ ŠVIH
Jak jsme Danielle Kang spravili drajvování a jak to může pomoct vám
BUTCH HARMON 

 

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH letošního zimního čísla. 

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 9. PROSINCE 2021

© 2021 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.