Fantastická Kousková přepsala české golfové dějiny a bere kartu na Ladies European Tour

Fantastická Kousková přepsala české golfové dějiny a bere kartu na Ladies European Tour

Česká amatérka Sára Kousková na výtečnou zvládla závěr Q-School Ladies European Tour a obsadila šesté místo. Vylepšila tím deváté místo Kláry Spilkové z roku 2010. Na rozdíl od své předchůdkyně ale ještě mezi elitou nejspíš startovat nebude, k profesionálkám chce totiž přejít až v květnu příštího roku.


Sára Kousková vstupovala v nadějné pozici do pondělního finiše, v kterém šlo hráčkám o 20 respektive 50 hracích karet pro nejvyšší evropskou Tour pro rok 2022. Kousková přes nevydařené dvě jamky na úvod (bogey,bogey) pořádně zabojovala a denní skóre -1 znamenalo konečný výsledek -4 (76+72+67+70+72). Bez větších problémů zůstala v TOP 20, která znamená zisk kategorie 11. Navíc byla nejlepší amatérkou v soutěži.

Jenže Kousková si na kartu bude muset počkat, protože jí dostanou hráčky, které budou před startem sezóny profesionálkami, což česká hráčka nemůže, aby mohla dokončit závěrečný univerzitní semestr v Texasu. Dnešní výsledek ji však navíc podle všeho posune ve světovém žebříčku WAGR tak, aby se mohla zúčastnit vysněného turnaje Augusta National Womens Amateur. Poté ji čeká finále zámořské universitní NCAA a návrat do Evropy.

V tuto chvíli pravidla LET nedovolují amatérkám, které budou kvůli studiu přestupovat k profesionálkám až po dokončení poslední semestu daného roku (tzn. na konci května), získat členství na Tour, tudíž na kartu aktuálně nemá Kousková nárok. "Budeme se snažit pro Sáru získat minimálně výjimku, aby mohla po svém návratu z USA plně využít svůj potenciál na nejvyšší evropské profesionální Tour. Věříme, že se nám společně s vedením LET povede najít společnou řeč v řešení tohoto problému, který například americká LPGA již vyřešila a hráčkám umožňuje v daném roce dostudovat a poté nastoupit na Tour," vysvětluje situaci manažer týmu Sáry Kouskové, Jakub Mejzlík.

"Jsem ohromně šťastná, že jsem měla možnost strávit uplynulé dva týdny ve Španělsku a poměřit síly s evropskou konkurencí. Samotný výsledek mi samozřejmě udělal radost a ukázal, že se mohu poměřovat s elitními evropskými hráčkami," svěřila se Kousková po závěrečném kole.

"Celý turnaj byl pro mne velkou školou a skvělou zkušeností. Samotné poslední kolo bylo také zkouškou trpělivosti. Po nepovedených dvou jamkách se nám ale podařilo udržet s caddiem koncentraci a pozitivní naladění, které se projevilo ve zbytku kola. Těší mne nejen uhraná karta, ale také šesté místo v konkurenci více než 200 golfistek z celého světa." zhodnotila finálové kolo dvaadvacetiletá reprezentantka českého golfu.

K plné kartě měla výborně nakročeno i Tereza Melecká, ale deváté kolo ve dvoutýdenní kvalifikaci se jí nepodařilo a vypadla z elitní dvacítky. Dělené 27. místo a výsledek +3 (77+69+70+70+78) jí však přinese alespoň kategorii 15. Na kolik turnajů se hráčky této kategorie dostanou není nyní zřejmé.  

V podobné situaci je další mladá profesionálka Kristýna Napoleaová, která obsadila konečné dělené 39. místo +7 (73+76+69+74+76). Někdejší juniorská fotbalová reprezentantka se ale netají, že bude odjíždět domů na Vánoce s dobrým pocitem.

 

s přispěním Petra Halaburdy