GOLFDIGEST C&S ORDER OF MERIT 2021: ROK ÚSTUPU ZE SLÁVY

GOLFDIGEST C&S ORDER OF MERIT 2021: ROK ÚSTUPU ZE SLÁVY

KDYŽ V LOŇSKÉM ROCE Ondřej Lieser dosáhl na evropské profesionální scéně průlomových výsledků, nastavil tím obrovská očekávání nejen u veřejnosti, ale i odborných médií nejen v České republice. Jak už to ale v životě bývá, po letech nadprůměrné úrody občas přichází sklizeň chudší. Bohužel se tak stalo i v případě českého soutěžního golfu, a nebyl to jen Lieser, kdo byl z hlediska výsledků v letošní sezoně poměrně dietní.


DANIEL TRHOŇ

 

Nejprve si shrňme výsledky žebříčku GolfDigest C&S Order of Merit 2021, který naše redakce vede od roku 2016 a zaznamenává v něm turnajové výhry českých profesionálů a amatérů na profesionálních turnajích. V případě amatérů jde z důvodu omezení amatérským statusem pouze o body odpovídající potenciálním peněžním výhrám za turnajová umístění. 

V hlavní kategorii mužů profesionálů podruhé obhájil prvenství Ondřej Lieser. Zatímco v minulém roce vyhrál před svými konkurenty doslova o zaoceánskou loď (téměř tři miliony korun), letos porazil druhého v pořadí Filipa Mrůzka jen o kajak (cca 80 000 korun). Na třetím místě pak evidujeme dlouholetou stálici Stanislava Matuše, i když již se značným odstupem.

Zatímco u mužů se v minulých letech na trůnu vystřídali Mrůzek, Matuš a Lieser, u žen profesionálek má od samého začátku žebříčku první místo „předplacené“ Klára Spilková. Také letos zvítězila s obrovským odstupem (více než milionu korun) před Kristýnou Napoleaovou a Šideri Váňovou. Ústup z pozic v tomto roce bohužel zaznamenaly Kateřina Vlašínová a Karolína Vlčková, kterým se sezona vůbec nepovedla.

Žebříčku amatérů letos dominoval Filip Ráža, a to těsně před Matějem Bačou. Ráža se blýskl především třetím místem na turnaji GolfAdvisor.golf Czech Open 2021 v Berouně, nejlépe dotovaném a obsazeném turnaji v Česku, a vítězstvím na jednokolovém turnaji GASCO OPEN v Lázních Bohdaneč. Bača skončil v silné berounské konkurenci dokonce druhý.

Mezi amatérkami letos svůj talent a perspektivu potvrdila Sára Kousková. Jako první Češka zvítězila na turnaji AMUNDI Czech Ladies Challenge na Konopišti v rámci LET Access Series, a to navíc přímo o parník – osm ran před druhou hráčkou v pořadí. Skvělého výsledku dosáhla i v nejtvrdší evropské konkurenci – okruhu LET – na turnaji Tipsport Czech Ladies Open v Berouně, kde skončila na děleném 17. místě. Jen s malou ztrátou se na druhé příčce žebříčku umístila Tereza Melecká. Ta byla na turnaji na Konopišti dělená třetí a na turnaji Montauban Ladies Open ve Francii v rámci stejné série druhá.

V doprovodné kategorii zahraničních hráčů na domácích profesionálních turnajích v Česku letos zvítězil Američan Gregg Lavoie. Současný trenér Kláry Spilkové porazil celou českou profesionální elitu na turnaji Portiva Golf Trophy – Grandfinále Czech PGA Tour na Kaskádě a skončil i dělený druhý na jednokolovém turnaji v Mladé Boleslavi.

MUŽI – PRO

ONDŘEJ LIESER

Na Ondřeje Liesera se letos zaměřila obrovská pozornost. Nebylo divu. Dvě loňské turnajové výhry na druholigové evropské sérii, včetně finálového turnaje, a vítězství v celoročním žebříčku Challenge Tour Road to Malorca 2020 nastavily obrovská očekávání.

Lieser měl tu smůlu, že vedení evropské série nepovažovalo loňský zkrácený ročník Challenge Tour ovlivněný covidem za plnohodnotný a hráči obdrželi pouze slabé karty na letošní turnaje European Tour. Museli se tak spoléhat jen na starty, kdy se přihlásilo méně hráčů s vyššími kategoriemi. Ani Lieser si tak nemohl pořádně naplánovat kalendář a nakonec se zúčastnil pouze 11 turnajů. A to především těch s menší konkurencí a tím i menší finanční dotací, kde nemohl získat dostatek bodů do celoročního žebříčku.

Na turnajích European Tour postoupil šestkrát cutem, což v žádném případě není špatná bilance. Zvláště poté, co na zářijovém turnaji Dutch Open skončil na výborném děleném 19. místě. Na dvou dubnových turnajích v Keni pak kolem 30. pozice. Nejvíce zazářil v prvním kole domácího turnaje D+D Real Czech Masters, po němž jsme ho na leaderboardu viděli na dělené třetí příčce. V dalších kolech už bohužel tento brilantní výkon nezopakoval a skončil hluboko v poli poražených na děleném 60. místě.

V celkovém sezonním žebříčku Race to Dubai 2021 to v obrovské konkurenci nepřineslo lepší než 215. místo. To by za normálních okolností znamenalo ztrátu členství pro příští rok, avšak letos tato instituce přišla s kompenzací. Pro rok 2022 tak Lieser paradoxně získal mírně lepší kategorii 17 namísto letošní kategorie 20. V příštím roce tak bude mít možnost pokračovat mezi evropskou elitou na DP World Tour a dostane šanci udržet si kartu i pro další rok.

FILIP MRŮZEK

Po dvou letech výsledkové stagnace se jeho kariéra znovu posunula směrem dopředu. Více se mu však dařilo na turnajích v Česku než v zahraničí.

S částečnou kartou na druholigovou sérii Challenge Tour se Mrůzek kvalifikoval pouze na sedm turnajů. Na nich bohužel šestkrát neprošel cutem a až na posledním dosáhl na placené umístění, i když až na začátku šesté desítky. To mu vyneslo až 216. místo v celoročním žebříčku Road to Mallorca 2021 a ztrátu karty pro příští rok.

Na druhé straně na turnajích v Česku zazářil. Ze sedmi turnajů série Czech PGA Tour skončil čtyřikrát v top 3 a především největší a nejštědřeji dotovaný z nich GolfAdvisor.golf Czech Open 2021 v Berouně s přehledem vyhrál. A to s vynikajícím výsledkem 24 ran pod par. Suverénně se tak stal i vítězem celého žebříčku Order of Merit Czech PGA Tour 2021.

Vrchol Mrůzkovy dosavadní kariéry přišel v srpnu na turnaji European Tour D+D Real Czech Masters, který zakončil posledním bezchybným kolem za 67 ran s pěti birdie. Tím obsadil skvělé dělené 12. místo, což je české historické maximum.    

STANISLAV MATUŠ

Matuš zažil na své poměry pouze průměrný rok. Na sérii Challenge Tour absolvoval s částečnou kartou pouze devět turnajů. Na nich prošel v pěti případech cutem, nicméně pouze dvakrát se umístil v top 20. V celkovém žebříčku Road to Mallorca 2021 to nestačilo na lepší než 119. místo. S odřenýma ušima tak alespoň uhájil částečnou kartu pro příští rok.

Svými výsledky se rehabilitoval alespoň na domácí scéně, když na domácí sérii Czech PGA Tour zvítězil na Austerlitzu, Darovanském dvoře a Hluboké. Ani při ostatních čtyřech startech české profesionální tour neskončil hůře než šestý. Jelikož šlo o menší turnaje než v Berouně, obsadil Matuš v celkovém žebříčku Order of Merit Czech PGA Tour 2021 až druhé místo za Mrůzkem.

GOLFDIGEST C&S OoM 2021 – MUŽI – PRO

1 ONDŘEJ LIESER          1 181 156

2 FILIP MRŮZEK             1 102 422

3 STANISLAV MATUŠ      523 107

4 ALEŠ KOŘÍNEK            467 941

5 JAKUB BAREŠ              314 431

6 JAN CAFOUREK            269 073

7 ŠIMON ZACH               224 364

8 ŠTĚPÁN DANĚK           218 777

9 MICHAL POSPÍŠIL        164 413

10 MATYÁŠ ZAPLETAL     112 405

 

ŽENY – PRO

KLÁRA SPILKOVÁ

Naše po dlouhé roky jasná jednička neměla zrovna zářivý rok. A to přesto, že svoji třetí sezonu na nejprestižnější světové sérii LPGA Tour zahájila na turnaji LOTTE Championship skvělým děleným 12. místem.

Vzhledem k nízké kategorii členství si letos zahrála pouze devět turnajů. Z nich ale v pěti neprošla cutem a kromě již zmiňovaného výsledku se v top 20 umístila už jen na turnaji Walmart NW Arkansas Championship. Během sezony se pak ještě pokoušela třikrát kvalifikovat do hlavního turnaje LPGA Tour přes kvalifikační turnaj, avšak ve všech případech neúspěšně.

V celoročním žebříčku LPGA Tour Race to CME Globe 2021 se umístila až na 122. příčce. To jí plnohodnotnou kartu na příští rok nepřineslo a neuspěla ani ve finálové fázi kvalifikační školy v první polovině prosince. Pro příští rok ji tak zůstala pouze karta na americkou druholigovou sérii Symetra Tour.

Na druhé straně nás Spilková skvěle reprezentovala na olympijských hrách v Japonsku, kde ze 60 startujících obsadila dělené 23. místo.

KRISTÝNA NAPOLEAOVÁ

Napoleaová je příjemným překvapením letošního roku. K profesionálům přitom přestoupila teprve na začátku sezony 2020. Tu letošní zahájila již během dubna a května šesti turnaji na okruhu Sunshine Ladies Tour v Jižní Africe, na nichž skončila ve všech případech ve druhé nebo třetí desítce celkového pořadí.

Později absolvovala šest turnajů nejvyšší evropské série LET se slušnou bilancí tří úspěšných cutů. Především se ale soustředila na druholigovou evropskou LET Access Series, kde odehrála devět turnajů. Na osmi z nich prošla cutem a třikrát se umístila v první desítce. V celoročním žebříčku LET Access Series Order of Merit 2021 se tak umístila na 18. příčce.       

ŠIDERI VÁŇOVÁ

Stejně jako Napoleaová zahájila letošní rok pěti turnaji v Jižní Africe. Na nich se jí ale příliš nedařilo – čtyřikrát se nedokázala probojovat do finálových kol.

Během hlavní sezony pak svou pozornost zaměřila na nejvyšší evropský okruh LET, na nějž vlastnila částečnou kartu. Dostala se s ní na deset turnajů, nicméně cutem prošla pouze dvakrát, a to ještě daleko od předních míst (T-58, T-66).

Výrazně lepších výsledků dosáhla na druholigové sérii LET Access Series. Na ní startovala šestkrát, přičemž ve všech případech se dostala do finálových kol a jednou skončila v první desítce. V celoročním žebříčku LET Access Series Order of Merit 2021 obsadila 28. místo.

GOLFDIGEST C&S OoM 2021 – ŽENY – PRO

1        KLÁRA SPILKOVÁ           1 485 586

2        KR. NAPOLEAOVÁ          337 221

3        ŠIDERI VÁŇOVÁ            252 078

4        KATEŘINA VLAŠÍNOVÁ   144 965

5        KAROLÍNA VLČKOVÁ      131 107

 

CO BUDE DÁL?

Rok 2021 bohužel nepotvrdil vzestup českého profesionálního golfu z posledních let, a především loňska. Skvělé výsledky Ondřeje Liesera na Challenge Tour 2020 tak zatím zůstaly osamocené. Věřme, že v roce 2022 se český golf vrátí na pozitivní trajektorii a výsledkově začne opět stoupat.

 

HISTORIČTÍ VÍTĚZOVÉ GOLFDIGEST C&S OoM 2016 – 2020

2016   FILIP MRŮZEK                732 669

2017   STANISLAV MATUŠ        888 968

2018   FILIP MRŮZEK                873 594

2019   ONDŘEJ LIESER             678 346

2020   ONDŘEJ LIESER             3 325 915

 

2016   KLÁRA SPILKOVÁ           759 290

2017   KLÁRA SPILKOVÁ           3 041 092

2018   KLÁRA SPILKOVÁ           1 615 563

2019   KLÁRA SPILKOVÁ           898 185

2020   KLÁRA SPILKOVÁ           1 514 807