Největší žebříčkové propady roku 2021

PGA TOUR
Největší žebříčkové propady roku 2021

Propad Tigera Woodse ve světovém žebříčku není kvůli únorové nehodě žádným překvapením, obrovský posun směrem ke dnu ale potkal i další hráče, kteří tak velké zdravotní potíže neměli. 


Předloňský rok zakončil Tiger Woods na 41. místě. Kvůli automobilové nehodě ale v sezóně vůbec nehrál a ve světovém žebříčku se tak propadl o neuvěřitelných 525 pozic. Rozhodně ale nebyl sám.

Matt Kuchar

Na konci roku 2020 sedmatřicátý, nyní poprvé od roku 2009 mimo elitní stovku. Američan Matt Kuchar si v uplynulém roce zahrál jen semifinále na WGC-Dell Match Play, jinak neskončil ani jednou v TOP 10. Ztratil především na greenech, ze šestého místa na Tour se propadl na 88. V nedávném rozhovoru přiznal, že se během roku snažil zkusit cestu Brysona DeChambeau, ta ovšem nevyšla. Suma sumárum, Kuchar šel níže o 77 pozic.

Eddie Pepperell

V roce 2018 ovládl třicetiletý Angličan dva turnaje European Tour a dostal se mezi 35 nejlepších hráčů světa. Jenže nyní je propad naprosto drtivý. V roce 2020 přišel o 265 míst na světovém žebříčku a téměř vypadl z nejlepší čtyřstovky. Pepperell nebyl ani jednou v TOP 10 a přišel o kartu, letošní rok tak bude velmi složitý. Za největší problém Pepperell jmenoval hru železy. 

Graeme McDowell

V předchozích dvou letech se radoval z titulu, v roce 2020 bylo pro McDowella největším odvazem jedno umístění v TOP 10. McDowell se tak propadl o 246 pozic na 326. místo a v kuloárech už se mluví například o kapitánství pro blížící se Ryder Cup. To ale Severní Ir odmítl, Ryder Cup by si naopak ještě alespoň jednou zahrál. Naposledy se tak stalo v roce 2014, na předchozích dvou akcích byl asistentem kapitána.

Tom Lewis

A další "ostrovní" propad. Tom Lewis v roce 2019 vyhrál Korn Ferry Tour Championship a získal kartu na PGA Tour. Loni ji ale tak tak udržel, nyní byl už bez šance. Ani jedno umístění v TOP 10 a drtivý propad o 225 příček. Hlavní chybu hledal Lewis v sobě, rád by do letošního roku našel svou ztracenou rutinu.

Chez Reavie

V roce 2019 byl Reavie už blízko TOP 20, loni ale přišel velký zlom. Američan se zhoršil v puttování a také na týčku, jeho vzdálenost se snížila o téměř 16 metrů. Ani Reavie nezaznamenal jediné umístění mezi desítkou nejlepší a poprvé od roku 2015 může být brzy mimo elitní dvoustovku. Aktuálně je 197., což oproti minulému roku znamená pád o 141 míst.

Sung Kang

U čtyřiatřicetiletého rodáka z jihokorejského Čedžu se dá říci, že za vše v uvozovkách může pandemie. V Bay Hill skončil dělený devátý, poté ale přišlo zastavení Tour a Kang zažil brutální posun vzad. Přišel o 255 příček, přiznal technické potíže ve svém švihu a zlepšení je v nedohlednu. Dodejme, že podobně si vedl i jeho krajan Byeong-hun An, který přišel o 212 míst a především o kartu na PGA Tour.