POZOR NA JAZYK: 25 TERMÍNŮ, JAK MLUVIT SPRÁVNĚ PO FITTINGOVSKU

POZOR NA JAZYK: 25 TERMÍNŮ, JAK MLUVIT SPRÁVNĚ PO FITTINGOVSKU

Vybavení máme plnou hlavu. Je to vášeň, která má i svůj speciální slovníček, a číslo, které právě držíte v ruce, se těmito pojmy jen hemží. Je nám jasné, že naši slovní zásobu nemusí znát úplně každý. Důvodem, proč každý rok přicházíme s Hot Listem, je usnadnit vám výběr a nákup nových holí. Pokud bychom ale na vás mluvili cizím jazykem, celá naše práce by přišla vniveč. Předkládáme vám tedy slovníček nejčastějších pojmů, se kterými se na dalších stránkách potkáte. Snažili jsme se ho co nejvíce zjednodušit a zároveň zajistit, abyste i v prodejnách nebo před fittéry byli dobře informovanými zákazníky.


JOEL BEALL

 

Líc

Povrch té části hlavy hole, která zasáhne míček – s často nepředvídatelným výsledkem.

 

Špička

Vnější část hlavy hole. Když míček touto částí hole trefíte, budete mít pocit, jako byste si nakopli palec u nohy.

 

Patka

Část hole mezi sweet spotem a krčkem. Nemyslete si, sweet spot opravdu existuje. Žádné bájné místo to není a dá se najít.

 

Sole

Spodek hlavy hole, který klouže po povrchu. Neboli ta část hole, která se při nepovedené ráně zakope do země jako první.

 

Korunka

Vrchní část hlavy dřeva nebo hybridu, kterou vidíte po založení. Místo důležité pro úsporu hmotnosti a aerodynamiku (při švihu, nikoli když hůl zahazujete do lesa).

 

Krček

Místo, kde se hlava hole potkává se shaftem. Také místo, kterému byste měli poděkovat, až zase příště zahrajete socket.

 

Topline

Linie hlavy želez nad lící. Když je horní hrana tenká, s holí se dají lépe tvarovat rány. Čím je naopak tlustější, tím víc vám hůl odpustí, ale pozor, je-li opravdu hodně tlustá, máte už možná v ruce paličku na kroket.

 

Forged

Hlava hole vykovaná na lisu z jednoho kusu oceli, tedy proces, jako byste do rockové kapely přidali saxofon a zlepšili tak její zvuk a pocit z poslechu.

 

Cast

Tekutý kov, který se vlije do formy, aby z něj vznikla hlava hole s mnoha užitečnými a složitými funkcemi pro zlepšení hry. Posune vaši hru od „příšerné“ k té „pouze špatné“.

 

CNC frézování

Počítačem řízené obrábění hlavy hole, které ji dá přesný tvar, správné křivky a ostré hrany. Překvapivě to není přezdívka Scottyho Camerona.

 

Grind

Grind popisuje tvar spodku wedge, který se dá měnit tak, aby lépe spolupracovala s povrchem, a to tím, že se ze spodku odebere něco materiálu. Obvykle ze špičky, patky a zadní hrany.

 

Bounce

Úhel mezi spodní hranou líce a nejnižším bodem zadní hrany hlavy, která při kontaktu s míčkem zasáhne zem. Zejména u wedgí může správně zvolený bounce pro daný typ trávy pomoci od topnutých ran.

 

Loft

1. Přibližný úhel mezi přední hranou spodku a horní hranou hole.
2. Prostor pod střechou domu speciálně navržený pro odkládání starých holí.

 

Lie

1. Úhel mezi zemí a shaftem při založení hole.
2. V překladu „lež“, něco jako se vymlouvat na hustý provoz, když jste dvě hodiny strávili pokecem na 19. jamce.

 

Líc nestejné tloušťky

V jednom místě (obvykle uprostřed) je líc silnější než na obvodu, aby se zlepšil výkon hole v případě ran trefených mimo střed. „Líc nestejné tloušťky“ je také dobrý způsob, jak urazit bývalého partnera.

 

Těžiště

Je to geometrický bod, kde je hlava dokonale vyvážena. Místo, kde se toto těžiště nachází, ovlivňuje výkon hole. Z důvodu vlastní bezpečnosti udržujte při sjíždění travnatých ploch svoje těžiště co nejníže.

 

Moment setrvačnosti

Měří odpor materiálu při jeho zkroucení. Čím vyšší je, tím více vám hůl odpustí. To ovšem nečekejte u marshallů, ti obvykle mají moment setrvačnosti nízký a odpouští hodně málo.

 

Cupface

Líc, která se obtáčí kolem korunky a spodku hole tak, aby měla v impaktu větší pružnost. Pozor, neplést s grimasou golfisty, který právě odehrál další zbytečný putt.

 

Zakřivení líce

Líce dřev a hybridů už dávno nejsou rovné. Místo toho jsou zakřivené shora dolů a od špičky k patce. Odborně se tomuto zakřivení říká Bulge and Roll a zlepšuje let míčku při úderech mimo střed. Pokud někdy potkáte dva hráče, kteří se těmito jmény představí, nikdy s nimi nehrajte o peníze. Jsou to podvodníci.

 

Švihová hmotnost

Ačkoli mnozí věří, že švihová hmotnost odkazuje na celkovou váhu hole, není to tak. Stručně řečeno, je to o měření rozložení hmotnosti. Bohužel věda zatím nedokáže vysvětlit, proč je po každém zahraném double bogey hůl těžší.

 

Offset

Horizontální ohyb v místě, kde se u putterů potkává shaft s krčkem. Offset pomáhá udržet ruce v impaktu před míčkem. Původní název „Plumbers Neck“ vychází z tvaru a napojení potrubí. Neodkazuje na křivku instalatérova krku.

 

Hráčská železa

Hrajete na vrcholové úrovni nebo si to o sobě myslíte.

 

Hráčská železa pro vzdálenost

Chcete si připadat jako vrcholový hráč s něčím, co vám pomůže se vzdáleností a čistotou úderu.

 

Železa pro zlepšení hry

Už dokážete dostat míčky do vzduchu; a teď je potřebujete udržet na greenu.

 

Železa pro výrazné zlepšení hry

Máte pomalou švihovou rychlost nebo spíš víckrát zasáhnete zem před míčkem než green v regulaci.

Článek vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S ve čtvrtek 10. ÚNORA 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.