KROTITELÉ MÝTŮ: Co už dávno odvál čas I.

KROTITELÉ MÝTŮ: Co už dávno odvál čas I.

DESET MÝTŮ O HOLÍCH, KTERÉ BYSTE MĚLI IHNED ZAPOMENOUT
Golf je zamořen spoustou klišé. Některá jsou pravdivá, jako třeba že „žádný krátký putt ještě do jamky nikdy nespadl“ nebo že „na první jamce se turnaj nevyhrává“. Nicméně u golfového vybavení je to obvykle tak, že mnohokrát vyřčený omyl se časem stává faktem, i když jde jen o pohádky vyprávěné na fairwayích. Každopádně ti, kdo se živí upravováním holí, vědí, co pravda je – a co nikoli. Oslovili jsme 14 z nich – všechny ze seznamu sta nejlepších úpravců holí podle Golf Digest –, abychom vám v těchto prastarých mýtech udělali pořádek. Jak řekl jeden z nich: „Jediným pravidlem fittingu je to, že vždy existuje výjimka z pravidel.“ Jinými slovy nebuďte už tím golfistou, který okolo sebe o golfovém vybavení šíří dezinformace.


MIKE STACHURA A E. MICHAEL JOHNSON
ILUSTRACE MICHAEL BYERS

 

MÝTUS: FITTING JE JEN PRO DOBRÉ HRÁČE

Stejně jako mluvení na veřejnosti nebo rande naslepo může vzbuzovat fitting takovou trému, že se většina golfistů raději rozhodne na něj nejít. Jejich obvyklou výmluvou je „nejsem na to dost dobrý“.

Fittéry nic nenaštve víc než právě tato slova. „Nejlepší odpovědí pro každého, kdo něco takového prohlásí, je, že nejste dost dobří na to, abyste na fitting nešli,“ říká Scott Felix, zakladatel Felix Clubworks v Collierville v Tennessee. Navíc většina z těch shaftů a hlav holí, které lemují každé fittingové centrum, se dostane mimo hru už po několika málo prvních švizích.

Mnoho úpravců dokonce tvrdí, že dobří hráči jsou dostatečně talentovaní na to, aby hráli dobře i se špatně padnoucími holemi, ale průměrní nikoli. „Pokud hrají se špatným vybavením, neustále s holemi zápasí a je pravděpodobné, že si ve švihu vybudují neodstranitelné chyby jen proto, aby to kompenzovali,“ říká Ken Morton jun., ředitel prodeje a marketingu Haggin Oaks Super Shop v Sacramentu.

Většina průměrných nebo začínajících golfistů zákonitě váhá, zda má vydat další peníze za úpravu holí na míru, a pokud ještě ani nevzali hůl do ruky, může být pro ně fitting dokonce kontraproduktivní. Prostě si jen zajděte na nejbližší driving a zkuste si, jestli vás to bude vůbec bavit. Pokud jste pak schopni odpalovat míčky do vzduchu častěji, než kolikrát to topnete nebo zakopete do země, jste připraveni fitting vyzkoušet.

„Lepší trefování míčku, přesnost, a hlavně psychologický přínos hole upravené na míru mohou hru golfisty výrazně zlepšit,“ říká Ben Giunta, majitel The Tour Van v Portlandu.

MÝTUS: S LEHČÍM SHAFTEM BUDETE ŠVIHAT RYCHLEJI

Liam Mucklow, kanadský instruktor a zakladatel The Golf Lab, ulétává na číslech. Při testování objevil cosi, co by mnohé golfisty mohlo překvapit: Lehčí shaft u driveru nemusí automaticky znamenat rychlejší švih. „Náš výzkum nám jasně ukazuje, že jen asi 12 procent golfistů švihne s nejlehčím shaftem nejrychleji,“ říká Mucklow. „Když je hůl příliš lehká, švih ztrácí na účinnosti.“

Chris Wycoff, zakladatel SwingFit v Hilton Head, jde ještě dál. „Nenašli jsme mnoho hráčů, kteří by s lehčím shaftem švihali rychleji,“ říká. „Hmotnost hole je jen jeden z faktorů, které ovlivňují švihovou rychlost, a váha shaftu je navíc malou částí toho faktoru, protože tvoří jen 15 až 30 procent celkové hmotnosti hole.“

„Rozdíl mezi nejtěžším a nejlehčím shaftem je asi 30 gramů; to odpovídá tak 10 papírům sepnutých sponkou. V porovnání se svaly, které hráč pro švih používá, lehčí shaft rychlost švihu nijak neovlivňuje. Co naopak váha shaftu ovlivnit může, je jeho profil a výkonnost. Lehčí shafty jsou pružnější, takže se můžou víc ohnout, míček má víc spinu a rány jsou méně konzistentní – tomu všemu se obvykle golfista chce naopak vyhnout.“

MÝTUS: KAŽDÝ GOLFISTA BY MĚL MÍT 3-DŘEVO

Pro některé hráče může být 3-dřevo opravdu přínosem, ale mnohým by bylo lépe bez ní. Je to proto, že většina rekreačních golfistů nedokáže vygenerovat dostatečnou švihovou rychlost, aby míček dostali do vzduchu, dali mu dostatek spinu a konvenční 15stupňové fairwayové dřevo se tak stalo pro hru z trávy užitečným doplňkem jejich bagu.

„Jestli s sebou taháte 3-dřevo, jste dneska v menšině,“ říká Chris Marchini, manažer Golf Galaxy v Ohio Valley. „Většina hráčů ve skutečnosti hraje delší rány 4- nebo 5-dřevem. Větší loft je pro ně hratelnější.“

Ve hře jsou i neměřitelné aspekty. Řada golfistů má raději, když vidí při založení u ran z trávy větší část líce. A protože se cítí jistější, švihnou uvolněněji a dosáhnou lepšího kontaktu s míčkem.

Je to něco, co Felix vidí pořád. „Většina hráčů trefuje 5-dřevo lépe a posílá s ní míčky dál, protože je pro ně snadnější trefit míček ze země 5- než 3-dřevem."

I když máte dostatečnou švihovou rychlost, abyste míček do vzduchu dostali, neznamená to, že silnější dřevo je pro vás to pravé ořechové. Mnoho profesionálů (19 na letošním turnaji FedExCupu Northern Trust, včetně Brookse Koepky a Adama Scotta) mělo v bagu dřevo s loftem větším než 15 stupňů. Důvody: větší výška ran při ranách do greenu na parech 5 a konkrétní metry.

MÝTUS: MALLET PUTTERY JSOU JEN PRO HRÁČE, KTEŘÍ ŠVIHAJÍ PO PŘÍMCE

Většina mallet putterů je dnes k dispozici ve více provedeních, takže je můžete mít buď vyvážené do líce, nebo v různých variantách vyvážení do špičky. (Vyvážení si ověříte tak, že si putter položíte shaftem na prst. Když se přetočí, je vyvážený do špičky. Puttery s vyvážením do líce ukazují úderovou plochou vzhůru.) Obecně platí, že puttery s vyvážením do špičky jsou vhodné pro hráče, kteří puttují po oblouku, a vyvážení do líce pro ty, u kterých švih více připomíná kyvadlo. Podle Giunty je tvrzení, že mallet puttery se hodí jen pro hráče se švihem po přímce, tím největším mýtem, přesto to není až tak jednoduché. Podle jeho zkušeností toto pravidlo platí tak v 60 procentech případů. „Ze všech holí v bagu je právě výběr putteru nejvíc o pocitu a vzhledu.“

Golfisté by se měli zaměřit spíše na to, zda putter – mallet nebo blade – splňuje jejich očekávání: Zlepšuje míření a umožňuje zasahovat míček konzistentně square.

„Vaše výkony na greenech jsou dané tím, co děláte při míření a v impaktu,“ říká Jason Fryia, majitel a generální ředitel The Golf Exchange v Cincinnati. „Správný putter pro vás je ten, který posiluje vaše silné stránky a kompenzuje ty slabé.“

MÝTUS: SHAFT JE MOTOREM HOLE

Shaft je důležitý z mnoha důvodů, ale označit ho za motor hole by bylo nepřesné. Motorem je spíš golfista, protože právě on nebo ona je zdrojem energie každé rány. A co se týče vybavení, mnohem důležitější než shaft je hlava hole. „Hlava hole má na let míčku a jeho chování ve vzduchu daleko větší vliv,“ říká Giunta. „Shaft může samozřejmě ovlivnit start míčku, ale obvykle je jeho vliv mnohem menší.“

„Převodovka“ je patrně daleko přesnější metafora pro shaft. Je to totiž jeden z prvků, které dokážou do míčku přenést hráčovu energii. Těm, kdo jsou stále skeptičtí, Fryia nabízí vlastní teorii, která by mohla vše osvětlit. „Mohu vám nasadit moderní hlavu na 40 let starý shaft a budete hrát lépe než s moderním shaftem a 40 let starou hlavou,“ říká.

 

Článek vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S ve čtvrtek 10. ÚNORA 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.