KROTITELÉ MÝTŮ: Co už dávno odvál čas II.

KROTITELÉ MÝTŮ: Co už dávno odvál čas II.

DESET MÝTŮ O HOLÍCH, KTERÉ BYSTE MĚLI IHNED ZAPOMENOUT


Golf je zamořen spoustou klišé. Některá jsou pravdivá, jako třeba že „žádný krátký putt ještě do jamky nikdy nespadl“ nebo že „na první jamce se turnaj nevyhrává“. Nicméně u golfového vybavení je to obvykle tak, že mnohokrát vyřčený omyl se časem stává faktem, i když jde jen o pohádky vyprávěné na fairwayích. Každopádně ti, kdo se živí upravováním holí, vědí, co pravda je – a co nikoli. Oslovili jsme 14 z nich – všechny ze seznamu sta nejlepších úpravců holí podle Golf Digest –, abychom vám v těchto prastarých mýtech udělali pořádek. Jak řekl jeden z nich: „Jediným pravidlem fittingu je to, že vždy existuje výjimka z pravidel.“ Jinými slovy nebuďte už tím golfistou, který okolo sebe o golfovém vybavení šíří dezinformace.

MIKE STACHURA A E. MICHAEL JOHNSON
ILUSTRACE MICHAEL BYERS

 

MÝTUS: VĚTŠINA HRÁČŮ BY MĚLA POUŽÍVAT STANDARDNÍ GRIP

Průměrného golfistu grip nezajímá až do chvíle, dokud se neopotřebuje. A to je chyba ve více ohledech.

Ačkoli je grip jedinou součástí hole, se kterou přijde hráč během švihu do přímého kontaktu, jeho význam dalece přesahuje jen to, jak dobře se mu hůl drží. Je třeba vzít v úvahu i jeho velikost, váhu, strukturu nebo tvar.

Nejjednodušší z nich je jeho velikost. I když některé společnosti už začínají pro určité modely používat jako základ střední (midsize) velikost gripů, většina výrobců stále používá jen standardní, nejmenší velikost, a ta nemusí sedět všem.

„Při výběru gripu nejde jen o velikost rukou, ale také o to, jak golfista vůbec hůl drží,“ říká Giunta. „Hráč může grip svírat jen konečky prstů nebo ho mít zabořený do dlaně.“

Kromě toho mohou do hry vstoupit i zdravotní omezení, jako je artritida a zánět šlach, které mohou rozhodnutí o výběru gripu ovlivnit stejně jako to, co hráčovi vyhovuje.

„V poslední době používáme střední až silnější gripy častěji, než tomu bývalo kdysi,“ říká Morton jun. „Zejména u starších golfistů může širší úchop pomoci s problémy, jako je artróza v rukou. Tlustější grip umožní hráči lehčí držení, což mu usnadní pohyb rukou i vlastní švih.“

 

MÝTUS: GRAFITOVÉ SHAFTY JSOU JEN PRO ŽENY A STARCE

V golfovém vybavení se v posledních letech nic nezměnilo tak jako grafito-ocelové shafty. Původně se karbonové shafty nabízely jen jako lehčí varianta ocelového shaftu pro hráče s nízkou švihovou rychlostí. Dnes jsou vhodné pro všechny typy golfistů, od babičky po hvězdu PGA Tour.

Dnešní grafito-ocelové shafty se významně zlepšily nejen co do nabízených variant, ale i použitých materiálů, zejména pak v posledních deseti letech. „Více a více hráčů dnes považuje grafitové shafty za lepší než ocelové,“ říká Nick Sherburne z Club Champions. Shafty jako UST/Mamiya Recoil, Mitsubishi MMT, Accra iSeries a Aerotech Steel-fiber se v kompozitních variantách vyrábějí s váhou od 50 do 125 gramů, což je stejná váha jako mnoho ocelových shaftů používaných na PGA Tour.

„Pokrok ve vývoji grafitových shaftů je za poslední roky přímo dramatický,“ říká Craig Zimmerman, ředitel prodeje RedTail Golf Center v Oregonu. „Grafito-ocelové shafty dnes nabízejí daleko větší vyladění vlastností, než tomu kdy bylo u shaftů ocelových.“

Míček neví, jestli jste ho odehráli grafitovým, nebo ocelovým shaftem, a ani hráče by materiál jeho shaftu neměl zajímat. Měl by se starat jen o to, jestli mu s ním míček létá konzistentně a správně.

 

MÝTUS: KAŽDÝ POTŘEBUJE MÍT 14 HOLÍ V BAGU

Pro průměrného hráče patrně to nejhorší pravidlo, které nemá nic společného s omezením pružinového efektu líce, s tím, kolik spinu smí generovat drážky na líci wedge, a  dokonce ani s tím, jaký trest dostanete za míček v autu. Je to jen pravidlo 14 holí – a ne proto, že by jich snad golfisté měli s sebou nosit víc.

„Nejdůležitější součástí každého fittingu není počet, ale správný výběr holí,“ říká Marchini. Jednou dokonce sestavil stálému zákazníkovi set, který obsahoval jen dvanáct holí. Když se ho na počet klient zeptal, Marchini mu odpověděl: „Jdi na hřiště a pak mi zavolej, zda ti nějaká vzdálenost chyběla.“ Zákazník mu později zavolal jen proto, aby mu poděkoval.

„Potřebujte jen tolik holí, kolik jich skutečně využijete,“ dodává Marchini. „Všechny hole by měly sloužit svému účelu, vyplňovat mezery ve vzdálenostech a odpovídat vašemu stylu hry.“

Čím je hráč lepší, tím víc bude potřebovat, aby každá hůl plnila konkrétní funkci. Klíčové je dobře pochopit vlastní styl hry. Craig Allan, ředitel Golf Performance Center na Sea Island v Georgii, říká, že nejjednodušším trikem je vzít driver a nejkratší hůl v bagu a zjistit, zda je opravdu všech zbylých 11 holí potřeba na pokrytí všech vzdáleností mezi nimi.

„Většina golfistů prostě nedokáže vygenerovat takovou švihovou rychlost, aby potřebovali všech 14 holí,“ říká Allan.

Aplikace pro sledování ran v průběhu kola jako Arccos nebo ShotScope V3 mohou pomoci nejen hráči, ale i fittérovi objasnit, kde mohou být mezi holemi mezery nebo kde je naopak nějaká hůl nadbytečná. Nakonec se může ukázat, že hráč potřebuje holí 14, nebo 12, nebo také jen 11.

„Někteří hráči ani nemusí mít dostatek zkušeností nebo představivosti, aby ovládli hru se 14 holemi,“ říká Giunta. „Sám doporučuji hráčům vybrat si 14 holí, které mají pro konkrétní situace. Cokoli, co jim hru zjednoduší, včetně varianty, kdy mít v bagu méně než 14 holí, pro ně může být kolikrát výhodnější.“

 

MÝTUS: LITÁ ŽELEZA ODPOUŠTĚJÍ VÍC NEŽ KOVANÁ, ALE Z KOVANÝCH MÁTE LEPŠÍ POCIT

Zkusme svalit vinu za toto klišé na lepší hráče. Historicky elitní hráči vždy hráli pouze s kovanými muscle-backy, žiletkami, a začínající a mírně pokročilí golfisté s omezeným rozpočtem raději sáhli po těch litých, už kvůli jejich tendenci k odpouštění (měly větší velikost hlavy, jiná záda, tvar apod.), a hlavně nestály tolik. Ale tito průměrní golfisté vždy trochu žárlili, když nejlepší hráči mluvili o tom, jaký je to pocit trefit ránu hlavou z jednoho kusu ukovaného železa.

Desítky slepých testů však odhalily, že hráči nejsou schopni rozdíl mezi kovanou a litou hlavou rozeznat. Zkuste o tom přemýšlet takto: Jediná hůl v bagu, u které hraje pocit největší roli, je wedge, a počet litých hlav wedgí u hráčů na PGA Tour i na trhu převažuje v poměru 25 ku 1.

Vyrobit litou hlavu, u které budete mít i skvělý pocit, je daleko náročnější, ale zcela evidentně se to povedlo. Na druhou stranu, je také tak náročné vyrobit kovanou hlavu, která by měla stejně pružnou líc a stejnou stabilitu u ran trefených mimo střed? Možná, ale ani kované žiletky už dnes nejsou výkovkem z jednoho kusu oceli, jako tomu bývalo kdysi. Díky současným materiálům a konstrukcím jsou jejich schopnost odpouštět, dosahovaná vzdálenost a možnosti vylepšit vaši hru stejné jako u těch odlévaných.

„Výkon a pocit jsou dány designem a konstrukcí, včetně všech těch komponentů, ze kterých se hlava skládá,“ říká Fryia. „Velký vliv na pocit z úderu mají také shaft a grip. Ve hře je prostě příliš mnoho dalších faktorů na to, abychom jeden z nich vyzdvihli a řekli, že právě ten, například rozdíl mezi kovanou a litou hlavou, určuje míru odpouštění, vzdálenost nebo pocit.“

 

MÝTUS: NEJLEPŠÍ DOBOU PRO FITTING JE ZAČÁTEK SEZONY

Bez ohledu na geografii má skoro každá země svůj začátek sezony. A ním přichází nejen nutkání zase postavit míček na týčko a znovu si zahrát, ale někdy i nutkání svou hru vylepšit tím, že si necháte na míru vyrobit nové hole – a možná jste kolikrát až příliš dychtiví.

Pokud čtete tento časopis, už asi víte, že jsme velcí fanoušci upravených holí, takže vás chválíme, že náš přístup sdílíte. Ale existuje správný a nesprávný postup, jak na to, a jít na fitting na samém začátku sezony bychom vám nedoporučili.

„Nejhorší doba pro fitting,“ říká Woody Lashen, spolumajitel Pete’s Golf v Mineole ve státě New York. „Pokaždé, když se k nám někdo objednává, ptáme se, zda už letos něco odehrál, a vysvětlujeme, jak je hraní a odpalování míčků pro kvalitní fitting důležité. Přesto nás mnozí neposlouchají. Musí si o nás myslet, že dokážeme zázraky.“

I když máte nutkání začít novou sezonu s novými holemi (nebo po té špatné provést jakoukoli změnu), odolejte mu. Nejlepší čas pro to, nechat si postavit hole na míru, je ve chvíli, kdy hrajete dobře. Důvěra, kterou v tu chvíli ve svůj švih máte, padne na úrodnou půdu a přinese očekávané výsledky, o které tak usilujete – i kdyby to bylo třeba uprostřed dobře rozjeté sezony.

 

Článek vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S ve čtvrtek 10. ÚNORA 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.